Βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο!

Βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο!

Πώς να ξεκινήσετε δυνατά, θετικά και δημιουργικά το 2014.

* H Δανάη Αντωνοπούλου είναι HR Specialist

Έχοντας γυρίσει πλέον πίσω στη βάση μου, θέλω να ευχηθώ σε όλους καλή αρχή! Το 2014 είναι εδώ και εμείς είμαστε αισιόδοξοι πως θα έχουμε έναν υπέροχο χρόνο και θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε τους στόχους που θέσαμε.

Πρώτος και κυριότερος να βρούμε μια δουλειά που να μας ικανοποιεί. Δε ξεγελιόμαστε, η κρίση είναι ακόμα μέρος της ελληνικής πραγματικότητας και άρα οι επιλογές μας είναι αρκετά μειωμένες. Όμως, το ποτήρι καλύτερα να το βλέπουμε μισο γεμάτο παρά μισο άδειο. Τι εννοώ με αυτό;

Οι θέσεις που προσφέρονται σήμερα είναι κατά κύριο λόγο με χαμηλό μισθό, χαμηλότερο από όσο αξίζει κάποιος που έχει αφιερώσει χρόνο και προσπάθεια στα πτυχία του ή και στις προηγούμενες δουλειές του. Παρόλα αυτά, θα ήθελα να πω, σε όσους βρίσκονται σε τέτοιες θέσεις ή δέχονται προτάσεις μόνο για τέτοιες θέσεις, πως υπάρχουν και θετικά σε μια τέτοια κατάσταση:

• Πολύ συχνά, μια χαμηλόμισθη θέση επιτρέπει να υπάρχει μια σχετική ευελιξία στα ωράρια εργασίας, επιτρέποντας σε κάποιον να ολοκληρώνει τη δουλειά του σε ώρες που έχει επιλέξει και όχι αναγκαστικά σε ωράριο 9-5. Αυτό, είναι σημαντικό για όσους για παράδειγμα έχουν παιδιά ή κάποιον τον οποίο φροντίζουν, ή που έχουν και 2η εργασία για να καλύψουν τα έξοδά τους. Μια τέτοια ελευθερία για πολλούς είναι πολύ σημαντική, και δε θα την είχαν εύκολα σε υψηλόμισθες θέσεις.

Διαβάστε ακόμη: Μάθε για την εταιρεία και έπειτα διαπραγματεύσου

• Αντίστοιχα, μπορεί κάποιος άλλος να θεωρεί πιο σημαντικό να έχει την άνεση να αφήνει «τη δουλειά” στη δουλειά» και να απολαμβάνει τις ελεύθερες ώρες του όπως επιθυμεί, χωρίς υποχρέωση να σηκώνει τηλέφωνα ή να απαντάει email εκτός ωραρίου εργασίας. Το άγχος της ευθύνης δεν είναι επιθυμητό, πόσο μάλλον όταν μισθολογικά δεν ανταποκρίνεται στις αρμοδιότητες που μας έχουν αναθέσει. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι εύκολο να μπουν όρια στις δραστηριότητες εκτός ωραρίου και άρα να ηρεμούμε μόλις φεύγουμε από τον εργασιακό περιβάλλον.

• Πιστεύω πως ένας καλός μισθός δεν αντικαθιστά την ανάγκη να υπάρχει ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον. Σκεφτείτε λοιπόν, αν είστε τυχεροί ώστε να έχετε καλούς συναδέλφους, με τους οποίους υπάρχει κατανόηση και αλληλεγγύη, ίσως είναι ένας λόγος για να μείνετε στην εταιρεία. Ειδικά αυτή την εποχή, όπου η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους, είναι πολύ σημαντικό, τις ώρες που περνάμε στον εργασιακό χώρο, να είμαστε σχετικά άνετοι και να δεχόμαστε θετικά ερεθίσμαστα σε κοινωνικό επίπεδο.

Πώς να πετύχετε τους στόχους σας τη νέα χρονιά

Τέλος, θα ήθελα να κλείσω με μια συμβουλή, για όσους εσάς που ξεκινάτε τώρα να ψάχνετε για πρώτη φορά εργασία…Οποια και να είναι η προσφορά που θα σας κάνουν, ότι και αν σας προτείνουν, όταν (εφόσον) το δεχτείτε, ζητήστε να υπάρχει μια τυπική γραπτή συμφωνία. Είναι σημαντικό, να υπάρχει κάτι γραπτό διότι τα λόγια τα παίρνει ο άνεμος. Αν η εταιρεία δε συμφωνήσει να σας δώσει γραπτώς την προσφορά της, ίσως δε σκόπευε να την τηρήσει ούτως ή άλλως και άρα καλύτερα να μην ασχοληθείτε περισσότερο.

Πάμε δυνατά για ένα καλύτερο και ευτυχισμένο έτος!

(Διαβάστε περισσότερα tips της Δανάης Αντωνοπούλου για καριέρα και εργασία στο inspiringcareer.gr).