Βολές Παππά κατά του ΣτΕ: Οι αποφάσεις κρίνονται

Βολές Παππά κατά του ΣτΕ: Οι αποφάσεις κρίνονται
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, με αποκλειστικό θέμα τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς και την επιρροή τους στο θεσμικό και πολιτικό σύστημα της χώρας και την αντιμετώπισή τους, Αθήνα, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Νέα νομοθετική πρωτοβουλία ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει την πρωτοβουλία για τη Δευτέρα, με τον Νίκο Παππά να επισημαίνει μιλώντας στην πρωινή ζώνη της ΕΡΤ, ότι οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές αλλά κρίνονται.

«Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση αυτή έφερε έναν καθαρό, κρυστάλλινο νόμο που άντεξε τις επιθέσεις» σημείωσε ο κ. Παππάς και τόνισε: «Αν γυρνάγαμε το χρόνο πίσω, έτσι έπρεπε να τα κάνουμε τα πράγματα είπε ο υπουργός που εκτίμησε πως η κυβέρνηση έπραξε όλα όσα έπρεπε για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ενώ τόνισε πως η απόφαση του ΣτΕ δεν θα τους σταματήσει».

«Δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα νομιμοποιήσουμε αυτό το νομικό κενό, το οποίο και το ΣτΕ έχει περιγράψει ως μη συνταγματικό» τόνισε (σ.σ. της μη αδειοδότησης των καναλιών). Υποστήριξε ότι δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος 4339, αλλά η συγκεκριμένη διάταξη για το ΕΣΡ.

«Ο νόμος 4339 ήταν αυτός που έδινε τις περισσότερες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Εμείς βρεθήκαμε μπροστά σε ένα παράδοξο και ένα νομικό κενό, και είχαμε μία πολιτική πραγματικότητα που αντί οι προκάτοχοι να νομοθετούν, περνούσαν σε μία παράταση ανομίας. Αυτό έπρεπε να σταματήσει. Αυτή τη στιγμή κανένας πολίτης δεν αμφιβάλλει σε σχέση γιατί η ΝΔ δεν έχει συναινέσει τόσο καιρό για το ΕΣΡ» συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Αναφορικά με τις επικρίσεις για τις πρωτοβουλίες του στο θέμα και ειδικά για τον αριθμό των αδειών είπε: «Δεν ήταν απόφαση υπουργού ο αριθμός τέσσερα. Και στο νόμο Βενιζέλου και στο νόμο Ρέππα και στο νόμο Ρουσόπουλου, η απόφαση για τον αριθμό των αδειών ήταν απόφαση υπουργού. Στους προηγούμενους νόμους το ζήτημα του αριθμού αδειών ήταν υπουργική απόφαση» ανέφερε.

Τι απαντά σε όσους ζητούν την παραίτησή του

Ο κ. Παππάς ερωτηθείς για εκείνους που του ζητούν να παραιτηθεί ανέφερε: «Στην υπουργική θέση βρίσκομαι διότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και απολαμβάνω της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού» και πρόσθεσε πως «αυτό (η παραίτηση ή όχι) είναι κάτι που δεν τους αφορά». Και εγώ και οι άλλοι υπουργοί στον τομέα μας δεν ακολουθούμε μια προσωπική πολιτική την οποία χαράζουμε. Είναι η συνολικά διαμορφωμένη κυβερνητική πολιτική την οποία καλούμαστε να υπηρετήσουμε από οποιοδήποτε πόστο.

«Η ΝΔ δήλωσε πριν το αποτέλεσμα ότι είτε βγει συνταγματικός ο νόμος, είτε όχι εκείνη θα τον αλλάξουν. Τι μήνυμα στέλνει δηλαδή η ΝΔ. Μήνυμα εγγύησης και συνέχισης της αεροπειρατείας» είπε για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ τόνισε πως το κόμμα της ΝΔ έχει να απολογηθεί για απραξία 27 ετών.

«Το να επιλέξουμε εμείς το ποιος θα πάρει άδεια ήταν αδύνατο. Εμείς βάλαμε τα αυστηρά κριτήρια και την καταπληκτική για το δημόσιο διαδικασία της δημοπράτησης» σχολίασε και ανέφερε τη διαφορά που κατά τη γνώμη του έφερνε ο νόμος και το νέο καθεστώς που εκείνος όριζε: «Αυτοί που είναι ιδιοκτήτες καναλιών στο προηγούμενο καθεστώς, ξέρανε ότι είναι τέτοιοι διότι πάτησαν την Πολιτεία στο σβέρκο. Αυτοί που θα έπαιρναν άδεια, θα ήταν επειδή η Πολιτεία επέβαλε τους κανόνες και θα γνώριζαν πάρα πολύ καλά ότι έτσι όπως την έλαβαν, έτσι θα μπορούσαν και να την απολέσουν».

Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ, αν και σημείωσε σε κάθε τόνο πως είναι σεβαστή, «οι δικαστές κλήθηκαν να αποφασίσουν υπό το βάρος των τηλεοπτικών πιέσεων». Ο υπουργός έκανε αναφορά στα χρήματα που έλαβε η κυβέρνηση από τη διαδικασία, τα οποία και πρέπει να επιστραφούν τονίζοντας. «Το ΣτΕ βέβαια δεν κάνει κοινωνική πολιτική και οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές. Όμως και οι κρίνοντες κρίνονται».

Ακομη, ο υπουργός Επικρατείας προσέθεσε ότι «η απόφαση του ΣτΕ γέννησε μια αδικία, γέννησε όμως και ένα νομικό κενό, διότι το ίδιο έχει περιγράψει αυτό το καθεστώς που υπάρχει ως αντισυνταγματικό. Αυτή είναι μια δομική αντίφαση του δικαστηρίου που πρέπει εμείς με τη νομοθετική μας πρωτοβουλία να αντισταθμίσουμε».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βεβαίωση προσωρινής άδειας θα πρέπει να πάρει όποιος θέλει να εκπέμπει μέχρι να υπάρξει αδειοδότηση από το ΕΣΡ. Την προσωρινή άδεια για να την πάρει, θα πρέπει να πληρώσει και να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση, υποδομές και πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης: Τηλεοπτικές άδειες: Νέος νόμος από την κυβέρνηση και επίθεση κατά της δικαιοσύνης