Βρετανός ΥΠΟΙΚ για το Brexit: Η ΕΕ είναι ο «εχθρός» – Η απολογία μετά το σχόλιο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Φίλιπ Χάμοντ αναφέρθηκε με πολύ σκληρά λόγια για να καταλαγιάσει τις εσωκομματικές αντιδικίες και μετά από λίγο το μετάνιωσε.

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ προσπάθησε να αποτινάξει τις κατηγορίες που εξαπολύουν στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος ότι τηρεί πολύ «μαλακή» στάση σε ό,τι αφορά το Brexit, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο «εχθρός» στις διαπραγματεύσεις και όχι ο ίδιος.

Ο Χάμοντ, ο οποίος δέχεται τα πυρά των υποστηρικτών μιας «σκληρής» προσέγγισης απέναντι στο διαζύγιο, είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News ότι έχει έρθει η ώρα να σταματήσουν οι Συντηρητικοί τις εσωτερικές έριδες. «Κατανοώ ότι τα πάθη είναι οξυμένα, κατανοώ ότι οι άνθρωποι έχουν πολύ ισχυρές απόψεις αλλά όλοι μας είμαστε στο ίδιο σημείο, όλοι έχουμε την ίδια ατζέντα» είπε, σε συνέντευξη που παραχώρησε.

«Ο εχθρός, οι αντίπαλοι, είναι εκεί έξω, στην άλλη πλευρά του τραπεζιού. Εκείνοι είναι με τους οποίους πρέπει να διαπραγματευτούμε. Πρέπει να διαπραγματευτούμε σκληρά για να πετύχουμε την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία», πρόσθεσε.

Ο Χάμοντ εξόργισε τις βρετανικές εφημερίδες που έχουν ταχθεί υπέρ του Brexit και επικρίνεται από ορισμένους Συντηρητικούς –μεταξύ αυτών και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νάιτζελ Λόσον– επειδή δεν συμφώνησε να δαπανηθούν τώρα χρήματα για να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες ώστε να είναι έτοιμη η χώρα στην περίπτωση που αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς να έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία προηγουμένως.

Μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, απέφυγε να διευκρινίσει αν θα ψήφιζε υπέρ του Brexit αν διεξαγόταν ένα νέο δημοψήφισμα. «Κάναμε δημοψήφισμα. Ξέρετε τι ψήφισα» είπε.

Ο Χάμοντ είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Την Πέμπτη, η εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι είπε ότι η πρωθυπουργός εμπιστεύεται πλήρως τον υπουργό.

Συγγνώμη ζήτησε ο Χάμοντ μετά το σχόλιό του

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ ζήτησε λίγο μετά το σχόλιό του για την ΕΕ.

«Σε μια συνέντευξη σήμερα επεσήμαινα ότι είμαστε ενωμένοι στη χώρα. Λυπάμαι που έκανα κακή επιλογή λέξεων. Εργαζόμαστε με τους φίλους και εταίρους μας στην ΕΕ για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία για το Brexit», έγραψε στο Twitter.