Βρετανία: «Πρεμιέρα» για τα πρώτα χαρτονομίσματα που απεικονίζουν τον βασιλιά Κάρολο

Βρετανία: «Πρεμιέρα» για τα πρώτα χαρτονομίσματα που απεικονίζουν τον βασιλιά Κάρολο
Photo: AFP
Ο Κάρολος θα απεικονίζεται στο μπροστινό μέρος των χαρτονομισμάτων των 5, 10, 20 και 50 λιρών.

Χαρτονομίσματα με το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Γ’ στο Ηνωμένο Βασίλειο τέθηκαν σε κυκλοφορία την Τετάρτη για πρώτη φορά, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

Ο Κάρολος θα απεικονίζεται στο μπροστινό μέρος των χαρτονομισμάτων των 5, 10, 20 και 50 λιρών και θα είναι ορατός μέσα από το διαφανές παράθυρο ασφαλείας των χαρτονομισμάτων.

Κατά τα άλλα, τα χαρτονομίσματα θα παραμείνουν αμετάβλητα ως προς τον σχεδιασμό τους. Εκτός από τους μονάρχες, στα χαρτονομίσματα του Ηνωμένου Βασιλείου απεικονίζονται ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, η Τζέιν Ώστιν και ο Άλαν Τούρινγκ.

Οι εικόνες των χαρτονομισμάτων που απεικονίζουν τον Κάρολο κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2022 μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Τα χαρτονομίσματα με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ θα παραμείνουν νόμιμο χρήμα και θα κυκλοφορούν μαζί με εκείνα που απεικονίζουν τον Κάρολο, δήλωσε η Τράπεζα της Αγγλίας. Οι δύο μονάρχες είναι οι μόνοι που απεικονίζονται σε χαρτονομίσματα, καθώς η παράδοση αυτή ξεκίνησε μόλις το 1960.

«Τα νέα χαρτονομίσματα θα τυπωθούν μόνο για να αντικαταστήσουν εκείνα που έχουν φθαρεί και για να καλύψουν οποιαδήποτε συνολική αύξηση της ζήτησης για χαρτονομίσματα. Αυτό σημαίνει ότι το κοινό θα αρχίσει να βλέπει τα νέα χαρτονομίσματα Βασιλιά Καρόλου Γ’ πολύ σταδιακά» ανέφερε η BoE.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, καθώς είναι η πρώτη φορά που αλλάζουμε τον ηγεμόνα στα χαρτονομίσματά μας» σημείωσε ο επικεφαλής της τράπεζας, Άντριου Μπέιλι.

Οι πολίτες θα μπορούν, ωστόσο, να ανταλλάσσουν τα χαρτονομίσματα που ήδη έχουν με τα νέα με τον Κάρολο. Τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθεί μια σειρά δημοπρασιών χαρτονομισμάτων με χαμηλό αύξοντα αριθμό, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Τα κέρματα που απεικονίζουν το πορτρέτο του Βρετανού βασιλιά έχουν ήδη τεθεί σε κυκλοφορία. Τον δείχνουν να κοιτάζει προς τα αριστερά, σύμφωνα με μια παράδοση που λέει ότι η κατεύθυνση του προφίλ αλλάζει για κάθε διαδοχικό μονάρχη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com