Βενιζέλος: Συζητούσαμε με Σαμαρά από τον Ιούνιο του 2011

REUTERS

Ο Μπαρόζο δεν επηρέασε την επιλογή Παπαδήμου ως αντικαστάτη του Γιώργου Παπαδρέου, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Στις αποκαλύψεις των Financial Times σχετικά με το παρασκήνιο της Συνόδου των G20 στις Κάννες τον Νοέμβριο του 2011, αλλά και στα σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ για συμφωνία μεταξύ Μπαρόζο- Σαμαρά- Βενιζέλου για σχηματισμό κυβέρνησης, απαντά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Ο Αντώνης Σαμαράς βρισκόταν σε συζητήσεις για πιθανή συμμετοχή της ΝΔ στο κυβερνητικό σχήμα, ήδη από τον Ιούνιο του 2011», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Ευάγγελος Βενιζέλο, ο Ζ. Μπαρόζο δεν ήταν ο πρωταγωνιστής της διαδικασίας, όπως τον παρουσιάζει το δημοσίευμα των Financial Times, λέγοντας ότι «όποιοι τα λένε αυτά, δεν έχουν αίσθηση του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων και του ρόλου των προσώπων στην ΕΕ».

Ο ίδιος, ωστόσο, εξέφρασε τη βούληση να μιλήσει αναλυτικότερα για τα θέματα αυτά «την κατάλληλη στιγμή και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

«Θα μιλήσουμε και για τις Κάννες και για το Βρότσλαβ της Πολωνίας, για το τι θα συνέβαινε αν δεν μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε τον Μάρτιο του 2012 τη διαδικασία του κουρέματος του δημοσίου χρέους, και για τα σενάρια που είχαμε ετοιμάσει με την Τράπεζα της Ελλάδος για την επιβολή εκτάκτων μέτρων, αν κάτι πήγαινε στραβά, αλλά ευτυχώς δεν πήγε», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Κάναμε θυσίες για να κερδίσουμε κάτι και για να αποφύγουμε κάτι. Αυτό που αποφύγαμε δεν το ζήσαμε, αλλά περιγράφεται σε γεγονότα και σε σενάρια. Δεν θα ευχόμουν ποτέ σε έναν εκπρόσωπο της Ελλάδος, σε ένα πολιτικό πρόσωπο να ζήσει τις καταστάσεις που έχουμε ζήσει και να βρεθεί αντιμέτωπος με τόσο σκληρά διλήμματα, μετρώντας τις αντοχές του υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Εμείς μετρήσαμε τις αντοχές μας και απεδείχθη ότι η χώρα άντεξε».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι το μεγάλο ζητούμενο αυτήν τη στιγμή είναι να ολοκληρωθεί αδιατάραχτα η πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση και όχι να τεθεί υπό αμφισβήτηση, «πληρώνοντας τεράστιο κόστος και ρίχνοντας την καρδάρα με το γάλα που έχει γεμίσει με τους κόπους του ο ελληνικός λαός».

«Το χρέος είναι βιώσιμο»
«Όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη και όπως τονίζει και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο για λόγους που έχουμε εξηγήσει τεχνικά», δήλωσε λίγο μετά τη συνάντηση με τον επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Οικονομίας, Σιμ Κάλας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο δεν καταλαβαίνουν παρά μόνο οι κακόπιστοι».

«Όλοι αυτοί δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι η Ελλάδα έχει διαμορφώσει, χάρη στις θυσίες των πολιτών της, τις προϋποθέσεις της οριστικής εξόδου από την κρίση και της οριστικής επανόδου σε συνθήκες ευρωπαϊκής κανονικότητας» πρόσθεσε ο Ευ. Βενιζέλος.

Σχόλιο για τη επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα
Κληθείς να σχολιάσει το ταξίδι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, ο Ευ. Βενιζέλος, αφού ανέφερε ότι δεν ενημερώθηκε σχετικά η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, είπε πως «μετά λύπης του ενημερώθηκε» ότι στη συνάντηση με την πρόεδρο της ρωσικής Άνω Βουλής, Βαλεντίνα Μαντβιένκο, ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι έσπευσε να αναγνωρίσει τη σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας.

«Δεν θυμόταν ότι τη σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας την έχει αναγνωρίσει και ο πρόεδρος Πούτιν και η ρωσική κυβέρνηση που διαπραγματεύεται συνεχώς με τον Πρόεδρο και με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας και μετέχουν στις συνομιλίες στη διαδικασία της Γενεύης», είπε και ευχαρίστησε τον Α. Τσίπρα ο οποίος «θεωρεί πως ο,τιδήποτε έχει να κάνει με μεγάλες εθνικές αποφάσεις για τις εξωτερικές υποθέσεις της χώρας είναι ατομική μου υπόθεση». «Δε λειτουργούν έτσι οι κυβερνήσεις εθνικής συνεργασίας. Ελπίζω αν ο κ. Τσίπρας κάνει κυβέρνηση με τον κ. Καμμένο να συνεννοείται με τον εταίρο του για τις μεγάλες αποφάσεις της εξωτερικής πολιτικής», πρόσθεσε.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την καταδικαστική για την Τουρκία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι πρόκειται για μια «εξαιρετικά σημαντική απόφαση» που δικαιώνει την Κύπρο και πρόσθεσε πως για ακόμη μια φορά, «η καταδίκη της Τουρκίας, που θεωρείται ο δράστης μιας συνεχιζόμενης παραβίασης πολλών διατάξεων του διεθνούς δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημαίνει πάρα πολλά για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Πώς τελείωσε η πρωθυπουργία του Γιώργου Παπανδρέου

Τι λέει το ΠΑΣΟΚ για τα «δάκρυα» της Μέρκελ

Παπανδρέου: «Έτσι παρέδωσα την εξουσία»

Η νύχτα που σημάδεψε Θαπατέρο, Μπερλουσκόνι, Παπανδρέου