Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπέρ της πρότασης Παπανδρέου

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπέρ της πρότασης Παπανδρέου

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, στηρίζει την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού.

Σε εμπόλεμη κατάσταση βρίσκεται πλέον το ΠΑΣΟΚ , μετά την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για συνέδριο και εκλογή νέου πρόεδρου από τη βάση.

Βουλευτές που πρόσκεινται κυρίως στη πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου τον κατηγορούν για αποσταθεροποίηση και υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας, ενώ βουλευτές που συμμετείχαν και στην κυβέρνηση του παίρνουν θέση υπέρ του.

Τελευταίος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης , που με σημερινή δήλωσή του, στήριξε τον Γιώργο Παπανδρέου. Ειδικότερα, ο κ. Σαχινίδης σημειώνει ότι τα διδάγματα της κρίσης επιβάλλουν τον επαναπροσδιορισμό της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, μέσα από ένα ανοικτό συνέδριο, όπου θα επανεξεταστούν θέσεις, προγράμματα και πρόσωπα.

Υποστηρίζει ότι η πρόταση του κ. Παπανδρέου δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες, που έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ και τις τρέχουσες διεργασίες, να αποκτήσουν ξανά φωνή. Επιπλέον, σημειώνει ότι αυτή η πρόταση δίνει προοπτική για την «επόμενη μέρα» των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, σέβεται τις προτεραιότητες της χώρας και ανταποκρίνεται στην ανάγκη χάραξης ενός οδικού χάρτη για την περίοδο μετά την κρίση.

Εξελίξεις πάντως αναμένονται τις προσεχείς ημέρες, καθώς η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για έκτακτο συνέδριο του ΠαΣοΚ εκ του μηδενός έχει αλλάξει πλήρως την ατζέντα.
Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού επιμένουν ότι «από δω και πέρα ο Γιώργος μπορεί να πάει μόνο μπροστά, δεν μπορεί να κάνει πίσω» και διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ρίξει την κυβέρνηση και να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.

Τα πιθανά σενάρια πάντως είναι τρία: Είτε η πλευρά Παπανδρέου θα ξεκινήσει διαδικασία συλλογής υπογραφών (απαιτείται το 1/3 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής ή το 50% των νομαρχιακών επιτροπών ή το 10% των μελών) ώστε να επιβάλλει μέσω του καταστατικού το συνέδριο. Είτε ο κ. Παπανδρέου θα ιδρύσει νέο Κόμμα. Είτε θα επιλεγεί τρίτο πρόσωπο για την ηγεσία του κόμματος ώστε να λήξει η διαμάχη Παπανδρέου – Βενιζέλου

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, μίλησε ευθέως για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της χώρας.

Από την άλλη πλευρά ο Θάνος Μωραίτης εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Παπανδρέου «εξέφρασε το αίσθημα όλων». «Είναι μια πρόταση που μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωτικά και λυτρωτικά για την σταθερότητα της χώρας, την κοινωνία και την παράταξη. Εκφράζει το αίσθημα όλων όσων λένε ότι κάτι πρέπει να γίνει. Και ότι αυτό πρέπει να είναι δυναμικό, να γίνει τώρα και να συμμετέχει ο κόσμος ο οποίος είναι η δύναμη της παράταξης. Είναι το πολιτικό , δημοκρατικό σοκ που έχει ανάγκη η παράταξη», δήλωσε.

Επιπλέον ο Μιχάλης Καρχιμάκης (Κίνηση των 75) με δήλωση του στο The Toc έσπευσε να συνδέσει την παρέμβαση Παπανδρέου με τις 4.000 υπογραφές που είχε συγκεντρώσει προ μηνός. «Επιβεβαιώνεται η απαίτηση και το αίτημα χιλιάδων στελεχών και φίλων του Κινήματος για τη διενέργεια συνεδρίου του ΠαΣοΚ που θα συζητούσε και θα αποφάσιζε σε μια κρίσιμη καμπή για όλους και για όλα και όχι συνεδρίου διάλυσης και περιθωριοποίησης του ΠαΣοΚ δια της πονηράς διολισθήσεως σε Δημοκρατική παράταξη και των συγκολλήσεων κάποιων προσώπων σε επίπεδο κορυφής, που ήταν ΠαΣοΚ και κάποιων που έφυγαν και ξαναγύρισαν στο ΠαΣοΚ», σημείωσε.