Βασανισμοί «ως τα πρόθυρα θανάτου» από τη CIA;

Βασανισμοί «ως τα πρόθυρα θανάτου» από τη CIA;

Πηγές της «Daily Telegraph» κάνουν λόγο για ακραία βασανιστήρια σε υπόπτους της Αλ Κάιντα - Έκθεση που θα σοκάρει αναμένεται να δημοσιεύσει η Γερουσία.

Το ζήτημα των βασανιστηρίων κρατουμένων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επαναφέρει σήμερα, η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, με δημοσίευμά της που αναφέρει πως βασικοί ύποπτοι της Αλ Κάιντα βασανίστηκαν «ως τα πρόθυρα του θανάτου» από τη CIA, την αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Επικαλούμενο πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας, το άρθρο αναφέρει πως τουλάχιστον δύο ύποπτοι, μεταξύ των οποίων ο θεωρούμενος εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, Χάλεντ Σέικχ Μοχάμεντ, υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια που προχώρησαν πολύ περισσότερο από την εξομοίωση πνιγμού που αναγνωρίζεται από τη CIA.

«Δεν αρκούνταν να ρίχνουν νερό στα κεφάλια τους ή μέσω ενός υφάσματος. Τους κρατούσαν κάτω από το νερό ως τα πρόθυρα του θανάτου, παρουσία ενός γιατρού ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα προχωρήσουν υπερβολικά», γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη μία από τις πηγές της.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σύντομα μία έκθεση από την αμερικανική Γερουσία που «θα προκαλέσει μεγάλο σοκ» στην κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με μια άλλη πηγή, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, η μεταχείριση αυτή επιφυλάχθηκε στον Χάλεντ Σέικχ Μοχάμεντ, ο οποίος είναι σήμερα φυλακισμένος στο κέντρο κράτησης της αμερικανικής ναυτικής βάσης του κόλπου του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, καθώς και σε έναν Σαουδάραβα υπήκοο, ο οποίος ήταν ύποπτος ότι υποκίνησε τη βομβιστική επίθεση με στόχο το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Cole» το 2000 στα ανοιχτά της Υεμένης, και κρατείται επίσης στο Γκουαντάναμο.

«Χρησιμοποίησαν μεσαιωνικές μεθόδους, αδιανόητες για τους ανθρώπους», πρόσθεσε η πηγή, η οποία φέρεται ότι είναι εν γνώσει των σχετικών φακέλων, οι οποίοι είναι ακόμη διαβαθμισμένοι.

Διαβάστε ακόμη:

Ομπάμα: Βασανίσαμε ανθρώπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Μουσείο για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου

Τη στρατηγική του για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών παρουσιάζει ο Ομπάμα