Βρέθηκαν έργα του Andy Warhol

Βρέθηκαν έργα του Andy Warhol

Σε δισκέτες παλιών υπολογιστών της Amiga ανακαλύφτηκαν έργα του σημαντικότερου εκπροσώπου της pop art σκηνής.

Μερικά από τα πρώτα έργα του Andy Warhol από το 1985 είδαν το φως πριν μερικές ημέρες έπειτα από την επεξεργασία παλιών δισκετών από υπολογιστές.

Ο ιδρυτής της εταιρείας Amiga, Commodore, είχε προσλάβει τον Warhol για να σχεδιάσει κάποιο έργα που θα συνόδευαν την κυκλοφορία του υπολογιστή Amiga 1000.

Τα μέλη της λέσχης υπολογιστών του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουν να επαναφέρουν τα αρχεία αυτά. Το προσωπικό και οι φοιτητές προσπαθούσαν για πολύ καιρό να βρουν τα αρχεία αυτά, τα οποία πρώτος είχε παρατηρήσει ο εικαστικός Cory Arcangel στο YouTube σε ένα βίντεο για τη κυκλοφορία του Commodore Amiga, και ύστερα από τρία χρόνια τα κατάφεραν.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Warhol είχε χρησιμοποιήσει το γραφιστικό πρόγραμμα του Amiga για να σχεδιάσει το πορτραίτο της τραγουδίστριας των Blondie, Debbie Harry.

Όταν ο Arcangel, που δηλώνει ο μεγαλύτερος θαυμαστής του Warhol, είδε το βίντεο απευθύνθηκε στο Μουσείο Andy Warhol ώστε να ερευνήσει κατά πόσο έχουν γίνει και άλλα έργα για την εταιρεία και αν ναι να πάρει την άδεια για να ανατρέξει στη συλλογή.

Στα χέρια του βρέθηκαν υπολογιστές και πολλές δισκέτες και ο εικαστικός απευθύνθηκε στο πανεπιστήμιο για να τον βοηθήσει στην κατηγοριοποίηση του υλικού. Και δεν είχε άδικο, μέσα στις δισκέτες υπήρχε ένα πλούσιο υλικό.

Εργαλεία απεικόνισης χρησιμοποιήθηκαν για να αντιγράψουν τα δεδομένα από τους δίσκους, ώστε να μην υποστούν ζημιές στο πρωτότυπο υλικό. Η αντιγραφή του υλικού εμφάνισε μπροστά στα μάτια τους τίτλους όπως «campbells.pic», «flower.pic» και «marilyn1.pic» που παρέπεμπαν στα τα πιο γνωστά έργα του Warhol.

Με τη βοήθεια της αντίστροφης ανάλυσης συσκευών κατάφεραν να ανασύρουν 18 φωτογραφίες από τα αρχεία της Amiga, κάποιες από τις οποίες απεικόνιζαν τα σημαντικότερα του έργα.

Το ντοκιμαντέρ γι αυτή την ενέργεια αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 10 Μαΐου στην αίθουσα διαλέξεων στη βιβλιοθήκη Carnegie του Πίτσμπουργκ.

 

Διαβάστε ακόμα:

Από τα ράφια του σούπερ μάρκετ στα μουσεία

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών τιμά τον El Greco

 Στην επιφάνεια εξήντα ακόμη πίνακες αμύθητης αξίας