Βρετανική μελέτη βρήκε ότι τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca είναι αποτελεσματικά έναντι της ινδικής μετάλλαξης

Βρετανική μελέτη βρήκε ότι τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca είναι αποτελεσματικά έναντι της ινδικής μετάλλαξης
epa09039335 A nurse fills a syringe with a dose of the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine at the National Medical Center in Seoul, South Korea, 27 February 2021. EPA/Song Kyung-Seok / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Και τα δύο εμβόλια ήταν 33% αποτελεσματικά κατά της συμπτωματικής νόσου που προέκυψε από την ινδική παραλλαγή τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση.

της Sophie Mellor

Μια κρίσιμη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι τα εμβόλια που παράγονται από τις Pfizer-BioNTech και την AstraZeneca είναι και τα δύο αποτελεσματικά κατά της ινδικής μετάλλαξης του COVID-19.

Η νέα μελέτη του Public Health England αποκάλυψε ότι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer παρείχαν 88% αποτελεσματικότητα κατά της παραλλαγής B.1.617.2, γνωστής ως ινδική παραλλαγή.

Το εμβόλιο της AstraZeneca, εντωμεταξύ, έδειξε 60% αποτελεσματικότητα, επίσης μετά από δύο δόσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη του PHE, η διαφορά μεταξύ των δύο εμβολίων θα μπορούσε να εξηγηθεί από το καθυστερημένο λανσάρισμα του εμβολίου της AstraZeneca, που δεν του επέτρεψε να φτάσει στη μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Και τα δύο εμβόλια ήταν 33% αποτελεσματικά κατά της συμπτωματικής νόσου που προέκυψε από την ινδική παραλλαγή τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση.

Η Mary Ramsay, επικεφαλής του τμήματος ανοσοποίησης στο PHE, σημείωσε ότι δύο δόσεις οποιουδήποτε εμβολίου θα προσέφεραν «υψηλά επίπεδα προστασίας κατά της συμπτωματικής νόσου από την παραλλαγή B.1.617.2 [ινδική] και αναμένουμε ότι τα εμβόλια θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου».

Δεδομένου του ισχυρού ποσοστού εμβολιασμού μέχρι στιγμής στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1 στους 3 ανθρώπους στη χώρα προστατεύεται από τη νέα μετάλλαξη, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Matt Hancock, ο οποίος χαρακτήρισε τα νέα δεδομένα ως «πρωτοποριακά».

Την εβδομάδα που έληξε στις 19 Μαΐου, τα κρούσματα της ινδικής παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 160% σε 3.432 από 1.313. Μια έκθεση στο ιατρικό περιοδικό BMJ απέδωσε το κύμα αυτό σε αποτυχίες στο κυβερνητικό σύστημα εντοπισμού και παρακολούθησης. Τα περισσότερα κρούσματα της παραλλαγής εντοπίζονται στη βορειοδυτική Αγγλία, αλλά έχουν σημειωθεί μολύνσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της ινδικής παραλλαγής είναι ελπιδοφόρα νέα για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αίρει σταδιακά τους περιορισμούς lockdown, με πιο πρόσφατη την επαναλειτουργία εστιατορίων και παμπ από τις 17 Μαΐου. Η χώρα έχει ορίσει την 21η Ιουνίου ως την ημέρα κατά την οποία θα αρθούν οριστικά όλοι οι περιορισμοί.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα αποκαλύψει μέχρι το τέλος του μήνα αν το lockdown μπορεί να αρθεί στις 21 Ιουνίου, όπως είχε προγραμματιστεί.

Πηγή: fortune.com