Βοήθεια «με όλους τους δυνατούς τρόπους» από την Κομισιόν

Βοήθεια «με όλους τους δυνατούς τρόπους» από την Κομισιόν

Μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα από τις Βρυξέλλες προκειμένου να κοπάσει η «θύελλα» στις αγορές.

«Να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στη χώρα με όλους τους δυνατούς τρόπους» υποσχέθηκε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, σε μια τονωτική «ένεση» που έχει ως στόχο να διακόψει την πτωτική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και της αγοράς ελληνικών ομολόγων, αλλά και της γενικότερης «θύελλας» που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές.

«Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο στο να δημιουργήσει μία βάση για βιώσιμη ανάπτυξη με υγιή οικονομικά πιο ανταγωνιστική αλλά και μια ισχυρή,  αποτελεσματική επίβλεψη του χρηματοπιστωτικού τομέα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος Επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις, Γιούρκι Κατάινεν.

Η δήλωση του κ. Κατάινεν συνεχίζει ως εξής:

«Αυτό το άνευ προηγουμένου πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και της αναγκαίας μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής συνεπαγόταν πολύ δύσκολες επιλογές . Η Επιτροπή και η Ευρωζώνη στο σύνολό της έχουν σταθεί δίπλα στην Ελλάδα σε όλη αυτή τη διαδικασία. Ενώ υπάρχει μια σαφής ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική των μεταρρυθμίσεων, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για το αν η Ευρώπη θα συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα με οποιοδήποτε  τρόπο για να εξασφαλίσει λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος και να εξομαλύνει το δρόμο για πλήρη και βιώσιμη πρόσβαση στην αγορά.

Για τον σκοπό αυτό θα συνεργαστεί πολύ στενά με τις ελληνικές αρχές για να ολοκληρώσουν την τρέχουσα αξιολόγηση, η οποία θα απαιτήσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να συμφωνηθούν. Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε την ομαλή εξέλιξη της ευρωπαϊκής στήριξης για τη χώρα και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Θα στηρίξουμε την Ελλάδα στο να καθησυχάσει τους δανειστές και τις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι θα συνεχίσει την σταθερή της δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και για τη διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων, συμπεριλαμβανομένης μιας ισχυρής και επαρκής δημοσιονομικής ρύθμισης».

«Χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, η Ευρώπη θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα με όλους τους δυνατούς τρόπους», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις Σάιμον Ο’ Κόνορ.

Σχετικά με το τι θα ακολουθήσει μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, ο κ. Ο’ Κόνορ ανέφερε ότι οι συζητήσεις θα γίνουν στο τέλος του φθινοπώρου, μεταξύ των ελληνικών Αρχών, της Επιτροπής, του ΔΝΤ, αλλά και μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης με την Αθήνα.

Ερωτηθείς για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Σ. Ο’ Κόνορ απάντησε πως «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελούσε βασική προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα οικονομική στήριξη».

«Οι προφήτες της καταστρφοής διαψεύστηκαν και πάλι…», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, με αφορμή τη δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν.

Διαβάστε ακόμη: Ένα βήμα πίσω για την έξοδο από το Μνημόνιο;