Βρέθηκε τεράστια λίμνη νερού στον Άρη (βίντεο)

Βρέθηκε τεράστια λίμνη νερού στον Άρη (βίντεο)

Η λίμνη δημιουργεί την ελπίδα για την παρουσία και άλλου νερού, ακόμη και ζωής, στον κόκκινο πλανήτη.

Μία τεράστια λίμνη νερού στο υπέδαφος του πλανήτη Άρη, φαίνεται πως ανακάλυψαν ερευνητές με επικεφαλής τον δρ. Ρομπέρτο Οροσέι, από το Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής της Μπολόνια.

Εξέτασαν τα δεδομένα που είχαν συλλεχθεί από τον Μάιο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2015 και βρήκαν μία απότομη αλλοίωση των μετρήσεων με ραδιοσήματα στο νότιο πόλο του πλανήτη. Για την έρευνά τους  χρησιμοποίησαν τα στοιχεία του ραντάρ MARSIS που βρισκόταν πάνω στο διαστημικό σκάφος Mars Express.

Η λίμνη, που βρίσκεται κάτω από στρώμα πάγου, έχει διάμετρο περίπου 20 χλμ. και το σχήμα ενός στρογγυλεμένου τριγώνου, δημιουργεί την ελπίδα για την παρουσία και άλλου νερού, ακόμη και ζωής, στον κόκκινο πλανήτη, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Science.

«Ανακαλύψαμε νερό στον Άρη», λέει ο καθηγητής Οροσέι και προσθέτει πως «είναι δελεαστικό να σκεφτεί κανείς πως σε αυτό το σημείο ενδεχομένως να υπάρχει ακόμα ζωή στον Άρη».

Τα δεδομένα είναι παρόμοια με εκείνα των ραντάρ, όταν σκανάρουν λίμνες νερού κάτω από την Ανταρκτική και τη Γροιλανδία. Οι επιστήμονες της NASA συνδέουν άρρηκτα την πιθανότητα μικροβιακής ζωής με το υγρό στοιχείο, σε πλανήτες αλλά και δορυφόρους πλανητών .

«Αν οι ερευνητές βγουν αληθινοί, θα έχουμε μια τεράστια ποσότητα νερού στον πλανήτη», λέει η Κάσι Στέρμαν γεωφυσικός του πανεπιστημίου του Τέξας, που το 2016 είχε επισημάνει ίχνη πάγου στον Άρη.

Στο παρελθόν, ο πλανήτης Άρης είχε πιο ζεστό και πιο υγρό κλίμα- με μεγάλους όγκους νερού εκεί που τώρα οι επιστήμονες βρίσκουν ίχνη από αρχέγονες λίμνες και ποταμούς.