Βαρύτατες κατηγορίες στους συλληφθέντες Τούρκους υπηκόους στην Αθήνα

Βαρύτατες κατηγορίες στους συλληφθέντες Τούρκους υπηκόους στην Αθήνα
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ EDITORS. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια των εικονιζόμενων. Η δημοσίευση των χαρακτηριστικών τους γίνεται αποκλειστικά με ευθύνη του συνδρομητή. Στον Εισαγγελέα οδηγούνται οι εννιά Τούρκοι υπήκοοι, Κουρδικής καταγωγής, που συνελήφθησαν χθες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε τρία σπίτια στο Νέο Κόσμο και την Καλλιθέα, Αθήνα, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017. Μέλη της οργάνωσης DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο), που δρα στην Τουρκία φέρονται ότι είναι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι εννέα προσαχθέντες, (οκτώ άνδρες και μία γυναίκα). Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του ενός από τους συλληφθέντες εκκρεμούσε εθνικό ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή του σε παλαιότερη υπόθεση. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υπόθεση του ταχύπλοου που είχε κατασχεθεί στις Οινούσες τον Ιούλιο του 2013, γιατί μετέφερε βαρύ οπλισμό που προοριζόταν για την Τουρκία και συγκεκριμένα για την οργάνωση DHKP-C. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Οι εννέα κατηγορούμενοι φέρονται να συμμετείχαν στο Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο και στόχευαν στην επίθεση κατά του πρωθυπουργού Ερντογάν.

Ενώπιον του εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης οδηγήθηκαν το μεσημέρι τα εννέα άτομα, οκτώ άνδρες και μία γυναίκα, τα οποία, σύμφωνα με τη δικογραφία, φέρονται να συμμετείχαν στο Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο και στόχευαν στην επίθεση κατά του πρωθυπουργού Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψή του στην Ελλάδα, στις 6 και 7 Δεκεμβρίου. Κατά την προσαγωγή των κατηγορουμενων στον εισαγγελέα, περίπου 15 αλληλέγγυοι φώναζαν συνθήματα υπέρ τους ενώ ανήρτησαν και πανό.

Σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις προμήθειας-κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών, τρομοκρατικές πράξεις παράνομης κατοχής πιστολιών, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών, πλαστογραφία μετά χρήσεως δημοσίων εγγραφων, διακεκριμένη αντίσταση κατά της αρχής, παράνομη οπλοκατοχή (που αφορά σουγιάδες που κατασχέθηκαν) και παράνομη κατοχή κροτίδων και καπνογόνων.

Σύμφωνα με δηλώσεις των συνηγόρων τους, Αλέκας Ζορμπαλά και Γιάννας Κούρτοβικ, οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι «δεν έχουν σχέση με όσα τους αποδίδονται», καθώς οι ίδιοι «είναι πρόσφυγες, που είτε ζητούν άσυλο, είτε ήδη έχουν λάβει».

Επίσης, οι δύο συνήγοροι είπαν πως οι εντολείς τους «πιστεύουν ότι η σύλληψή τους είναι δωράκι ή αλλιώς μία ένδειξη καλής θέλησης της κυβέρνησης ενόψει της άφιξης Ερντογάν στη χώρα».

Η κ. Ζορμπαλά τόνισε ότι οι εννέα «είναι αγωνιστές που μάχονται ενάντια σε ένα φασιστικό καθεστώς, ενάντια σε χιλιάδες διώξεις. Αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχουν σχέση με τρομοκρατία».

Αναφερόμενες στα ευρήματα που εντοπίστηκαν από την Αντιτρομοκρατική στα διαμερίσματα του Νέου Κόσμου και της Καλλιθέας, οι συνήγοροι επισήμαναν πως πρόκειται για αντικείμενα, τα οποία «μπορούν να βρεθούν σε κάθε σπίτι» και τα οποία είναι «ανάξια λόγου», ενώ για τα πιστόλια που κατασχέθηκαν, σημείωσαν πως οι εντολείς τους δεν γνωρίζουν τίποτα, καθώς στα διαμερισματα όου συνελήφθησαν «δεν υπήρχε κάποιο όπλο».

Οι κατηγορούμενοι καταγγέλουν, μέσω των συνηγόρων τους, και «βαρύτατο και βάναυσο τραυματισμό» τόσο στη ΓΑΔΑ, όσο και έξω από το γραφείο του εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης. Η κ. Ζορμπαλά υποστήριξε πως οι συλληφθέντες «ήταν δεμένοι πισθάγκωνα και δέχθηκαν επίθεση από 25 άνδρες της Αντιτρομοκρατικής επειδή διεκδίκησαν να τους δέσουν τα χέρια μπροστά για να μπορέσουν να πιουν νερό. Και επειδή φώναξαν συνθήματα για την αξιοπρέπειά τους, τους έκαναν κανονική επιθεση».

Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή, από τον οποίο αναμένεται να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία για να απολογηθούν. Εν τω μεταξύ, αναμένεται εισαγγελική διάταξη για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ταυτοτητάς τους.