Volvo V40 D2: Με οδηγό την ασφάλεια

Volvo V40 D2: Με οδηγό την ασφάλεια

Το εξαιρετικό value for money νέο μοντέλο της Volvo προκαλεί τους πάντες να το αποκτήσουν.

Του Χάρη Σπηλιόπουλου

To brand Volvo είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την ασφάλεια. Ένα Volvo δεν μπορεί παρά να αποτελεί σημείο αναφοράς  για την ασφάλεια που προσφέρει στους επιβάτες, αλλά και σε όσους  κινούνται έξω από αυτό.  Επιπλέον, κάνοντας εκτενή χρήση των διαθέσιμων νέων τεχνολογιών σε όλα τα μοντέλα, καταφέρνει να εντυπωσιάζει με τις δυνατότητές του ακόμα και τους μυημένους στον κόσμο των gadgets.

Έχοντας περάσει αρκετός καιρός  από την τελευταία φορά που οδήγησα ένα Σουηδικό μοντέλο, βρέθηκα στο τιμόνι του V40 με μεγάλη ευχαρίστηση, αφού είχε τραβήξει τη προσοχή όταν και πρωτοπαρουσιάστηκε το 2012. Πρόκειται για ένα μοντέλο που ήρθε να ανταγωνιστεί στα ίσια τους  «Γερμανικούς εκπροσώπους του είδους».

Σύγχρονη, τολμηρή σχεδίαση,  με το πίσω μέρος να κερδίζει τις εντυπώσεις. Η συνολικότερη εικόνα μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί απο τη  λέξη σπορ, χαμηλό εμπρός μέρος και οροφή, μυώδεις πλαϊνές γραμμές. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως   φαίνεται να έχει επηρεάσει η ευκολία πρόσβασης στο πίσω κάθισμα, αφού το «κάδρο» της πόρτας βρίσκεται χαμηλά, δυσκολεύοντας σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ και ο χώρος για πόδια των πίσω επιβατών είναι σχετικά περιορισμένος. Αυτή κρίνεται ως η μοναδική παρατυπία καθώς τα καθίσματα είναι από τα πιο άνετα της κατηγορίας με καλή στήριξη.

Τα ταμπλό είναι σύγχρονο με μαλακά πλαστικά πολύ καλής ποιότητας, ενσωματώνοντας την κεντρική, κενή στο πίσω μέρος κονσόλα, όπου και φιλοξενούνται τα περιστροφικά χειριστήρια για τον κλιματισμό, τα media, καθώς και οθόνη ενδείξεων όλων των παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση αν υποθετικά σε επόμενη ανανέωση, γίνει προσπάθεια μείωσης των αναλογικών χειριστηρίων με οθόνη αφής, σίγουρα θα αναβαθμίσει σημαντικά την εικόνα του εσωτερικού.

Αν κάτι αξίζει τα χρήματα του, αφού συγκαταλέγεται στον κατάλογο των εξτρά, είναι ο ψηφιακός πίνακας οργάνων. Ουσιαστικά πρόκειται για μια οθόνη παραμετροποιήσιμη σε τρία διαφορετικά θέματα: Elegance, Eco και Performance, με το καθένα να προσδίδει το ανάλογο ύφος, τροποποιώντας επιπλέον και τις εκάστοτε ενδείξεις.

Για παράδειγμα η Performance, παίρνει ένα κόκκινο χρωματισμό, όπου στο κέντρο εμφανίζεται ένα μεγάλο στροφόμετρο, όταν στην Eco ο χρωματισμός αλλάζει σε απαλό πράσινο και η ένδειξη είναι τα χιλιόμετρα με περισσότερες ενδείξεις, συνδράμοντας στην οικονομικότερη οδήγηση.

Άλλο εντυπωσιακό gadget  αφορά την ένδειξη των πινακίδων του δρόμου στα όργανα. Μια κάμερα διαβάζει τον περιβάλλοντα χώρο και το αποτέλεσμα είναι να βλέπεις μπροστά σου κάθε φορά τα ανάλογα στοιχεία. Το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος εντός της πόλης, μέχρι 31 χλμ/ωρα λειτουργεί εξαιρετικά, καθώς και η αναγνώριση των τυφλών σημείων (BLIS).

Η λίστα των συστημάτων πρόβλεψης με στόχο την προστασία επιβατών και πεζών συμπληρώνεται με αλλά στοιχεία, όπως αυτόματα φώτα, όπου αξιολογώντας τις εκάστοτε συνθήκες κίνησης και φωτισμού, ενεργοποιείται η ανάλογη σκάλα. Εξαιρετικά λειτουργεί και το σύστημα αναγνώρισης αλλαγής λωρίδας. Με μια ελαφρά δόνηση στο τιμόνι, άλλα και δίνοντας  λίγες μοίρες προς την πλευρά που κρίνει ότι πρέπει να επαναφέρει ο οδηγός το όχημα αποφεύγονται τα χειρότερα.

Όλα τα παραπάνω συμπληρώνονται με ένα ήσυχο κινητήρα πετρελαίου 1.6l  113 ίππων με υψηλή ροπή 27! κιλών , οικονομία που μπορεί να φτάσει άνετα τα 700 χιλιόμετρα σε πραγματικές καθημερινές συνθήκες και ένα πλαίσιο που προσδίδει έντονα, στιβαρή αίσθηση.

H Volvo κερδίζει διαρκώς έδαφος στην αγορά. Με σαφή έμφαση στην ασφάλεια, ακόμα και ο ήχος της  ζώνης αν οι επιβάτες δεν τις φορούν,  θυμίζει εκείνον του heart beat monitor. Σεβασμό στο περιβάλλον, διαφορετικό σχεδιασμό, ευρεία γκάμα επιλογών εκδόσεων -το V40cross country είναι εξαιρετικό- value for money, προκαλεί ακόμα και fans άλλων brands να σκεφτούν τη αγορά ενός Volvo!