«Φραγή» από Ντράγκι στη χρηματοδότηση της Ελλάδας

«Φραγή» από Ντράγκι στη χρηματοδότηση της Ελλάδας

Να μην αυξηθεί ούτε ένα ευρώ η χρηματοδότηση προς το κράτος ζητάει η ΕΚΤ από τις 4 ελληνικές τράπεζες.

«Φρένο» βάζει η ΕΚΤ στη βοήθεια ρευστότητας που προσφέρουν οι τράπεζες στο ελληνικό δημόσιο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, η ΕΚΤ έδωσε εντολή προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας με μην δώσουν ούτε ένα ευρώ στο κράτος. Με έγγραφο της η κεντρική τράπεζα ζητά εμμέσως πλην σαφώς να μην υπάρξει νέα αγορά εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, δίχως τη δική της έγκριση. Πρόκειται για έγγραφο υψηλής εμπιστευτικότητας. Η ΕΚΤ ζητούσε να ενημερωθεί μέσα σε 24 ώρες για την έκθεση των ελληνικών τραπεζών έναντι του Δημοσίου.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια πολιτική κίνηση που αποσκοπεί στην αύξηση της πίεσης προς τη χώρα μας για την ολοκλήρωση του μνημονίου και την τήρηση της συμφωνίας μέχρι τέλους με τη λήψη και νέων μέτρων, όπως εκτιμούν παράγοντες του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Επίσης η ΕΚΤ ζητά λεπτομέρειες για την έως τώρα έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα ως τις 18 Φεβρουαρίου, θεωρώντας ουσιαστικά ως ανώτατο όριο το ποσό που έχει δοθεί ως εκείνη την ημερομηνία προς το δημόσιο, ημερομηνία μάλιστα που εγκρίθηκε η ανανέωση του ELA.

Χωρίς άδεια οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να συμμετέχουν στη δημοπρασία εντόκων της 4ης Μαρτίου ύψους 875 εκατ. ευρώ. Επίσης στις 6 Μαρτίου πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν έντοκα 1,6 δισ. ευρώ και άλλα τόσα στις 13 και 20 Μαρτίου.

Πάντως από την πλευρά του Eurogroup άνοιξε ένα παράθυρο για χρηματοδότηση της Ελλαδας ακόμη και μέσα στον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, ανοιχτός στο ενδεχόμενο να δοθεί κάποια υπο-δόση στήριξης στην Ελλάδα ακόμα και πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εμφανίζεται ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας όμως πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη πραγματικής προόδου στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

«Το μήνυμά μου στους Έλληνες είναι: Προσπαθήστε να αρχίσετε το πρόγραμμα ακόμα και πριν τελειώσει όλη η διαπραγμάτευση. Υπάρχουν στοιχεία που μπορείτε να αρχίσετε σήμερα. Αν το κάνετε αυτό, τότε σε κάποιο σημείο τον Μάρτιο, ίσως μπορεί να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό θα απαιτούσε πρόοδο και όχι μόνο προθέσεις», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, σε συνέντευξή του στους «Financial Times».

Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει την υιοθέτηση κάποιων εκ των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που τους ζητούν οι δανειστές της αν θέλει να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα μέρος της χρηματοδότησης, με φόντο τις υποχρεώσεις για τον Μάρτιο, προειδοποιεί.

Αν ξοδέψουμε δύο μήνες συζητήσεων, χωρίς να γίνεται τίποτα (από μέτρα) στο τέλος Απριλίου θα έχουμε μεγάλα προβλήματα δηλώνει.