Βρίσκονται τελικώς οι εταιρείες «στο έλεος» της Google;

Βρίσκονται τελικώς οι εταιρείες «στο έλεος» της Google;

Η κυριαρχία του τεχνολογικού κολοσσού στη διαδικτυακή αναζήτηση δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών στις επιχειρήσεις.

των Alistair Barr & Gerrit de Vynck

Η Google ελέγχει πολλούς από τους τρόπους με τους οποίους οι επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε πελάτες στο διαδίκτυο στις ΗΠΑ, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία μιας εταιρείας χωρίς την αγορά διαφήμισης από τον γίγαντα του διαδικτύου.

Καθώς οι πολιτικοί εντείνουν τον έλεγχο επί των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, η κυριαρχία της Google σε αυτές τις ψηφιακές σχέσεις αρχίζει να αναδεικνύεται σε πρόβλημα, ενώ μέχρι τώρα ήταν απλώς ένα επικερδές πλεονέκτημα που επαινούσαν κάθε τρίμηνο οι αναλυτές της Γουόλ Στριτ.

Η γερουσιαστής Elisabeth Warren παρουσίασε μια πρόταση την περασμένη εβδομάδα για τη διάσπαση της Google – και του Facebook και της Amazon – επειδή έχουν «πάρα πολλή δύναμη» και έχουν «διαλύσει τον ανταγωνισμό».

Ενώ οι καταναλωτές δεν πληρώνουν τίποτα για τις περισσότερες υπηρεσίες της Google, ορισμένες επιχειρήσεις λένε ότι συχνά δεν μπορούν να αποφύγουν να δώσουν χρήματα στην εταιρεία επειδή ο διαδικτυακός κολοσσός είναι η κύρια πηγή απαντήσεων όταν οι Αμερικανοί πηγαίνουν στο διαδίκτυο για να λάβουν πληροφορίες. Η Google έχει πάνω από το 81% της αγοράς αναζήτησης μέσω κινητών συσκευών, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών NetMarketShare.

Ενώ το Facebook ταιριάζει διαφημιζόμενους με άτομα που ενδιαφέρονται για συγκεκριμένα θέματα, η Google μπορεί να πει τι ακριβώς θέλει ένα άτομο, τη στιγμή που αυτό πληκτρολογεί το ερώτημά του στη μπάρα αναζήτησης. Η εμφάνιση στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης είναι επιτακτική για τις περισσότερες εταιρείες και τα τελευταία χρόνια η Google έχει αλλάξει το λογισμικό της, ειδικά στα smartphone, για να κάνει την αγορά διαφημίσεων τον καλύτερο τρόπο για να επιτύχει μια εταιρεία αυτόν τον στόχο.

Δεν είναι δυνατή η λειτουργία μιας επιχείρησης χωρίς αυτή να διαφημίζεται στη Google, σύμφωνα με τον Joey Levin, διευθύνοντα σύμβουλο της IAC / InterActive Corp., η οποία ελέγχει υπηρεσίες διαδικτύου όπως η Tinder, το HomeAdvisor και το Vimeo. Ο ίδιος δαπανά περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια για διαφήμιση κάθε τρίμηνο, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος καταλήγει στη Google.

Η εταιρεία διαμοιρασμού διαδρομών Lyft Inc. δαπάνησε 92,4 εκατομμύρια δολάρια για διαφημίσεις στη Google πέρυσι – ποσό υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου ποσού που δαπανήθηκε πριν από δύο χρόνια. Το νούμερο αντιστοιχεί στο 10% των ζημιών ύψους 991 εκατομμυρίων δολαρίων που η εταιρεία κατέγραψε το 2018.

«Η Google κυριαρχεί στην αναζήτηση – αλλά μιλάμε ότι είναι εντελώς κυρίαρχη», είπε ο Brian Wieser, πρόεδρος εταιρικών πληροφοριών για τη GroupM, το τμήμα διαχείρισης επενδύσεων στα media του διαφημιστικού γίγαντα WPP.

Και κάπως έτσι πληθαίνουν οι φωνές περιορισμού του μεγέθους της Google, απ’ όλες τις πτέρυγες του πολιτικού φάσματος.