Βαριές καταγγελίες για «πραξικόπημα» στην Attica Bank

Βαριές καταγγελίες για «πραξικόπημα» στην Attica Bank

Εκτενές άρθρο στους Financial Times – «Εκδίκηση του ΣΥΡΙΖΑ η έφοδος των εισαγγελέων στην εταιρεία της συζύγου Στουρνάρα».

Η έφοδος στα γραφεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα προκαλεί ανησυχία στην Ελλάδα, είναι ο τίτλος των Financial Times, σε εκτενές δημοσίευμα για αυτή την εξέλιξη. «Κάποιοι βλέπουν εκδίκηση του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τις ενέργειες των εισαγγελέων σχετικά με τη σύζυγο του κεντρικού τραπεζίτη», αναφέρει η εφημερίδα, που φιλοξενεί και δήλωση δικαστικού, ο οποίος κάνει λόγο για παρεμβάσεις.

«Ήξερα ότι πραγματικός στόχος δεν ήταν η εταιρεία μου. Ήταν ο σύζυγός μου», δηλώνει στους Financial Times η Λίνα Νικολακοπούλου για την έρευνα, αναφέροντας ότι ειδοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης από την καθαρίστρια των γραφείων. «Μου είπε ότι ήταν εκεί ένας εισαγγελέας και μισή ντουζίνα αστυνομικοί», αναφέρει.

«Για πολλούς στην Αθήνα, η έφοδος στην Mindwork δείχνει πώς ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εκφοβίσει τους πολιτικούς αντιπάλους του, μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας δικαστικούς με συμπάθεια προς το κόμμα», σχολιάζει το δημοσίευμα, που φιλοξενεί δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει το αυταρχικό πρόσωπό του».

Η Λίνα Νικολoπούλου ετοιμαζόταν να πάει στη δουλειά το πρωί της Πέμπτης όταν δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από το γραφείο της στην Κηφισιά. «Ήταν η καθαρίστρια… Μου είπε ότι στο γραφείο έχει μπει εισαγγελέας και ομάδα 5-6 αστυνομικών περίπου», δήλωσε χαρακτηριστικά η σύμβουλος επικοινωνίας και σύζυγος του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα.

Η έφοδος στην Mindwork Business Solutions, την εταιρεία της κας Νικολoπούλου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο έρευνας που διέταξε η Eισαγγελέας Διαφθοράς με αφορμή καταγγελίες για μίζες σε μια χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο. Η εκστρατεία οργανώθηκε από το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας και η Mindwork ήταν μέλος της κοινοπραξίας που κέρδισε τον διαγωνισμό. Ωστόσο, η κα Νικολακοπούλου, που αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή σε αδικοπραγία, πιστεύει πως ήταν άλλα τα κίνητρα πίσω από την 12ωρη έρευνα στα γραφεία της, κατά την οποία οι αρχές πήραν στοιχεία από τα αρχεία και τους server της Mindwork.

«Ο κ. Στουρνάρας έχει συχνά συγκρουστεί για θέματα τραπεζικής διακυβέρνησης με την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Λίγες μόλις ώρες πριν από την έφοδο στα γραφεία της Mindwork, ο κεντρικός τραπεζίτης είχε απορρίψει τον διορισμό του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Attica Bank μια μικρής τράπεζας που διατηρεί στενούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα. Επιπλέον, απαγόρευσε στην Attica Βank να παραχωρήσει νέα δάνεια έως ότου οριστεί η νέα διοίκηση» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Συνωμοσία δικαστικής – πολιτικής εξουσίας»
Ανώτατος δικαστικός στην Αθήνα υπογραμμίζει ένα ευρύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα, την «συνωμοσία» πολιτικής και δικαστικής εξουσίας σε υποθέσεις που συνδέονται με δημόσια πρόσωπα. «Δεν υπάρχει πραγματικός διαχωρισμός των εξουσιών στην Ελλάδα – ο,τι και να λέγεται για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, εισαγγελείς και δικαστές βρίσκονται υπό την επιρροή των πολιτικών και σε ορισμένες περιπτώσεις υπό τον έλεγχό τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικαστής υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Σημειώνεται ότι η Attica Βank ελέγχεται από το Ταμείο των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ). Η επταετής ύφεση όμως έχει εξαϋλώσει τον άλλοτε καλπάζοντα κατασκευαστικό κλάδο, αφήνοντας την τράπεζα σε δεινή θέση. Πάνω από το 70% του χαρτοφυλακίου δανείων της, αποτελείται πλέον από κόκκινα ή μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που στην πλειοψηφία τους είχαν λάβει χρεοκοπημένες οικογενειακές κατασκευαστικές εταιρείες ή ξενοδοχεία.

Η Attica δεν μπόρεσε να καλύψει μια «τρύπα» ύψους 67 εκατ. ευρώ από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 500 εκατ. στην οποία προέβη πέρυσι, με αποτέλεσμα να βρίσκεται υπό ειδικό καθεστώς ελέγχου από τον SSM και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο έλεγχος αποκάλυψε «σοβαρές ροές», σύμφωνα με αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας, ωστόσο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ακόμα η Attica να γίνει μια κρατική αναπτυξιακή τράπεζα που θα καθοδηγήσει τις μελλοντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, αναβιώνοντας ένα τραπεζικό μοντέλο που δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα για περισσότερα από 20 χρόνια.

Ενώ ο κ. Στουρνάρας βρισκόταν στη Φρανκφούρτη για να παρακολουθήσει μια τακτική συνεδρίαση των μελών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Κωνσταντίνος Μακέδος, αντιπρόσωπος του ΤΣΜΕΔΕ στο ΔΣ της τράπεζας , οργάνωσε μια ψηφοφορία για τον διορισμό δύο στελεχών που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας.

«Ήταν μια απόπειρα πραξικοπήματος», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας στους FT για να προσθέσει: «Ανησυχήσαμε πως οι νέοι επικεφαλής θα έκαναν άμεσα χρήση της εξουσίας τους για να εγκρίνουν δάνεια σε επιχειρήσεις φιλικές προς το ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα διαθέτουν τις απαραίτητες εγγυήσεις. Ετσι προχωρήσαμε σε απαγόρευση νέων δανείων».

Παρά τη γνωστή κόντρα, ωστόσο, η έφοδος στα γραφεία της συζύγου του κ. Στουρνάρα προκάλεσε αναταράξεις στην επιχειρηματική και πολιτική ελίτ της Αθήνας. «Αυτή η αλληλουχία γεγονότων μας λέει κάτι σημαντικό για τη νοοτροπία του ΣΥΡΙΖΑ και την επιθυμία του να χειραγωγήσει τους κρατικούς μηχανισμούς για να στείλει μηνύματα στους πολιτικούς του αντιπάλους», σχολίασε ο Mujtaba Rahman, διευθυντής της Eurasia Group. «Υπογραμμίζει επίσης την δύσκολη σχέση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα, οι οποίες χρειάζονται η μία την άλλη και θα πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να τονώσουν την παραπαίουσα οικονομία της Ελλάδας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη: Τράπεζα Αττικής: Ύποπτα «κόκκινα» δάνεια σε ποσοστό ρεκόρ

Τσίπρας: Ο ίδιος ο Στουρνάρας απάντησε στις συκοφαντίες
Στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μετά την έφοδο του ελεγκτών του ΣΔΟΕ για γραφεία της συζύγου του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην εισαγγελική έρευνα ο κ. Τσίπρας σημείωσε: Να βάλουμε ξανά τα πράγματα στις θέσεις τους: χθες είχα συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα. Με τις δηλώσεις του ο ίδιος απάντησε ηχηρά στις συκοφαντίες της ΝΔ, αναγνώρισε ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και αποσυνέδεσε την έρευνα για το ΚΕΕΛΠΝΟ από τις εξελίξεις για το τραπεζικό σύστημα.

«Οι σχέσεις της κυβέρνησης με την ΤτΕ οφείλουν πάντα να κινούνται στο θεσμικό τους πλαίσιο και να προστατεύουν την εμπιστοσύνη και την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε τις δηλώσεις Στουρνάρα ΕΔΩ