Βερολίνο: Δεν είμαστε κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Βερολίνο: Δεν είμαστε κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

«Μπορεί να γίνει με επιμήκυνση ή άμβλυνση των όρων αλλά το «κούρεμα» είναι εκτός συζήτησης».

Ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν δήλωσε σήμερα στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να μιλήσει για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, με τρόπους όπως η επιμήκυνση των χρόνων ωρίμανσης ή η άμβλυνση των όρων, αλλά ένα κούρεμα είναι εκτός συζήτησης.

«Ένα αποκαλούμενο κούρεμα δεν είναι νόμιμο, όταν (δηλαδή) παραδίδεις μέρος χρέους…αλλά υπό το σχήμα ελάφρυνση χρέους μπορεί κανείς επίσης να συζητήσει την επιμήκυνση των ωριμάνσεων, τον ορισμό χρονικών περιόδων χωρίς πληρωμές τόκων ή κεφαλαίου και μπορούμε να συζητήσουμε γι΄αυτό, πάντοτε το λέγαμε αυτό», δήλωσε ο Γενς Σπαν στο δίκτυο του Deutschlandfunk.

Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει κοινή θέση για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία θα πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, υποβαθμίζοντας τις πληροφορίες για διάσταση απόψεων στους κόλπους της κυβέρνησης στο Βερολίνο. «Η γερμανική κυβέρνηση στο σύνολό της…αναγνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιτύχει μία καλή συμφωνία. Υπάρχει μία εποικοδομητική προσέγγιση, μία προθυμία για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, υπάρχει η παραδοχή ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει, εάν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη».

Ο Γενς Σπαν δήλωσε ότι ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρέπει να αντιμετωπισθούν αυτήν την εβδομάδα και ότι είναι σημαντική για τη Γερμανία η παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διαδικασία.

Έγγραφο Σόιμπλε με τις «κόκκινες» γραμμές του Βερολίνου

 

«Δεν είναι ιδανικό το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων»
Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας σχολίασε και την έρευνα του IWH βάσεις της οποίας το Βερολίνο εξοικονόμησε δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της πτώσης των επιτοκίων των ομολόγων του γερμανικού δημοσίου εξαιτίας της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας Λάιμπνιτς (IWH) ανέφερε σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα ότι η Γερμανία έχει εξοικονομήσει 100 δισεκ. ευρώ από το 2010, ήτοι πάνω από 3% του ΑΕΠ, λόγω της μείωσης του κόστους δανεισμού του γερμανικού ομοσπονδιακού κράτους.

Το τρέχον περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων «δεν είναι ιδανικό» απαντάει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ που αμφισβητεί τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου που βασίστηκαν σε ένα φανταστικό σενάριο «ομαλότητας».

«Η εκτίμηση είναι θεωρητική και ακατανόητη για εμάς», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, πριν επικρίνει το επιτοκιακό περιβάλλον.

Το επίπεδο των επιτοκίων των διετών ομολόγων της Γερμανίας υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο σήμερα.
«Η κυβέρνηση βρίσκει ότι αυτή η κατάσταση, όπως είναι τώρα, δεν είναι ιδανική», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. «Μάλλον το αντίθετο: εργαζόμαστε για να ξεπεραστεί το χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων στο πλαίσιο της πολιτικής (αντιμετώπισης) της κρίσης», σημείωσε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι τα χαμηλά επιτόκια έχουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα για τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας δεν έκανε καμιά αναφορά στα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία επίσης βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει γενικά να σχολιάζει επίσημα την πολιτική της ΕΚΤ, σεβόμενη την ανεξαρτησία της.

Γιατί η Μέρκελ πιέζει τον Τσιπρα σχεδόν καθημερινά