Βουλή: Η δημοσιονομική εξοικονόμηση διαθεσιμότητας και απολύσεων

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τα οικονομικά στοιχεία.

Στα 100 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται η καθαρή δημοσιονομική εξοικονόμηση για την περίοδο 2013- 2018 με τις παρεμβάσεις που αφορούν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας, στις αποχωρήσεις υπαλλήλων από το δημόσιο αλλά και τις προσλήψεις που θα γίνουν.

Έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για προβλέψεις στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής αναφέρει ότι για την περίοδο 2013-2018 θα υπάρξει καθαρή δημοσιονομική εξοικονόμηση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ με παρεμβάσεις που ενσωματώνουν τα εξής στοιχεία:

– Την ένταξη 25.669 υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

– Την αποχώρηση 15.000 υπαλλήλων από τον Δημόσιο Τομέα.

– Την υλοποίηση 15.000 νέων προσλήψεων από την εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε μια υποχρεωτική αποχώρηση.

– Καταβολή αποζημίωσης απόλυσης λόγω κατάργησης θέσης βάσει των διατάξεων της υποπερίπτωσης 4.α.ι. της περίπτωσης 2 της υποπαραγράφου Θ.1 της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του ν. 4254/2014. Σημειώνεται ότι στην εν λόγω κατηγορία συνυπολογίζεται και η αποζημίωση των υπαλλήλων της ΕΡΤ.

Ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει ότι το 2014 θα υπάρξει εξοικονόμηση ύψους 164 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει μόνο ένα μέρος του κόστους των νέων προσλήψεων οι οποίες, βάσει του προγραμματισμού προσλήψεων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, θα ανέλθουν σε περίπου 8.000 το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και 7.000 εντός του 2015. Ως εκ τούτου το κόστος που θα προέλθει από τις νέες προσλήψεις θα επιβαρύνει τα έτη 2015 και 2016.

Το συγκεκριμένο έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ζητώντας διευκρινίσεις για μισθολογικές παρεμβάσεις στο τελευταίο Μεσοπρόθεσμο όπως αυτές περιελήφθησαν με το υπ΄ αριθμ. 6 μέτρο «εργασιακή κινητικότητα και αναγκαστικές αποχωρήσεις».

Διαβάστε το έγγραφο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Κ. Μητσοτάκης: Δεν μπορούν να γίνουν επιμέρους εκπτώσεις

Λοβέρδος: Καμία απόλυση πριν την αξιολόγηση

Μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας στο λιανεμπόριο το α’ τρίμηνο