«Βουτιά» στις μετοχές της AstraZeneca αφότου η Δανία σταμάτησε προσωρινά τη διάθεση του εμβολίου

«Βουτιά» στις μετοχές της AstraZeneca αφότου η Δανία σταμάτησε προσωρινά τη διάθεση του εμβολίου
epa09029496 A pharmacist prepares the Oxford/AstraZeneca Covid19 vaccine at an NHS vaccination centre in Ealing, west London, Britain 22 February, 2021. Britain's Prime Minister Johnson has pledged that all adults in the UK will be offered a coronavirus jab by the end of July. Johnson is to announce his four-part plan to lift the UK coronavirus lockdown on 22 February 2021. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λόγω αναφορών για κρούσματα θρομβώσεων σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο.

του David Meyer

Η Δανία έπαυσε προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του COVID-19, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν αναφορές ατόμων που εμβολιάστηκαν και μετά ανέπτυξαν επικίνδυνους θρόμβους.

Δεν υπάρχει κάποια αποδεδειγμένη σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και της ανάπτυξης θρόμβων, αλλά οι αρχές δημόσιας υγείας της Δανίας ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη διανομή του εμβολίου για δύο εβδομάδες ως ένα προσωρινό μέτρο.

«Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε όλα τα εμβόλια που μπορούμε να εξασφαλίσουμε. Άρα, η απόφαση προσωρινής αναστολής της χορήγησης ενός εμβολίου δεν είναι εύκολη» ανακοίνωσε ο Søren Brostrøm. «Όμως, ακριβώς επειδή εμβολιάζουμε τόσους πολλούς ανθρώπους, χρειαζόμαστε να αντιδρούμε έγκαιρα όταν γνωρίζουμε την ενδεχόμενη ύπαρξη σοβαρών παρενεργειών».

Η Δανία συγκαταλέγεται στις 17 ευρωπαϊκές χώρες που χορήγησαν εμβόλια από μια παρτίδα ενός εκατομμυρίου δόσεων εμβολίου της AstraZeneca, με τον διακριτό τίτλο ABV5300. Οι υπόλοιπες χώρες είναι η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Εσθονία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Σουηδία.

Στις αρχές της εβδομάδας, οι αυστριακές αρχές ανέστειλαν τη διανομή δόσεων αυτής της παρτίδας, ύστερα από τον θάνατο μιας 49χρονης νοσοκόμας που είχε εμβολιασθεί. Μια άλλη νοσοκόμα που εμβολιάσθηκε αναρρώνει από πνευμονική εμβολή.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Λετονία. Και τώρα η Δανία έπαυσε τη χρήση όλων των δόσεων εμβολίου της AstraZeneca, ύστερα από αναφορές για έναν θάνατο στη χώρα.

Η AstraZeneca είπε την Πέμπτη ότι έχει λάβει γνώση της απόφασης της Δανίας.

«Η ασφάλεια των ασθενών είναι η ύψιστη προτεραιότητα για την AstraZeneca» είπε η εταιρεία. «Οι εποπτικές αρχές έχουν σαφή και αυστηρά κριτήρια ασφαλείας και αποτελεσματικότητας για την έγκριση κάθε νέου φαρμάκου και αυτό περιλαμβάνει και το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του COVID-19. Η ασφάλεια του εμβολίου μελετήθηκε εκτενώς στις κλινικές δοκιμές Φάσης ΙΙΙ και τα δεδομένα ερευνών επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο εμφανίζει καλή γενικά ανεκτικότητα».

Πηγή: fortune.com