Βενιζέλος: Θα κλείσουμε τη διαπραγμάτευση με την τρόικα

Βενιζέλος: Θα κλείσουμε τη διαπραγμάτευση με την τρόικα

Για προϋπολογισμό αλλαγής σελίδας έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Αυτός ο προϋπολογισμός συμπυκνώνει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού με την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα» ανέφερε και σημείωσε ότι η χώρα έχει πετύχει την καλύτερη διαρθρωτικά προσαρμοσμένη δημοσιονομική προσαρμογή παγκοσμίως.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μην μειωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί, ενώ για το χρέος τόνισε ότι είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνεται προσεκτικά και με εχεμύθεια. «Η διευθέτηση που χρέους θα αρχίσει, ώστε να εστιάσουμε στην ανάπτυξη και όχι στο πρωτογενές πλεόνασμα».

Τόνισε ακόμα πως δεν θα υπάρξει νέο δάνειο και ότι η συμφωνία με την τρόικα θα επιτευχθεί. Ακόμη έκανε λόγο για τεχνική παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, κάτι που «συμφέρει την Ελλάδα λόγω χαμηλών επιτοκίων», ενώ συμπλήρωσε πως αυτή η παράταση είναι αναγκαία, ώστε να θεσμοθετηθεί ο αντίστοιχος μηχανισμός.

Όπως είπε οι προληπτικές γραμμές στήριξης της ΕΕ προβλέπουν την συμμετοχή του ΔΝΤ. «Έχουμε κάθε λόγο να μετατρέψουμε το πρόγραμμα του Ταμείου σε ένα προληπτικό πρόγραμμα ώστε να αξιοποιούμε τις επιλογές που έχουμε ως προς τα επιτόκια μεταξύ του Ταμείου και των αγορών».

Οι αγορές αντέδρασαν στην πολιτική αβεβαιότητα, υποστήριξε.  «Αν οι αγορές είχαν αφεθεί μόνες τους, χωρίς ένα εσωτερικό μέτωπο που δήλωνε πως “η Ελλάδα είναι ανέτοιμη να βγει στις αγορές”, θα καταλάβαιναν πως το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι στην πραγματικότητα μικρό σε πραγματικούς όρους, και πολλοί λένε πως ανέρχεται στο 60% του ΑΕΠ αν μετρηθεί σωστά» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Επανέλαβε ότι η διαπραγμάτευση καθυστερεί γιατί είναι πολυεπίπεδη και τορπιλίζεται από την αντιπολίτευση που πρακτικά δηλώνει ότι δεν αποδέχεται τη «συνέχεια του κράτους» λέγοντας ότι δεν αποδέχεται τις συμφωνίες που θα συνάψει η κυβέρνηση. Επίσης χαρακτήρισε «αφελή» την προσέγγιση της αντιπολίτευσης που προσδοκά στην ευγένεια και τις χειρονομίες εξευμενισμού που θα κάνουν οι εταίροι αν γίνει κυβέρνηση.

Σημείωσε ότι ελληνικός λαός «μπορεί να κάνει την επιλογή των εκλογών, αλλά και των μη εκλογών» και μίλησε για πολιτικό εκβιασμό το να λέγεται ότι η ψήφος του βουλευτή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι «αποστασία».

Το δίλημμα για το λαό, υποστήριξε, είναι το εθνικό σχέδιο που προσπαθεί η κυβέρνηση ή το απόλυτο άγνωστο.

Δείτε LIVE τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό