Βίντεο: Η στιγμή της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν κατά Αμερικανών στο Ιράκ

Βίντεο: Η στιγμή της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν κατά Αμερικανών στο Ιράκ
epa02799448 The upgrade version of medium range missile Shahab 3, is launched during the second day of military exercises, codenamed Great Prophet-6, by Iran's elite Revolutionary Guards at an undisclosed location in Iran, on 28 June 2011. Reports state that Iran was conducting the Prophet 6 war games, which include testing of the Shahab-3 ballistic missile, which has a range of up to 2,000 kilometres and is capable of reaching any part of Israel. EPA/STRNGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η επιχείρηση με την ονομασία «Μάρτυρας Σουλεϊμανί» κατά αμερικανικών βάσεων προκαλεί τεράστια ανησυχία σε όλο τον κόσμο.

Βίντεο με τις πυραυλικές επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, έδωσε στη δημοσιότητα η ιρανική τηλεόραση, μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από αμερικανική επίθεση.

Η «Επιχείρηση Μάρτυρας Σουλεϊμανί», όπως ονομάστηκε, άρχισε τα ξημερώματα. Το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης εξαπέλυσε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στην επικράτεια του Ιράκ, μία στην Αρμπίλ και μία στην επαρχία Άνμπαρ.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι «80 Αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν από τα πλήγματα, ενώ πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες.

Φιλο-ιρανικές δυνάμεις στο Ιράκ έτοιμες να αναλάβουν δράση

Ο διοικητής της φιλοϊρανικής ένοπλης πολιτοφυλακής Χασντ αλ-Σάαμπι δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη έδωσε την «αρχική» απάντησή της στον φόνο του Iρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ και τώρα είναι η σειρά του Ιράκ.

Η απάντηση του Ιράκ δεν θα είναι μικρότερη, προειδοποίησε μέσω του Twitter ο Κάις αλ-Χαζάλι, εκ των διοικητών της πολιτοφυλακής που έχει χαρακτηρισθεί «τρομοκρατική οργάνωση» από τις ΗΠΑ.

«Η αρχική ιρανική απάντηση στην δολοφονία του μάρτυρα διοικητή Σουλεϊμανί δόθηκε. Τώρα είναι η ώρα για την αρχική απάντηση στην δολοφονία του μάρτυρα διοικητή Μουχάντις. Και επειδή οι Ιρακινοί είναι γενναίοι και ενθουσιώδεις, η απάντησή τους δεν θα είναι υποδεέστερη από την απάντηση του Ιράν. Αυτό είναι υπόσχεση», προειδοποιεί.

Ο Αμπού Μέχντι αλ-Μουχάντις ήταν διοικητής της πολιτοφυλακής Χασντ αλ-Σάαμπι, οι δυνάμεις της οποίας έχουν ενταχθεί στον τακτικό ιρακινό στρατό.

Από το τέλος του Οκτωβρίου, δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν με στόχο αμερικανούς στρατιώτες και διπλωμάτες στο Ιράκ. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις ενέργειες αυτές, οι οποίες αποδίδονται από την Ουάσινγκτον στις φιλοϊρανικές ιρακινές πολιτοφυλακές.

Χθες το βράδυ, λίγες ώρες πριν από την εκτόξευση 22 βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους κατά των βάσεων του Άιν αλ-Άσαντ και Αρμπίλ, όπου σταθμεύουν ορισμένοι από τους 5.200 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ, οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι ενώνονται σε κοινό μέτωπο κατά της Ουάσινγκτον.

Ανακοίνωσαν ότι συντονίζονται με το Ιράν και την λιβανική Χεζμπολάχ, σύμμαχο της Τεχεράνης για μία «σκληρή και μελετημένη απάντηση στις τρομοκρατικές αμερικανικές δυνάμεις». Ο χαρακτηρισμός αυτός είχε ψηφισθεί λίγο νωρίτερα από το ιρακινό κοινοβούλιο.

«Οι Αμερικανοί πεζοναύτες πρέπει να επιστρέψουν αμέσως στα κρησφύγετά τους για να ετοιμάσουν τα φέρετρά τους, διότι τα “τάγματα της διεθνούς αντίστασης” συγκροτήθηκαν», απείλησαν οι φιλοϊρανικές, ιρακινές πολιτοφυλακές.