Βέλγιο – Εκρήξεις: Τα μηνύματα των Ευρωπαίων ηγετών

Βέλγιο – Εκρήξεις: Τα μηνύματα των Ευρωπαίων ηγετών
AppleMark

Σοκ στην Ευρώπη από ένα ακόμα τυφλό χτύπημα στη καρδιά της.

Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, στο διεθνές αεροδρόμιο και σε σταθμό του μετρό προκάλεσαν τουλάχιστον 21 θανάτους, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό που δόθηκε λίγο πριν από τις 11.00 τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας στη βελγική πρωτεύουσα προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Υπάρχουν «11 θάνατοι» στο αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ και επίσης «περίπου δέκα» στον σταθμό Μάαλμπεκ στη ευρωπαϊκή συνοικία «όπου σημειώθηκε μια πολύ ισχυρή έκρηξη στο μετρό», δήλωσε ο Μέις. «Οι περισσότεροι τραυματίες έχουν ήδη απομακρυνθεί, η κατάσταση είναι αρκετά χαοτική».

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε τους πολίτες να αποφύγουν προς το παρόν τις μετακινήσεις. «Για την ώρα, ζητάμε από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μετακίνηση», ανέφερε μήνυμα του πρωθυπουργού στο twitter, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

«Mε την καρδιά, με τη σκέψη μας στις Βρυξέλλες», έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι, στον λογαριασμό του στο Twitter, με αναφορά στις τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί στη βελγική πρωτεύουσα.

Παράλληλα, σε σχόλιό του, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, τόνισε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μία προειδοποίηση, η οποία απευθύνεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η τρομοκρατία, δυστυχώς, λειτουργεί επιλέγοντας συγκεκριμένα σύμβολα».

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον βελγικό λαό. Ο φόβος, το θρησκευτικό μίσος και ο ρατσισμός δεν πρέπει να νικήσουν την Ευρώπη» αναφέρει μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, στον λογαριασμό του πρωθυπουργού στο Twitter.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, έγραψε στο twitter πως οι σκέψεις του είναι στις Βρυξέλλες και τους πολίτες της έπειτα από τις στυγερές επιθέσεις.  Προτρέπει μάλιστα τους κατοίκους να μείνουν σε ασφαλή σημεία και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο» και «απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, χρειάζεται μια κινητοποίηση όλων των αρχών», δήλωσε παράλληλα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, έπειτα από έκτακτη σύνοδο της ομάδας διαχείρισης κρίσεων που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι αποφασίστηκε να αναπτυχθούν 1.600 επιπλέον αστυνομικοί και μέλη της χωροφυλακής για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα και στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καταδίκασε τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» στις Βρυξέλλες. Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη, δήλωσε παράλληλα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.