Βγάζοντας την ιδέα από το εργαστήριο στην αγορά

Βγάζοντας την ιδέα από το εργαστήριο στην αγορά

Το AIT ρίχνει «γέφυρες» ανάμεσα στην εκπαίδευση και την επιχειρηματικότητα με στόχο τη μετατροπή της τεχνολογικής καινοτομίας σε προϊόν.

Το ταλέντο και η έφεση των νέων Ελλήνων στη σύλληψη ιδεών, στις επιστήμες και στις νέες τεχνολογίες έχει αρχίσει να απασχολεί πιο έντονα από ποτέ την εγχώρια επιχειρηματική σκηνή, αλλά και την πολιτεία. Ίσως και λόγω της κρίσης, τα ΜΜΕ αποφάσισαν να στρέψουν το βλέμμα τους ξανά στη νεανική επιχειρηματικότητα και στο λεγόμενο «οικοσύστημα των startups», καθώς ως χώρα ψάχνουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ανακάμψει.

Εκτός όμως από τις ίδιες τις νεοφυείς επιχειρήσεις, σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό το οικοσύστημα καλούνται να παίξουν και οι φορείς εκείνοι που έχουν ως στόχο να «επωάσουν» τέτοιες πρωτοβουλίες και να βάλουν τα θεμέλια, ώστε να προχωρήσει αυτό το νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας. Αναμφίβολα ένας από αυτούς τους φορείς είναι και το μη-κερδοσκοπικό ινστιτούτο τεχνολογίας AIT (Athens Information Technology) , που έχει ως κύριο μέλημά του τη σύνδεση της έρευνας και της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα προς όφελος της κοινωνίας.

Ιδρύθηκε το 2002 από τον όμιλο Intracom και συνδυάζει κορυφαίο εκπαιδευτικό προσωπικό με προϋπηρεσία σε μεγάλες εταιρείες και πορεία στον επιχειρηματικό στίβο και συνεργασίες με πολυεθνικές εταιρείες, διεθνή ερευνητικά κέντρα και κορυφαία πανεπιστήμια, ώστε να προσφέρει διεθνούς επιπέδου εκπαίδευση και προηγμένη έρευνα σε καινοτόμες τεχνολογίες.

To ΑΙΤ, μέσω ενός μεγάλου εύρους ακαδημαϊκών προγραμμάτων και υποτροφιών, παρέχει στοχευμένη εκπαίδευση σε επαγγελματίες και στελέχη καθώς και σύγχρονη παιδεία και επαγγελματική αποκατάσταση σε μια πολυεθνική και ποικιλόμορφη φοιτητική κοινότητα. Επισκεφθήκαμε τα υπερσύγχρονα εργαστήρια του ιδρύματος και μιλήσαμε με τον Δρ. Γρηγόρη Γιοβανώφ, καθηγητή Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας και πρώην Αναπληρωτή Πρύτανη του AIT, για καινοτομία, νέες τεχνολογίες και startups.

«Εφαρμόζουμε στην πράξη αυτά που διδάσκουμε»
Μια από τις καινοτομίες του AIT είναι η δημιουργία spin-off εταιρειών, δηλαδή τεχνοβλαστών που προέρχονται από τα ερευνητικά του εργαστήρια και στοχεύουν στην αγορά.  «Η επιχειρηματική βιωσιμότητα μιας εμπορικής ιδέας είναι ο νούμερο ένα παράγοντας για την επιτυχία μια νεοφυούς επιχείρησης. Τα άτομα που στελεχώνουν τις startups είναι μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του AIT και ερευνητές , με εμπειρία και ωριμότητα, που διδάσκουν την καινοτομία στο πλαίσιο των προγραμμάτων του ιδρύματος. Είναι ευκαιρία και για εμάς τους καθηγητές να εφαρμόσουμε στη πράξη αυτά που διδάσκουμε» αναφέρει ο κ. Γιοβανώφ.

Τέσσερις ιδέες εξελίχθηκαν σε startups τo 2013 και δείχνουν τον τρόπο για την εξέλιξη των ελληνικών πανεπιστημίων, ώστε να γίνουν πυλώνας της οικονομίας και της προόδου:

– Η Dynasense, στην ανάπτυξη ψηφιακών διαφημιστικών πάνελ που ανιχνεύουν και κατανοούν την ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα στο χώρο.

– Η Novoville, μία συμμετοχική e-government ηλεκτρονική πλατφόρμα ενεργοποίησης πολιτών.

– Η AllurEdu, μία εξειδικευμένη μηχανή αναζήτησης που ανιχνεύει και προτείνει από όλα τα κοινωνικά δίκτυα, δημοσιεύσεις, σχόλια, κοινοποιήσεις, κ.ά.

– Η IntelPrize, μηχανή παροχής συστάσεων και λύσεων που προσφέρει εξατομικευμένες προτάσεις για προϊόντα που πωλούνται οnline.

«Αυτές οι ιδέες έχουν υποβληθεί για συγχρηματοδότηση από το ICT 4 Growth (δράση για την Ενίσχυση Επιχειρήσεων για την Υλοποίηση Επενδυτικών Σχεδίων Ανάπτυξης – Παροχής Καινοτόμων Προϊόντων και Υπηρεσιών Προστιθέμενης Αξίας) . Ήταν ιδέες ώριμες αρκετά, ώστε να υλοποιηθούν και να οδηγήσουν σε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Και το κατάλληλο όχημα για την υλοποίησή τους ήταν το ICT 4 Growth».

Η κοινότητα των startups διαμαρτύρεται για μη επαρκή κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, γεγονός βέβαια που αφορά το σύνολο της ελληνικής οικονομίας που έχει «στεγνώσει» από ρευστό. «Πιστεύω ότι η περίοδος που διανύουμε είναι πρόσφορη» αναφέρει ο Γρηγόρης Γιοβανώφ και προσθέτει: «Υπάρχουν τα Jeremie Funds που διαθέτουν αυτήν τη στιγμή περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ, για να επενδυθούν σε startups με έδρα την Ελλάδα. Δεδομένου του μεγέθους της επιχειρηματικής κοινότητας της υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, που δεν είναι και τόσο μεγάλο , νομίζω ότι τα χρήματα είναι αρκετά. Είναι ευκαιρία να τα εκμεταλλευτούμε σωστά και να δημιουργήσουμε καινούργιες εταιρείες που να απευθύνονται στις διεθνείς αγορές με προϊόντα και υπηρεσίες».

Τα απαραίτητα εργαλεία επιτυχίας
Εκτός όμως από το ζήτημα της χρηματοδότησης, ζητούμενο για τους νέους επιχειρηματίες είναι η συμμετοχή σε δίκτυα (clusters – incubators) , τα οποία μπορούν να βοηθήσουν μια νεοσύστατη εταιρεία να ενταχθεί σε ένα δίκτυο με συναφείς εταιρείες του χώρου και να κάνει τα πρώτα της βήματα.

«Βασικό στοιχείο είναι η όσμωση με εταιρείες που έχουν ήδη επιχειρήσει και έχουν εμπειρία. Έχουν ήδη έτοιμα κανάλια επικοινωνίας και διοχέτευσης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους στην αγορά. Η συμμετοχή σε τέτοια δίκτυα επίσης παρέχει τις απαραίτητες ευκαιρίες για τη δημιουργία συνεργιών στο χώρο της τεχνολογίας και όχι μόνο».

Το ΑΙΤ συμμετέχει σε τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως το gi – cluster, που προέκυψε από την συνεργασία του Corallia και της Intralot και στοχεύει στη δημιουργία ενός παγκοσμίου κλάσης επιχειρηματικού οικοσυστήματος με αντικείμενο τα διαδραστικά παιχνίδια. Επίσης το εκπαιδευτικό ίδρυμα πρωτοστατεί και στο Hellenic Μobile Cluster (HMC). Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα συνεργατικό σχηματισμό των επιχειρήσεων, ερευνητικών και άλλων φορέων που ασχολούνται με τις ασύρματες και κινητές τεχνολογίες . Ο τομέας των εφαρμογών και υπηρεσιών στις κινητές συσκευές παρουσιάζει πολύ ισχυρή επιστημονική, τεχνολογική, ερευνητική και καινοτομική δραστηριότητα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 80 εταιρείες που απασχολούν αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό και αυξάνουν σημαντικά τον κύκλο εργασιών τους κάθε χρόνο.

To εσωτερικό των εγκαταστάσεων του ΑΙΤ.
To εσωτερικό των εγκαταστάσεων του ΑΙΤ.

Γύρω τους αναδύεται ένα ολόκληρο οικοσύστημα από επιχειρηματίες, ερευνητές, συμβούλους, επενδυτές, startups, το οποίο πλαισιώνει τις εδραιωμένες και διεθνείς εταιρείες, αλλά και τις καινούργιες που στηρίζονται σε νέους επιστήμονες και δημιουργούς.

«Σε αυτό το project έχουμε στόχο να αναπτύξουμε προγράμματα διαχείρισης της καινοτομίας που να απευθύνονται σε startups , ένα mini MΒΑ για το mobile industry στο οποίο θα συμβάλλουν οι καθηγητές του AIT . Το υπο-σχεδίαση πρόγραμμα , θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μελών του cluster θα μπορεί να συμμετάσχει και κάποιος που δεν είναι μέλος, ενώ θα είναι ανοιχτό και στο ευρύτερο κοινό με διαλέξεις από ανθρώπους των επιχειρήσεων» σχολιάζει ο κ. Γιοβανώφ.

Το μυστικό για να πετύχει μια startup
Σε όλες τις παραπάνω πρωτοβουλίες, κοινό χαρακτηριστικό είναι η ομαδική εργασία.  «To κύριο συστατικό επιτυχίας είναι οι άνθρωποι που συνθέτουν μια ομάδα. Η εμπειρία και η χημεία των μελών μιας ομάδας είναι βασικός παράγοντας. Αν υπάρχουν αυτά τα δύο συστατικά, η ιδέα διαμορφώνεται στην πορεία. Είναι πολύ σπάνιο το τελικό προϊόν που βγαίνει στην αγορά να είναι αυτό που έχει προβλεφθεί στο αρχικό business plan. Το τελικό προϊόν είναι συνήθως πολύ διαφορετικό από αυτό που έχεις ξεκινήσει και πρέπει πάντα να προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς που μεταβάλλονται συνεχώς».

Ένα από τα προγράμματα που αναπτύσσει το AIT, δίνοντας σε ομάδες παγκοσμίως τη δυνατότητα να δοκιμάσουν στο χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων, είναι το Voice (Virtual Online Incubator). Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι να φέρει κοντά αυτούς που έχουν τις ιδέες με αυτούς που μπορούν να τις αναπτύξουν και να τις μετουσιώσουν σε προϊόντα και υπηρεσίες , ώστε να ξεκινήσουν μια startup σε ψηφιακό περιβάλλον δοκιμαστικά , πριν η εταιρεία τους αποκτήσει φυσική παρουσία.

Το εξωτερικό του κτιρίου του ΑΙΤ.
Το εξωτερικό του κτιρίου του ΑΙΤ.

 

Τι είναι καινοτομία
Σε όλο αυτό το οικοσύστημα βασικός παράγοντας είναι η καινοτομία. Τι είναι όμως καινοτομία και πώς μπορεί κάποιος να την πετύχει; Ο καθηγητής του ΑΙΤ μας δίνει μια διαφορετική προσέγγιση: «Καινοτομία δεν είναι απαραίτητα κάτι καινούργιο. Δεν είναι μόνο έρευνα και εφεύρεση, αλλά το να μπορέσεις να εμπορευματοποιήσεις την ιδέα σου και να την φέρεις στην αγορά, για χρήματα ή όχι. Kαινοτομία μπορεί να υπάρξει στον τρόπο που πουλάς. Η Amazon για παράδειγμα έχει αναπτύξει ένα σύστημα παράδοσης των προϊόντων της (Anticipatory Shipping) , σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να περιορίζει το χρόνο παράδοσης, προβλέποντας μέσω φίλτρων που διαθέτει, τι θα αγοράσει ένας καταναλωτής πριν καν το παραγγείλει».

«Οι Έλληνες έχουμε ταλέντο στην εφευρετικότητα , αλλά υστερούμε στην υλοποίηση. Υπάρχει ευφυΐα και γνώση, αλλά υστερούμε στο σχεδιασμό. Αυτό το κενό προσπαθεί να καλύψει το AIT, δηλαδή πώς να φέρεις μια ιδέα από το εργαστήριο στην αγορά, μέσα από εκείνα τα στάδια που απαιτεί ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό μοντέλο. Η τεχνολογία βοηθάει, αλλά πρέπει να συνδυάζεται με την επιχειρηματικότητα. Στο AIT οι καθηγητές μας πέρα από το ακαδημαϊκό υπόβαθρο, έχουν αφιερώσει πολλά χρόνια στο επιχειρείν και έχουν περάσει από μεγάλες εταιρείες. Οπότε όχι μόνο διδάσκουμε, αλλά έχουμε εφαρμόσει και πολλά από αυτά στη πράξη. Αυτό είναι κάτι που λείπει στην Ελλάδα. Το πανεπιστήμιό μας έχει μια άψογη συνεργασία με την επιχειρηματικότητα προς όφελος της κοινωνίας».

Info
Μερικά από τα βασικά projects που αναπτύσσονται στους χώρους έρευνας του ΑΙΤ, άλλα σε πιο πρώιμο στάδιο και άλλα σε ποιο προχωρημένο:

– To διαδίκτυο των πραγμάτων (internet of things και internet of services)

– Δίκτυα μεγάλων ταχυτήτων – Ανάπτυξη οπτικών ινών (Fiber to the home – FTTH)

– Ανάπτυξη δικτύων επικοινωνίας 5G

– Wireless Applications

– Mobile Αpplications

– Tρόποι χρηματοδότησης της καινοτομίας (Angel Investors, VCs, Corporate Funding)

Who is who
Ο Δρ. Γρηγόρης Γιοβανώφ είναι καθηγητής Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας και πρώην Αναπληρωτής Πρύτανης του AIT . Από τον Απρίλιο 2008 έως τον Ιούνιο του 2009, διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της hellas online.

Στο ΑΙΤ ο Δρ. Γιοβανώφ είναι επικεφαλής ερευνητικής ομάδας για την μελέτη της Στρατηγικής Διαχείρισης της Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, ενώ παράλληλα εκτελεί χρέη Ακαδημαικού Διευθυντή του μεταπτυχιακού προγράμματος για την «Διοίκηση Επιχειρήσεων, Τεχνολογίας και Επιχειρηματικότητας» («Management of Business, Innovation & Technology” – MBIT).

Η επαγγελματική του καριέρα περιλαμβάνει εικοσαετή ερευνητική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας στην ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Έχει εργαστεί μεταξύ άλλων στα ερευνητικά εργαστήρια της Eastman Kodak και Hewlett-Packard. Επίσης έχει ηγηθεί της ανάπτυξης πολλών βραβευμένων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων για την αγορά του DVD και των ευρυζωνικών επικοινωνιών ως συν-ιδρυτής και διευθυντικό στέλεχος σε δύο startup εταιρείες στo Silicon Valley.

Ο Δρ. Γιοβανώφ αποφοίτησε από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και έλαβε το Ph.D. του από το University of Southern California, Los Angeles, CA. Είναι Senior Member του IEEE Communications Society και κάτοχος τεσσάρων US και ευρωπαϊκών πατέντων σε συστήματα πολυμέσων. Το βιογραφικό του αναφέρεται στις επαγγελματικές λίστες του Lexington’s “Who’s Who” and the Marquis “Who’s Who in the World”.

Διαβάστε ακόμη: 

Intralot: Με νέο μοντέλο στην κορυφή

Gi-Cluster: H θερμοκοιτίδα του ελληνικού gaming industry

Στιβ Βρανάκης: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Startup Nation»!