Β.Ε.Α.: Ζητά ένταξη των ΜμΕ στον νέο νόμο Κατσέλη και διαχωρισμό του ΑΦΜ επιχειρηματία-επιχείρησης

Β.Ε.Α.: Ζητά ένταξη των ΜμΕ στον νέο νόμο Κατσέλη και διαχωρισμό του ΑΦΜ επιχειρηματία-επιχείρησης

Άμεσα αναμένεται να εκκινήσει ο διάλογος με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Την προστασία όσων Μικρομεσαίων Επιχειρηματιών και Ελεύθερων Επαγγελματιών που έχουν ενεχυριάσει το σπίτι τους, για τη λήψη τραπεζικού δανείου, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της επιχείρησής τους, αλλά και τον διαχωρισμό του ΑΦΜ της επιχείρησης από το ΑΦΜ του επιχειρηματία, ζητά από την Κυβέρνηση το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, με τον Πρόεδρο του Β.Ε.Α., Παύλο Ραβάνη να δεσμεύεται ότι θα ξεκινήσει άμεσα διάλογο με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Σχολιάζοντας τις επικείμενες αλλαγές του νόμου Κατσέλη για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών, τόνισε ότι το Β.Ε.Α έχει ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο, να ληφθεί ειδική μέριμνα, για όσους επιχειρηματίες έχουν ενεχυριάσει το σπίτι τους για τη λήψη δανείου, για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της επιχείρησής τους.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην ψηφιακή υπογραφή που θα λύσει τα χέρια σε 270.000 επιχειρήσεις, ένα έργο της τάξης των 30 εκατ ευρώ, ενώ όπως είπε με γοργούς ρυθμούς προχωράει και το ψηφιακό τιμολόγιο. Αναγνώρισε πως στην προσπάθεια ψηφιοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα υπάρξουν κατηγορίες επαγγελμάτων που θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο πρόβλημα υιοθέτησης των νέων τεχνολογικών εργαλείων, όπως για παράδειγμα οι αρτοποιοί, ωστόσο, τόνισε πως η προσαρμογή θα επικρατήσει τελικά, αφού ο Έλληνας έχει εξοικειωθεί με τις ηλεκτρονικές διαδικασίες μετά την επιβολή των capital controls. Άλλωστε για την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς έχουν προϋπολογιστεί κονδύλια που προορίζονται για την εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων.

«Για να πάει μπροστά η οικονομία επιβάλλεται μείωση της φορολογίας, εξεύρεση λύσης στο θέμα των κόκκινων δανείων, αλλά και να ισχύσει το θέμα της πρώτης κατοικίας και για τους βιοτέχνες. Όσο για τον παράγοντα χρηματοδότηση, μόνο μικροδάνεια δίνονται. Δεν έχουμε δει κάτι στην πραγματική οικονομία μόνο ανακοινώσεις από τις τράπεζες», δήλωσε ο κ. Ραβάνης σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.

Μνεία έγινε και στις επιχειρήσεις από τη Μακεδονία, με τον κ. Ραβάνη να λέει χαρακτηριστικά πως πρέπει να κατοχυρώσουν άμεσα το όνομα για την ομαλή δραστηριοποίηση τους στο εξωτερικό. «Υπάρχουν αυτή τη στιγμή αρκετές εταιρείες εγγεγραμμένες στο επιμελητήριο που ανησυχούν για το μέλλον και την ταυτότητά τους. Επίσης, σε πολιτικό επίπεδο, η άποψή μας είναι πως η προεκλογική περίοδος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη για να μην επηρεαστεί πολύ η αγορά».

Την ίδια ώρα ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στατιστικά του Γ.Ε.ΜΗ για την εξέλιξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Β.Ε.Α, οι εγγραφές επιχειρήσεων το 2017 και το 2018, κινούνται στα ίδια επίπεδα, φτάνοντας τις 1.070 πέρυσι, όταν το 2017 ήταν 1068 και το 2016 μόλις 885. Στον αντίποδα, οι διαγραφές είναι αισθητά μειωμένες το 2018, καθώς ανήλθαν σε 734, ενώ το 2017 ήταν 830 και το 2016, 2.391. Σε ό,τι αφορά στα μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, παραμένουν σταθερά την τελευταία τριετία, φτάνοντας τις 35.350 επιχειρήσεις το 2018.

«Από το 2016 έχει σημειωθεί ανατροπή των δεδομένων, μια αναστροφή του κλίματος που αποτελεί και ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την ελληνική αγορά. Εξίσου θετικό είναι το γεγονός ότι οι εγγραφές χαρακτηρίζονται από μια ευρεία γκάμα επαγγελμάτων».

Τέλος ο κ. Ραβάνης αναφέρθηκε και στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία μίας Στάσης, που την χαρακτήρισε σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του Β.Ε.Α. το 2017 υπήρξαν 395 συστάσεις νέων επιχειρήσεων μέσω της ΥΜΣ, ενώ το 2018 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε, μετά την αυτοματοποίηση του συστήματος, φτάνοντας τις 447 μέχρι τέλος του 2018. Σε αυτή την κατεύθυνση, το Β.Ε.Α έχει καταθέσει αίτημα προς το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε και η σύσταση των ατομικών επιχειρήσεων να γίνεται μέσω της Υπηρεσίας Μίας Στάσης.