Βενιζέλος: Η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους παραγωγούς

Βενιζέλος: Η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους παραγωγούς

Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης για το εμπάργκο, την Ουκρανία, το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή

Η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους παραγωγούς ώστε να καλυφθεί η ζημία που έχουν υποστεί από το ρωσικό εμπάργκο, μέσα από τους ευρωπαϊκούς κοινοτικούς μηχανισμούς και με εθνικά συμπληρώματα μετά από κοινοτική άδεια, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή, στο περιθώριο του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Σημείωσε ότι η Ελλάδα κρατά μία πολύ προσεκτική στάση όλο αυτό το διάστημα και η διεθνής κοινότητα και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη γνωρίζουν πόσο προσεκτική είναι η στάση της, υπεύθυνη, και υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση που θα επιτρέψει, στην πραγματικότητα, την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της διεθνούς αγοράς.

Ειδικότερα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Θέλουμε να ελπίζουμε και προσπαθούμε να συμβάλλουμε σε αυτό, ότι θα υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στη ρωσική και στην ουκρανική κυβέρνηση, με τη βοήθεια και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού», υπογραμμίζοντας: «Και σήμερα, που είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για την Ορθοδοξία, η Ελλάδα φρόντισε να στείλει διπλωματικά και πολιτικά μήνυμα και προς τη ρωσική και προς την ουκρανική κυβέρνηση: ότι ως μία ορθόδοξη χώρα είναι στη διάθεσή τους, προκειμένου να συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της- ξέρουμε ποιο είναι το επίπεδο στο οποίο γίνονται αυτές οι συνεννοήσεις- ώστε να υπάρξει ένα ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο θα επιτρέψει την αποκλιμάκωση στην περιοχή».

Αναφορικά με το Ιράκ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Ανήμερα της Παναγίας, εδώ από τις Βρυξέλλες, στέλνουμε τη σκέψη μας στους χριστιανικούς πληθυσμούς του Ιράκ και όλου του Λεβάντε, σύμφωνα με την παραδοσιακή, ιστορική διατύπωση. Δεν μπορεί να νοηθεί η περιοχή αυτή χωρίς τις χριστιανικές κοινότητες, χωρίς τη συνύπαρξη όλων των θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων και κοινοτήτων. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία και για το Ιράκ, για την κρατική του υπόσταση. Πρέπει να αποτρέψουμε την επίθεση του «ισλαμικού κράτους», όπως λέγεται, της Συρίας και του Λεβάντε, γιατί δεν πρέπει να μετατραπεί το Ιράκ σε ένα κράτος-τρομοκράτη, που θα αναστατώνει μακροπρόθεσμα όλη την περιοχή, στην οποία είμαστε πάρα πολύ κοντά.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το ζήτημα είναι να υπάρξει μία εκεχειρία, η οποία να είναι βιώσιμη και επισήμανε: «Εμείς, ως Ελλάδα, στείλαμε ήδη μια πολύ σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια, και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην αποκατάσταση των παιδιών αλλά και ενηλίκων, που έχουν τραυματιστεί, ως θύματα της κατάστασης στη Γάζα. Είναι τα νοσοκομεία μας, τα στρατιωτικά και τα πολιτικά ανοικτά και έτοιμα να υποδεχτούν τα παιδιά της Γάζας και της ευρύτερης περιοχής».

Παπανδρέου – Βενιζέλος: Δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα