Βίντεο: Ξύλο με γροθιές και κλωτσιές στη Τουρκία

Βίντεο: Ξύλο με γροθιές και κλωτσιές στη Τουρκία

Αφορμή το σκάνδαλο διαφθοράς που συνεχίζει να κλονίζει την τουρκική κυβέρνηση. 

Μπουνιές, κλωτσιές και ξύλο συνθέτουν την σημερινή εικόνα της Τουρκικής βουλής, κατά τη διάρκεια συνέλευσης του σώματος. Τα έκτροπα σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Εθνοσυνέλευσης για το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για αλλαγές στα ανώτατα δικαστικά σώματα, καθώς επιδιώκει οι διορισμοί των δικαστικών να γίνονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης.  Αφορμή να ανάψουν τα πνεύματα στάθηκε η συζήτηση και οι αλληλοκατηγορίες για το σκάνδαλο διαφθοράς που συνεχίζει να κλονίζει την τουρκική κυβέρνηση.

Οι εξοργισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης και πρόθεση της κυβέρνησης να αναγκάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων να λογοδοτεί πλέον στον υπουργό Δικαιοσύνης, γεγονός που κατά τους ίδιους αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος. Το σχέδιο προβλέπει τη διεύρυνση της σύνθεσης του Ανωτάτου Συμβουλίου ενώ η τελευταία λέξη ως προς τους διορισμούς δικαστών σε δικαστικούς θεσμούς, όπως το Συνταγματικό Δικαστήριο, ανήκει στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Λάδι στη φωτιά έριξε και η υπηρεσιακή υποβάθμιση του αντεισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, Ζεκεριγιά Οζ, και ο διορισμός του σε μία περιφερειακή εισαγγελία. Η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί τον Οζ ως τον άνθρωπο που έπαιξε νευραλγικό ρόλο στις αποκαλύψεις του σκανδάλου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιμένει ότι η κρίση είναι ένα «πραξικόπημα από φίλους». Την άποψη αυτή διατύπωσε από τη Μαλαισία όπου βρίσκεται. Μάλιστα, ο κ Ερντογάν έκανε εκ νέου άνοιγμα στο στρατόπεδο των κεμαλιστών που ζητούν την επανεκδίκαση των υποθέσεων «Εργκένεγκον» και «Βαριοπούλα» δηλώνοντας με νόημα πως «υπάρχουν πολλοί αθώοι στη φυλακή».

Διαβάστε ακόμη: Ο Ερντογάν «κλείνει το μάτι» στους καταδικασμένους στρατιωτικούς

Δείτε το βίντεο

ΝΥΤ: «η απόσυρση Ερντογάν θα γίνει μέσω Κωνσταντινούπολης»
Η απόσυρση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη πολιτική ζωή της Τουρκίας θα γίνει διαμέσου του δήμου Κωνσταντινούπολης, ισχυρίζονται σε σχετικό τους άρθρο οι New York Times. «Μπορεί η πρωτεύουσα της χώρας να είναι η Άγκυρα, αλλά η καρδιά της πολιτικής ζωής στη Τουρκία χτυπάει στην Κωνσταντινούπολη», αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας πως «ο Ερντογάν δίνει μια κρίσιμη μάχη για τη πολιτική του επιβίωση, αρχής γενόμενης από τις δημοτικές εκλογές που θα λάβουν χώρα τον Μάρτιο».

«Η Κωνσταντινούπολη είναι το κλειδί για την εξουσία στην Τουρκία», επισημαίνει ο Σονέρ Τσαγκαπταϊ, διευθυντής του Τούρκικου Ερευνητικού Προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολής. Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, η αντιπολίτευση έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες για την πολιτική αποκαθήλωση του Ερντογάν στον Μουσταφά Σαριγκιούλ, τον υποψήφιο του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Αν και ο αντίπαλος του Σαριγκιούλ στις επερχόμενες εκλογές δεν είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά ο νυν δήμαρχος της πόλης και υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Καντίρ Τόπμπας, η μάχη θα αγγίξει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Δυστυχώς, την Κωνσταντινούπολη δεν την κυβερνάει ο Τόπμπας, αλλά ο ίδιος ο Ερντογάν. Αν κερδίσω, ο δήμος θα κυβερνάται πια από τους ίδιους τους κατοίκους του κι όχι από την Άγκυρα», δηλώνει ο Σαριγκιούλ.

Τουρκία: Οι πτυχές ενός μεγάλου σκανδάλου