Βρετανός Υπουργός Οικονομικών: «Πολύ σημαντική αβεβαιότητα για τη μελλοντική τροχιά της οικονομίας» λόγω Brexit

Βρετανός Υπουργός Οικονομικών: «Πολύ σημαντική αβεβαιότητα για τη μελλοντική τροχιά της οικονομίας» λόγω Brexit
epa07496174 British Chancellor of the Exchequer Philip Hammond departs 10 Downing Street for parliament in London, Britain, 10 April 2019. British Prime Minister Theresa May is later heading to Brussels seeking an extension to article 50. EPA/ANDY RAIN
Πολύ κοντα στους δημοσιονομικούς της στόχους η κυβέρνηση, αλλά το Brexit καθυστερεί τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι το Brexit δημιουργεί «πολύ σημαντική» αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές, αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις των επιχειρήσεων και περιορίζοντας τη δική του δυνατότητα να χαράξει μακροπρόθεσμα σχέδια για τις δαπάνες και τους φόρους.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει αναγκαστεί να καθυστερήσει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι οι βουλευτές έχουν αρνηθεί να στηρίξουν τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες, δημιουργώντας πολιτική κρίση στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο Χάμοντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των μελλοντικών δημοσιονομικών της στόχων και ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο στον προϋπολογισμό του για ευελιξία στις δαπάνες ή τις φορολογικές αποφάσεις, αλλά το Brexit καθυστερεί τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

«Δεδομένου ότι υπάρχει πολύ σημαντική αβεβαιότητα για τη μελλοντική τροχιά της οικονομίας αυτή τη στιγμή και ότι αυτή θα συνεχιστεί έτσι έως ότου να επιλύσουμε το θέμα του Brexit, δεν νομίζω ότι έχει νόημα να στηρίξουμε τη μία ή την άλλη επιλογή», δήλωσε σήμερα σε κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο Χάμοντ είχε στο παρελθόν αναφερθεί στην πιθανότητα επιπλέον δημοσίων δαπανών ή μειώσεων φόρων στην περίπτωση που το κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία της Μέι για το Brexit.

Νωρίτερα σήμερα, τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Βρετανίας ως ποσοστό του ΑΕΠ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών, αν και ήταν λίγο υψηλότερο από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Σε σχόλιά του σε βουλευτές σήμερα, ο Χάμοντ  δήλωσε επίσης ότι η Βρετανία θα είναι σε θέση να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της έως τα μέσα της δεκαετίας του 2020 εάν το θελήσει, αλλά οι μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές επιλογές θα πρέπει να περιμένουν έως ότου να αποσαφηνιστεί η αβεβαιότητα του Brexit.

Επικαλέστηκε το Brexit ως έναν από τους λόγους που οι επενδύσεις των επιχειρήσεων στη Βρετανία είναι «σημαντικά χαμηλότερες» από αυτό που θα περίμενε κανείς σε φυσιολογικές συνθήκες.

«Μου είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι ο βασικός λόγος είναι η αβεβαιότητα που προκάλεσε η συνεχιζόμενη διαδικασία του να καταλήξουμε πώς θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε.

Ο Χάμοντ δήλωσε επίσης ότι είναι συνετό για την κυβέρνηση να συνεχίζει να προετοιμάζεται για την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ