Βαρύ κατηγορητήριο κατά του Μπο Σιλάι

Βαρύ κατηγορητήριο κατά του Μπο Σιλάι

Το πρώην στέλεχος του Politburo του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας θα δικαστεί για διαφθορά, υπεξαίρεση και κατάχρηση εξουσίας.

Μετά από περίπου ένα χρόνο στο κρατητήριο, οι Κινεζικές αρχές απήγγειλαν επίσημα κατηγορίες στο πρώην στέλεχος του κόμματος, ετοιμάζοντας το σκηνικό εκδίκασης ενός σκανδάλου που αποκάλυψε όχι μόνο την πολιτική διαφθορά, αλλά και τα εσωκομματικά μαχαιρώματα στην ιεραρχία της εξουσίας.

Η ημερομηνία της δίκης δεν έχει ανακοινωθεί, ούτε έχει δοθεί στην δημοσιότητα το κατηγορητήριο, ωστόσο σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Xinhua, ο Μπο κατηγορείται ότι εκμεταλλεύτηκε το αξίωμα του «για να επιδιώξει το κέρδος από τρίτους» και ότι αποδέχθηκε «πολύ μεγάλα ποσά» σε χρήματα και αντικείμενα, ότι υπεξαίρεσε επίσης «τεράστια ποσά από τα δημόσια ταμεία προκαλώντας σοβαρή ζημιά στο κράτος και τον λαό».

Παρότι το πρακτορείο δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες, εσωτερικό έγγραφο του Γραφείου Γενικών Υποθέσεων του Κόμματος αναφέρει ότι ο Μπο θα δικαστεί για δωροδοκία με 20 εκατομμύρια γιουάν (3,2 εκατομμύρια δολάρια) που έφθασαν στα χέρια του μέσω της συζύγου του και για υπεξαίρεση 5 εκατομμυρίων γιουάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δίκη μπορεί να αρχίσει και στα μέσα ή τα τέλη Αυγούστου, αν και οι αρχές μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν τα σχέδια τους, αφού δικαστές, εισαγγελείς και αστυνομία ελέγχονται από την κομματική ηγεσία, η οποία κατευθύνει και τις πολιτικά ευαίσθητες υποθέσεις.

Διαβάστε: Ο αγαθός δικτάτορας του Ντιτρόιτ

Η πολυαναμενόμενη δίκη του Μπο είναι το τελευταίο κεφάλαιο ενός σκανδάλου που εξέθεσε πέρσι την διαφθορά και τις διαμάχες της πολιτικής ελίτ της χώρας και αποτελεί μια από τις πιο δύσκολες πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο νέος ηγέτης της Κίνας, Σι Ζινπινκγ, ο οποίος θα πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ των οπαδών και των αντιπάλων του Μπο, ικανοποιώντας ταυτόχρονα και την λαική απαίτηση για απονομή δικαιοσύνης.

Πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο, ο Μπο ήταν ο δημοφιλής ηγέτης του ΚΚ στην δυτική πόλη Τσονγτσίνγκ, μέλος του Politburo, δηλαδή μετά των 25 κορυφαίων στελεχών του κόμματος, και πρώτος στην κούρσα για προαγωγή στο ανώτατο σώμα λήψης αποφάσεων στον κομματικό μηχανισμό, την Μόνιμη Επιτροπή στην περσινή αλλαγή φρουράς στην εξουσία.

Αυτός και η σύζυγός του Γκου Καϊλάϊ συνελήφθησαν όταν, τον Φεβρουάριο του 2012, ο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας στην πόλη του, κατέφυγε στην αμερικανική πρεσβεία καταγγέλοντας ότι η Γκου έχει εμπλακεί στον φόνο ενός Βρετανού επιχειρηματία, του Νηλ Χέιγουντ. Η Γκου καταδικάστηκε εις θάνατο με αναστολή, τον περασμένο Αύγουστο για τον φόνο, μια ποινή που συνήθως μετατρέπεται σε ισόβια.

Διαβάστε: Το «success story» της Βουλγαρίας

Λίγες μέρες μετά την καταδίκη της, η κινεζική ηγεσία διέγραψε τον Μπο από το Κόμμα, επικαλούμενη μια σειρά από εγκλήματα στη διάρκεια της καριέρας του, όπως δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας.

Οι πολιτικοί αναλυτές περιμένουν να δουν τις λεπτομέρειες του κατηγορητηρίου, μια ένδειξη και της ποινής που μπορεί να επιβληθεί αλλά και της αποφασιστικότητας του προέδρου Σι στην καταπολέμηση της διαφθοράς στα ανώτατα στρώματα του Κόμματος. Ωστόσο, από τις μέχρι στιγμής διαρροές, φαίνεται ότι οι κατηγορίες είναι λιγότερο αυστηρές από ότι περίμεναν διπλωμάτες και κομματικά στελέχη.

Οι υποθέσεις διαφθοράς με τέτοια ποσά είναι συνηθισμένες στην Κίνα. Ο πρώην υπουργός σιδηροδρόμων, Λιου Ζιγιούν, για παράδειγμα, καταδικάστηκε αυτόν το μήνα σε «θάνατο με αναστολή» για κατάχρηση εξουσία και δωροδοκία με 64,6 εκατομμύρια γιουάν. Στην περίπτωση του Μπο, οι κατηγορίες αφορούν μόνο το διάστημα που ήταν Δήμαρχος στην βορειανατολική πόλη Νταλιάν από το 1993 έως το 2000 και υπουργός Εμπορίου από το 2004 έως το 2007.