Βόμβα Ρεν για τις συντάξεις

Βόμβα Ρεν για τις συντάξεις

Στον αέρα χιλιάδες αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση. 

Προϊόν δημιουργικής λογιστικής είναι η πολυδιαφημισμένη επιτυχία του πρωτογενούς πλεονάσματος , σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δράσης και Ευρωβουλευτή Θόδωρο Σκυλακάκη . Αυτό προκύπτει σύμφωνα με τον ίδιο από απάντηση σε ερώτηση του στον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν, για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και τον υπολογισμό τους στο ελληνικό έλλειμμα.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δράσης και Ευρωβουλευτή Θόδωρος Σκυλακάκης κατέθεσε παλαιότερα, ερώτηση στην Κομισιόν, σχετικά με το ζήτημα δημοσιονομικής τάξης που προκύπτει από τα αν τα εκκρεμή συνταξιοδοτικά δικαιώματα στην Ελλάδα, (προσεγγίζουν τις 360.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις), έχουν περιληφθεί στο έλλειμμα των ετών στα οποία αντιστοιχούν. H Επιτροπή, απαντώντας στη σχετική ερώτηση, ανέφερε τότε ότι οι Ελληνικές αρχές είναι αρμόδιες να παρέχουν έγκυρες φορολογικές και στατιστικές πληροφορίες.

Ο κ. Σκυλακάκης επανήλθε όμως, ρωτώντας, σε ποιο σημείο περιλαμβάνονται οι σχετικές δημοσιονομικές προβλέψεις για τα εκκρεμή συνταξιοδοτικά δικαιώματα και πόσο επιβαρύνουν το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, για το 2012 και το 2013.
Ο αρμόδιος Επίτροπος Ρεν (E-000106/2014), απάντησε ότι «Σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς στατιστικούς κανόνες του ΕΣΛ, η συνταξιοδότηση επηρεάζει το δημοσιονομικό έλλειμμα αφότου έχει εγκριθεί η σχετική αίτηση», που σημαίνει ότι όταν οι άνθρωποι βγαίνουν στη σύνταξη και η κυβέρνηση καθυστερεί τη διεκπεραίωση των σχετικών αιτήσεων, όπως συμβαίνει μαζικά τα τελευταία χρόνια, τότε φουσκώνει πλασματικά το πρωτογενές πλεόνασμα έχοντας απλώς μεταθέσει τις υποχρεώσεις του 2012 και 2013 στα επόμενα χρόνια.

Ο Όλι Ρεν απάντησε επίσης ότι «μέρος των εκκρεμουσών αιτήσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε κατά 2 έτη από την 1η Ιανουαρίου 2013 (σ.σ. στα 67 έτη). Αυτό οδήγησε σε εκκρεμούσες αιτήσεις συνταξιοδότησης εκ μέρους εκείνων που υπέβαλαν σχετική αίτηση για σύνταξη, χωρίς να έχουν ακόμη συμπληρώσει το νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι αιτήσεις αυτές φυσικά δεν θα εγκριθούν. Ως εκ τούτου, δεν θα έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις.»

Ο Πρόεδρος της Δράσης κ. Θόδωρος Σκυλακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κυβερνητική πολιτική να μοιράζει το λογιστικό πλεόνασμα σαν να επρόκειτο για πραγματικό δείχνει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε τίποτε δεν άλλαξαν και τίποτε δεν ξέχασαν από τις πρακτικές του παρελθόντος. Συνεχίζουν να νομίζουν ότι πολιτική είναι να κοροϊδεύεις τον κόσμο μοιράζοντας χρήματα που δεν υπάρχουν και δημιουργώντας ελπίδες (με αιτήσεις συνταξιοδότησης που κατά τον κ. Ρεν δεν θα εγκριθούν), που ξέρεις ότι θα διαψευστούν. Και αφού σε ψηφίσουν τους προσγειώνεις στην πραγματικότητα με το περίφημο: «Μετά την απομάκρυνση εκ του (εκλογικού ταμείου), ουδέν λάθος αναγνωρίζεται».

Διαβάστε περισσότερα:

Τελική συμφωνία κυβέρνησης– τρόικας