Πώς να πετύχετε τους στόχους σας τη νέα χρονιά

Πώς να πετύχετε τους στόχους σας τη νέα χρονιά

Όλες οι δευσμεύσεις καριέρας για το 2014 σε επτά απλά βήματα.

Οι περισσότεροι δίνουμε υποσχέσεις στον εαυτό μας για τη νέα χρονιά με τη δέσμευση να τις τηρήσουμε. Συνήθως τις έχουμε εγκαταλείψει μέχρι τον Φεβρουάριο. Ένας τρόπος να μείνουμε πιστοί σε αυτές είναι να τις καταγράψουμε στο ημερολόγιό μας και να τους δώσουμε υπόσταση· τόσο χρονική όσο και στις δράσεις που απαιτούνται προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας.

Τρεις ειδικοί, η Monique A. Honaman, CEO της συμβουλευτικής εταιρείας ISHR Group, ο Joseph Weintraub, καθηγητής Μanagement στο Babson College και ο Roy Cohen, σύμβουλος καριέρας, δείχνουν τον τρόπο.

Καταγράψτε τις επιτυχίες του 2013
Όλα όσα επιτύχατε τη χρονιά που πέρασε είναι ένδειξη του τι μπορείτε να επιτύχετε την επόμενη. Επιπλέον, το αίσθημα ικανοποίησης είναι ικανό νας δώσει ώθηση για νέες προσπάθειες. Γράψτε τις επιτυχίες αυτές σαν να ήταν βιογραφικό. Εκτός από το ότι θα έχετε μπροστά σας όλα τα θετικά της χρονιάς, σε βάθος χρόνου θα είναι ένα Hall of Fame των μεγαλύτερων επιτευγμάτων σας.

Ορίστε έναν σημαντικό στόχο
Καθημερινά ξοδεύουμε πολύ χρόνο ασχολούμενοι με τις καθημερινές ανάγκες της ζωής και της εργασίας και ξεχνάμε να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα. Ορίζοντας έναν σημαντικό στόχο για τη χρονιά βοηθάμε τον εαυτό μας να εστιάζει σε αυτόν κάθε τόσο, ώστε ακόμα και οι μικρότερες πράξεις μας να βοηθούν προς την κατεύθυνσή του. Επιπλέον, λίγος χρόνος κάθε εβδομάδα αφιερωμένος αποκλειστικά σε αυτόν θα βοηθήσει πάρα πολύ.

Διαβάστε ακόμη: Δέκα τρόποι για να προωθήσετε τις καλύτερες ιδέες σας στη δουλειά

Ζητήστε συμβουλές
Βρείτε κάποιον έμπιστο μέντορα που θα σας καθοδηγήσει και θα σας αποκαλύψει τον τρόπο να κινηθείτε στα «αχαρτογράφητα νερά» που έχετε μπροστά σας. Όσα και αν γνωρίζετε για την επιχείρηση ή τον οργανισμό σας, πάντα θα υπάρχουν πράγματα που δεν είναι δυνατό να μάθετε με άλλο τρόπο. Μπορεί να είναι κάποιος μέσα από την επιχείρηση ή κάποιος γενικά από τον κλάδο που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Το πώς θα τον πείσετε ότι αξίζετε το mentorship είναι δική σας δουλειά.

Ορίστε ενδιάμεσους στόχους
Οι μεγάλοι στόχοι είναι «βουνό» και πολλές φορές αποθαρρυνόμαστε μόνο και μόνο από το μέγεθός τους ή την προσπάθεια που απαιτούν. «Σπάστε» τους σε μικρότερα κομμάτια ώστε το κάθε ένα να οδηγεί στο επόμενο και όλα μαζί στον τελικό στόχο.

Αξιοποιήστε τις επαφές σας
Οι διασυνδέσεις μας είναι σαν τους φίλους: αν δεν τις φροντίζουμε, δεν τις εκτιμούμε και ασχολούμαστε μαζί τους μόνο όταν θέλουμε εξυπηρέτηση ή χάρη, τότε είναι χαμένες οριστικά. Το «χτίσιμο» του networking δεν αρκεί, θέλει και συντήρηση και χάρες εκ μέρους μας. Έτσι, όταν θα έρθει η στιγμή που θα χρειαστούμε βοήθεια, αυτή θα μας προσφερθεί πολύ ευκολότερα.

Διαβάστε ακόμη: Τι πραγματικά θέλουμε από μια δουλειά;

Μάθετε την τεχνολογία
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξέρουν καλά-καλά ούτε το πρόγραμμα που δουλεύουν κάθε μέρα, ούτε τις βασικές εντολές του υπολογιστή τους. Αυτοί έχουν σοβαρό μειονέκτημα και θα χάνουν σε κάθε σύγκριση με άλλους που έχουν εξοικειωθεί περισσότερο. Τα ψηφιακά εργαλεία είναι ανεκτίμητα στο πόσο μπορούν να μας βοηθήσουν, όχι μόνο στην αναζήτηση εργασίας, αλλά και στη βελτίωση εκείνης που ήδη κάνουμε. Εφαρμογές στο smartphone μας, online υπηρεσίες ή εξειδικευμένες συσκευές περιμένουν να τις εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας. Βρείτε online tutorials, βιβλία ή άλλα βοηθήματα και μάθετε πώς μπορείτε να τελειοποιήσετε τη χρήση τους.

Καταγράψτε τις επιτυχίες σας
Κλείνοντας τη χρονιά αξιολογήστε τον εαυτό σας. Και επειδή αυτό θα μείνει μεταξύ σας, είναι ευκαιρία να κάνετε μια πάρα πολύ τίμια αξιολόγηση, που θα περιλαμβάνει και τα λάθη που μόνο εσείς καταλάβατε, τις αδυναμίες που μόνο εσείς εντοπίσατε και τους φόβους που μόνο εσείς νιώσατε. Ακόμα και οι όποιες αποτυχίες είναι διδάγματα για το μέλλον και δίνουν το στίγμα του πώς πρέπει να κινηθείτε την επόμενη φορά.

Διαβάστε ακόμη: Τα «δώρα» των Καλύτερων Επιχειρήσεων