Βόμβες από Βερολίνο: «Είμαστε έτοιμοι για ελληνική χρεοκοπία»

Βόμβες από Βερολίνο: «Είμαστε έτοιμοι για ελληνική χρεοκοπία»

Αυξάνεται ακόμα περισσότερο η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση από τη Γερμανία.

Εντύπωση προκάλεσε δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου της γερμανικής κυβέρνησης στον ανταποκριτή του MEGA στη Γερμανία, Παντελή Βαλασόπουλο.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει αν δεν τηρήσει τα όσα συμφωνήθηκαν. Εάν ένα μέλος ‘σπάει’ συστηματικά τους κανόνες και τις συμφωνίες, το κόστος για την ευρωζώνη είναι μεγαλύτερο από μια χρεοκοπία της Ελλάδας. Αν είναι να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία της ευρωζώνης συνολικά, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη χρεοκοπία» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Την ίδια στγμή οι Γερμανοί «αδειάζουν» τον Γ. Ντάισελμπλουμ σχετικά με την υποδόση που θα μπορούσε να δοθεί τον Μάρτιο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup την Δευτέρα. Μιλώντας στους Financial Times άφησε «παράθυρο» για καταβολή μέρους της δόσης ακόμη και εντός του τρέχοντος μηνός υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει άμεσα κάποιες από τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε ανοιχτά για πιστωτικό γεγονός εάν η χώρα μας δεν πληρώσει τα ομόλογα προς την ΕΚΤ λέγοντας: «Την Παρασκευή υπέγραψε (ο Γ. Βαρουφάκης) ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει πλήρως και εγκαίρως τις υποχρεώσεις της. Και το ξέρει και πρέπει να το ξέρει γιατί είναι υπουργός Οικονομικών και καθηγητής ότι από τη στιγμή που δεν πληρώσει μια δόση πρόκειται για χρεοκοπία και δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του να φέρω, δηλαδή, την ευθύνη για το τι θα συμβεί τότε στην Ελλάδα».

Διαβάστε ακόμη: 

Στο Βερολίνο έχασαν…την μπάλα με τις δηλώσεις Βαρουφάκη

«Φραγή» από Ντράγκι στη χρηματοδότηση της Ελλάδας