Γιατί η Μέρκελ πιέζει τον Τσιπρα σχεδόν καθημερινά

Γιατί η Μέρκελ πιέζει τον Τσιπρα σχεδόν καθημερινά

Μετά την ψήφιση του Μνημονίου η κυβέρνηση περνάει το τεστ του Eurogroup - Δεν θέλουν να ακούν για εκλογές οι θεσμοί.

Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ήταν μόνο η αρχή. Μετά το σκόπελο της ψήφισης του νέου Μνημονίου, που θεωρείται σίγουρη, παρά τα «καψώνια» της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Αλέξη Τσίπρα, ακολουθεί το τεστ του Eurogroup. Εκεί, η Αθήνα θα περάσει από το γερμανικό μικροσκόπιο, καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξακολουθεί να δηλώνει επιφυλακτικός και να πιέζει για δάνειο-γέφυρα, μέχρι να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει και όχι απλώς θα ψηφίσει τα μέτρα.

Η επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ τείνει να γίνει καθημερινή, όχι από επιλογή, αλλά από ανάγκη. Η Γερμανίδα καγκελάριος, αν και στο Μαξίμου διαχωρίζουν τη στάση της από εκείνη του υπουργού της επί των οικονομικών, μεταφέρει την πίεση για περισσότερες μεταρρυθμίσεις και περισσότερο χρόνο πριν δοθεί το νέο δάνειο.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ερμηνεύουν τη στάση της Γερμανίας ως απάντηση στα σενάρια για προκήρυξη εκλογών το φθινόπωρο, που αρχίζουν και φουντώνουν, ενόψει και του κομματικού ξεκαθαρίσματος στον ΣΥΡΙΖΑ. Ευρωπαίοι και ΔΝΤ θέλουν να κόψουν κάθε συζήτηση για νέες εκλογές, που θα βυθίσουν ακόμη περισσότερο την ελληνική οικονομία και θα καταστρέψουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην παραγωγική δραστηριότητα.

Στο Eurogroup της Παρασκευής, που γίνεται δια φυσικής παρουσίας (και όχι με τηλεδιάσκεψη) μετά από γερμανική απαίτηση, αναμένεται να ασκηθούν εντονότατες πιέσεις στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα και, κατά συνέπεια, της ομαλής πορείας των μεταρρυθμίσεων. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών θα στείλουν το μήνυμα ότι τα εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα του κυβερνώντος κόμματος δεν θα πρέπει να γίνουν σε βάρος της ελληνικής οικονομίας. Για να το επιτύχουν αυτό, δεν αποκλείεται να περιορίσουν στο απολύτως αναγκαίο για τις εξωτερικές υποχρεώσεις της χώρας το ποσό που θα εκταμιευθεί ως πρώτη δόση της βοήθειας, ενώ άλλες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητηθούν νέα προαπαιτούμενα.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση διαμηνύει, μέσω κύκλων, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί περισσότερα προαπαιτούμενα και άλλες διαδικασίες, πέρα από τις συμφωνημένες στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου, είναι όμως κάτι παραπάνω από προφανές ότι στους σχεδιασμούς της είναι η αποφυγή των δύσκολων μέτρων του φθινοπώρου, που θα περιλαμβάνουν τα εργασιακά, το «μεγάλο» ασφαλιστικό, καθώς και νέα φορολογικά μέτρα.

Το εάν οι δανειστές της το επιτρέψουν θα φανεί στις επόμενες ημέρες…