Βαρουφάκης: Η ασάφεια ήταν εντολή του Eurogroup

Βαρουφάκης: Η ασάφεια ήταν εντολή του Eurogroup
Photo:

Τι απάντησε ο υπουργός Οικονομικών για τη συμφωνία με τους εταίρους, τη φορολογία και την πιθανότητα να παραιτηθεί.

Συνέντευξη στην εκπομπή “Πρωινό ΑΝΤ1” και στον Γιώργο Παπαδάκη, παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αναλαμβάνοντας δέσμευση για τον ΦΠΑ και υποστηρίζοντας ότι η ασάφεια στη συμφωνία του Eurogroup ήταν… σκόπιμη και σε συνεννόηση με τους εταίρους μας!

Ο κ. Βαρουφάκης, δεν καθόταν στη θέση του υπουργού, όπου είχε τοποθετήσει ένα… σακίδιο. Μάλιστα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, χτύπησε το τηλέφωνο.

“Είναι το τριψήφιο αυτό”, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

“Να το σηκώσω να μιλήσω με τον πρωθυπουργό”, απάντησε ο Γιώργος Παπαδάκης.

Τινάξαμε 2 Eurogroup στον αέρα

“Υπάρχει ένα πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση. Το κράτος έχει μια συνέχεια. Υπάρχει αυτή αρχή. Υπάρχει όμως και μια άλλη αρχή. Ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή να αμφισβητηθεί το μνημόνιο”, είπε ο κ. Βαρουφάκης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τι του είπαν όταν έκανε τις πρώτες του επισκέψεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

“Ένα από τα πράγματα που μου ειπώθηκε, είναι ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα.  Είστε σε ένα μνημόνιο και πρέπει να το εφαρμόσετε. Αν συμφωνούσαμε και λέγαμε ότι η Δημοκρατία έχει καταργηθεί λόγω της κρίσης θα κάναμε μεγάλο δώρο στη Χρυσή Αυγή και σε όλους τους Αντιευρωπαϊστές”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης, υποστήριξε ότι στο Eurogroup, δεν γίνεται σοβαρή συζήτηση περί πολιτικών και οικονομικών, αλλά περί αριθμών και πρόσθεσε ότι “τινάζοντας 2 Eurogroup στον αέρα, επιμείναμε να συνδυάζουμε μια πολιτική συζήτηση με μια οικονομική συζήτηση”.

Σε ερώτηση για τον ΦΠΑ, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι δεν θα αυξηθεί στα νησιά, στα φάρμακα στις παραμεθόριες, στον τουρισμό στα τρόφιμα, στα βιβλία και στα έντυπα και πρόσθεσε ότι θα ψάξει κάποιους τομείς που θα τον αυξήσει για να δείξει έξω ότι κάνει κάτι στη μάχη για την αύξηση των εσόδων.

“Τόσες μέρες αντί να δουλεύουμε ασχοληθήκαμε με το να καταφέρουμε να μην κυβερνιέται η χώρα με φαξ και με emails”, σημείωσε σκωπτικά ο υπουργός Οικονομικών.

Σε μια δήλωση που σίγουρα θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις σε όλη την Ευρώπη, ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι η συμφωνία είναι γεμάτη ασάφειες και αυτό έγινε… σκόπιμα! Μάλιστα υποστήριξε ότι του ζητήθηκε από τους εταίρους να μην υπάρχουν συγκεκριμένα νούμερα για να περάσει πιο εύκολα από τα κοινοβούλια.

Περιέγραψε και έναν χαρακτηριστικό διάλογο με αξιωματούχο που δεν κατονόμασε!

“Καταλαβαίνουμε το οικονομικό σκεπτικό που μας παρουσιάζεις, αλλά αν είναι να το περάσουμε σήμερα, αν βάλουμε ένα νούμερο απλά δεν θα περάσει. Να χρησιμοποιήσουμε έναν ασαφή προσδιορισμό” φέρεται να του είπε ο αξιωματούχος στο Eurogroup.

“Εκείνοι μου το ζήτησαν. Μου είπαν για να το περάσουμε, είναι καλύτερα να το αφήσουμε φλου”, αποκάλυψε ο κ. Βαρουφάκης.

“Δεν θα σας δώσω ποσοτικό στόχο, αν δεν μπορώ να το πετύχω”, είπε ο Γ. Βαρουφάκης και παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να γνωρίζει πόσα χρήματα θα βγάλει το κράτος από τη φοροδιαφυγή.

“Δεν ήθελαν να γραφεί με ένα τρόπο, που στη συνέχεια θα έχουν πρόβλημα και με τους δικούς τους βουλευτές. Δεν έχει τελειώσει τίποτα. Έχουμε ένα Έβερεστ μπροστά μας. Μας αναγνώρισαν το δικαίωμά μας να σπρώχνουμε και σε κάποιες περιπτώσεις να ασκούμε βέτο”, σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

To Eurogroup και το σκίσιμο του μνημονίου

Αναφερόμενος στο Eurogroup, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι πετύχαμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, γιατί δείξαμε ότι όχι μόνο δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε ότι οι εκλογές δεν μετράνε πια, αλλά και να δείξουμε ότι θέλουμε να συνεργαστούμε.

“Όταν πρώτη φορά ανέφερα στο Eurogroup, τον όρο “ανθρωπιστική κρίση” γύρισαν και με καταδίκασαν ότι πολιτικοποιώ τη συζήτηση”.

Μιλώντας για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup, τόνισε ότι “αυτό το κείμενο γράφτηκε με ένα στόχο. Το τέλος του μνημονίου”.

“Αν δεν υπήρχε αυτό το κείμενο, θα έπρεπε να μειώσουμε συντάξεις και να αυξήσουμε τον ΦΠΑ στα νησιά”, υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι ο λαός περισσότερο και από χρήματα και δουλειές, ζητά αξιοπρέπεια.

“Εγώ δεν ήμουν τότε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησα να γίνω αλλά δεν έγινα. Η σύγκλησή μου με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, έγινε μέσα στα τελευταία χρόνια. Εγώ θεωρούσα ότι οι απλουστευτικές κορώνες δεν βοηθάνε. Είχα γράψει ένα άρθρο τον Μάρτιο του 2012 απευθυνόμενος προς τους βουλευτές που ψήφισαν το 2ο Μνημόνιο. Κάθε φορά που παίρναμε μια δόση, μειώναμε τη διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πολύ καλά τι έκανε εκλέγοντας την κυβέρνησή μας. Εξέλεξε μια κυβέρνηση που θα έλεγε όχι. Αυτό που έλεγα και ξαναέλεγα στο Eurogroup, ήταν ότι το μνημόνιο τελείωσε”, είπε ο Γ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τις διαφωνίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και τις αντιδράσεις, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι αυτό είναι ωραίο και υγιές.

“Ακόμα και αυτοί που διαφώνησαν, η διαφωνία ήταν δημιουργική. Όταν πήγα είχα μια εντολή. Να συνεχιστεί η δανειακή σύμβαση και να καταργηθεί το μνημόνιο”.

Σημείωσε πάντως ότι στενοχωριέται όταν ακούει από την Αριστερά, το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό θα ίσχυε (το ότι έχουμε μνημόνιο) αν δεν ίσχυαν τα επόμενα:

Καταφέραμε να διαγραφεί το πλεόνασμα του 3%.

Πετύχαμε να ακυρωθούν όλα τα υφεσιακά μέτρα (συντάξεις, ΦΠΑ, μισθοί, φάρμακα)

Το δικό μας το κείμενο, που αντικαθιστά το μνημόνιο, δεν έχει τα μέτρα που θα εφάρμοζε η Νέα Δημοκρατία, αν κέρδιζε τις εκλογές.

Σε ερώτηση για τον Μανώλη Γλέζο και τη “συγγνώμη” του προς τον λαό, επειδή δεν εφαρμόζεται το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι τον στεναχώρησε πολύ αυτό.

“Δεν με στενοχώρησε ο Μηλιός γιατί ο Γλέζος είναι Γλέζος. Οι προσωπικές επιθέσεις στην πολιτική όπως και οι κολακείες δεν με ενδιαφέρουν. Αν είχαμε μια ευκαιρία να κάτσουμε σε ένα δωμάτιο και να του εξηγήσουμε τι κάναμε, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να τον πείσουμε” και πρόσθεσε ότι η μόνη εναλλακτική στο Eurogroup, θα ήταν να βγούμε από το ευρώ.

Μιλώντας τέλος για τα μέτρα ασφαλείας και το αν θα έχει ο ίδιος αστυνομικό, ο κ. Βαρουφάκης είπε χαρακτηριστικά: “Δεν έχω αστυνομικό και αν χρειαστεί να έχω θα παραιτηθώ”.

Πηγή: news247.gr