Βίντεο: Ο 6ος στόλος των ΗΠΑ «ασπίδα» στο γεωτρύπανο της ExxonMobil

Βίντεο: Ο 6ος στόλος των ΗΠΑ «ασπίδα» στο γεωτρύπανο της ExxonMobil

Ενισχύεται η παρουσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στη Μεσόγειο, λίγες ημέρες μετά την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik, στη Μεσόγειο εμφανίστηκαν την ίδια μέρα πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και του σώματος των πεζοναυτών, καθώς και ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil.

Όπως τονίζεται, η άφιξη των πλοίων πραγματοποιείται μερικές μόνο ημέρες μετά την αντιπαράθεση τουρκικών σκαφών και της ιταλικής ΕΝΙ στην ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει το Sputnik, οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή, καθώς η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη να κάνει χρήση ή έστω να απειλήσει ότι θα κάνει χρήση βίας για να προασπίσει τα συμφέροντά της στη «βόρεια Κύπρο» – όπως αναφέρονται τα κατεχόμενα.

Σήμερα εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων. Η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της Exxon Mobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και η Αγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή, δήλωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στις 21 Φεβρουαρίου στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου στάλθηκε το αεροπλανοφόρο USS Iwo Jima, με δύναμη 2.500 πεζοναυτών, προς ενίσχυση του Έκτου Στόλου των ΗΠΑ.

Στις δυνατότητες του αεροπλανοφόρου περιλαμβάνονται αντιπλοϊκά και αντιπυραυλικά συστήματα, ελικόπτερα Cobra, μεταγωγικά και άλλα αεροσκάφη, συμπληρώνεται.

Το Iwo Jima και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία αμφίβιου πολέμου προστίθενται στα πέντε μόνιμα πλοία που είναι σταθμευμένα στη Μεσόγειο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το Sputnik, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά έφτασαν στην Μεσόγειο και τα ερευνητικά πλοία της ExxonMobil, τα οποία έχουν ως προορισμό την κυπριακή ΑΟΖ.

Τουρκικά ΜΜΕ: οι Αμερικανοί θα υποστηρίξουν τις έρευνες της Exxon

Την ίδια ώρα, τουρκικά ΜΜΕ «βλέπουν» κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εκτιμούν πως δεν αποκλείεται τον Οκτώβριο τα τουρκικά πολεμικά πλοία να έρθουν αντιμέτωπα με τα αμερικανικά κατά τις εργασίες της Exxon Mobil καθώς οι ΗΠΑ στηρίζουν τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρουν, οι Αμερικανοί στέλνουν πολεμικά πλοία για να συνοδεύσουν το γεωτρύπανο της Exxon Mobil στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να διαμηνύσουν στην Άγκυρα ότι αναγνωρίζουν την ανακήρυξη ΑΟΖ από την Λευκωσία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κυπρίων στην περιοχή, υποστηρίζοντας την δραστηριότητα της Exxon Mobil.

Εκτιμούν δε, ότι σε περίπτωση επέμβασης της Τουρκίας το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ θα προστατεύσει αν χρειαστεί τα ερευνητικά πλοία και το γεωτρύπανο.

Οι ίδιες τουρκικές πηγές, που επικαλούνται κυπριακά ΜΜΕ, λένε ότι οι ΗΠΑ έστειλαν στις 28 Φεβρουαρίου στην Μεσόγειο τέσσερα πολεμικά πλοία: το USS New York (LPD-21), το USS lwο Jima (LHD-7), το USNS William Mclean (T-AKE-12) USS Oak Hill (LSD-51).

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Μιλλιέτ Οζάι Σέντιρ σχολιάζει πως «αν μέχρι τον Οκτώβριο δεν λυθεί το Κυπριακό, ή δεν γίνουν αποδεκτά τα επιχειρήματα της Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου, τότε υπάρχει πιθανότητα τα τουρκικά πολεμικά πλοία να έρθουν αντιμέτωπα με τα αμερικανικά».