ΒΕΑ: «Λυγίζει» η υγιής επιχειρηματικότητα

ΒΕΑ: «Λυγίζει» η υγιής επιχειρηματικότητα

Η παράταση του αδιεξόδου οδηγεί σε «λουκέτα», σημειώνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας. 

Ανακοίνωση με την οποία υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση συμφωνία με τους εταίρους προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα εξέδωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

«Τέσσερις και πλέον μήνες από την στιγμή που προκηρύχτηκαν πρόωρες εκλογές και σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση, η χώρα είναι παγιδευμένη σε ένα καταστροφικό σπιράλ αβεβαιότητας και ανασφάλειας που οδηγεί την πραγματική οικονομία στο χείλος της καταστροφής» σημειώνει το Επιμελητήριο και προσθέτει: «Στο σύνολό τους, οι μικροί και μεσαίοι έλληνες επιχειρηματίες εκτιμούν ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και τονίζουν τη ζωτική ανάγκη για την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέσω μιας εθνικά επωφελούς συμφωνίας, που θα εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και θα βάλει τις βάσεις για μια μακρά περίοδο βιώσιμης ανάπτυξης».

«Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους δανειστές εισέρχονται στον τέταρτο μήνα, η καθημερινότητα του μικρομεσαίου επιχειρηματία περιλαμβάνει τον αποκλεισμό από τον τραπεζικό δανεισμό και την ρευστότητα, φορολογικές υποχρεώσεις, αγορά πρώτων υλών «τοις μετρητοίς», προπληρωμή των παραγγελιών σε ξένους προμηθευτές την ώρα που η είσπραξη από τους εγχώριους προμηθευτές γίνεται με έξι και πλέον μήνες καθυστέρηση και κάθετη πτώση της εγχώριας κατανάλωσης εξαιτίας της ύφεσης», αναφέρεται στην ανακοίνωσε και συμπληρώνεται: «Η σημερινή κατάσταση δεν απειλεί μόνον όσους βρίσκονται σε οριακό σημείο, αλλά και όσους τα χρόνια της κρίσης άντεξαν, επένδυσαν, συγκράτησαν μισθούς, κατέβαλαν φόρους και απέφυγαν απολύσεις. Απειλεί πιο απλά και την υγιή επιχειρηματικότητα».

Το επιμελητήριο υπογραμμίζειως τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και του ΙΟΒΕ καταδεικνύουν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η αγορά και υπογραμμίζει: «όσο η κυβέρνηση επιχειρεί μια επαναδιαπραγμάτευση για να αποφύγει τη λήψη υφεσιακών μέτρων, η οικονομία όχι μόνο χάνει την αναπτυξιακή δυναμική που είχε σχηματιστεί ύστερα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης, αλλά επιστρέφει εκ νέου σε τροχιά ύφεσης. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, το 2015 κινδυνεύει να αποτελέσει άλλη μια χαμένη χρονιά, καθώς άπαντες πλέον οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για ύφεση ή στην καλύτερη περίπτωση ασθενική ανάπτυξη. Η χώρα απειλείται να διανύσει την όγδοη -με εξαίρεση το 2014 που υπήρξε οριακή ανάπτυξη- χρονιά συρρίκνωσης, εφόσον εάν χαθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους, ουσιαστικά χάνεται και η χρονιά».

Ο πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης, επισημαίνει: «Eίναι επιτακτική ανάγκη η άμεση ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και η εξεύρεση μιας εθνικά επωφελούς λύσης. Είναι η μόνη επιλογή, για να αποκατασταθεί η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και να εκμεταλλευτούμε το ευνοϊκό ευρωπαϊκό περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, της ποσοτικής χαλάρωσης και των επενδυτικών σχεδίων, που απολαμβάνουν ήδη οι επιχειρήσεις των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη, η οποία προϋποθέτει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής, εξωστρέφεια και προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων».