Βωβός Κινηματογράφος και Μουσική στην Νέα Υόρκη του ’20

Βωβός Κινηματογράφος και Μουσική στην Νέα Υόρκη του ’20

Τρεις ταινίες τεκμηρίωσης, με κοινή ματιά για τη Νέα Υόρκη θα προβληθούν στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση.

Το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, παρουσιάζουν 3 Πορτραίτα της Νέας Υόρκης σε μια εκδήλωση που συνδυάζει τον βωβό κινηματογράφο με σύγχρονες μουσικές συνθέσεις. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015, στις 20:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Θα προβληθούν τρεις ταινίες τεκμηρίωσης, με κοινή ματιά για τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1920. Πρόκειται για τις: A Bronx Morning (1931) του Jay Leyda, Manhatta – New York the Magnificent (1921) των Charles Sheeler και Paul Strand και Twenty Four Dollar Island (1927) του Robert Flaherty. Τις ταινίες θα συνοδεύσει με πρωτότυπες συνθέσεις στο πιάνο ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος. Προλογίζει ο Χρίστος Μητσάκης.

Ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος έχει συνεργαστεί ως πιανίστας με τους περισσότερους Έλληνες συνθέτες παρουσιάζοντας έργα τους, πολλά από αυτά σε πρώτη εκτέλεση, ενώ αξίζει να σημειωθεί η σταθερή συνεργασία του με το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής και οι συνεργασίες του με μαέστρους όπως μεταξύ άλλων οι: Θ. Αντωνίου, Γκ. Σούλερ, Σ. Σαντέτσκις. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ και χώρους συναυλιών στην Ελλάδα (ΜΜΑ, Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη), καθώς και στο εξωτερικό (Μ. Βρετανία, Πορτογαλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία). Έχει συμμετοχές σε δισκογραφικές παραγωγές και έχει κάνει αφιερώματα σε πολλούς συνθέτες. Επιπλέον έχει συνθέσει μουσική για θέατρο. Είναι καθηγητής στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, ενώ εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Μουσική στον Βωβό Κινηματογράφο».

Ο Χρίστος Μητσάκης υπήρξε μέλος της BU Symphony Orchestra, της BU Chamber Orchestra, καθώς και του συγκροτήματος σύγχρονης μουσικής ALEA III. Ως μαέστρος εμφανίστηκε στη Βοστόνη διευθύνοντας την BU Chamber Orchestra, το BU New Music Ensemble, την BU Symphony Orchestra με την οποία, εκτός του γνωστού ρεπερτορίου, παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση στην Αμερική το έργο Γιορτή του Γ. Λαμπελέτ. Στην Ελλάδα, εμφανίστηκε αρχικά με το συγκρότημα Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έχει διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, παραστάσεις όπερας, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα της Όπερας της Σόφιας και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Καΐρου. Είναι Διδάσκων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ και του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και συνεργάτης πολλών ωδείων. Συνεργάζεται με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, με το περιοδικό Πολύτονο, με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, και είναι συνδεδεμένο μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση.