Wall Street: Πώς χάθηκε 1 τρισ. δολάρια μέσα σε μια εβδομάδα

Wall Street: Πώς χάθηκε 1 τρισ. δολάρια μέσα σε μια εβδομάδα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις ρευστοποιήσεις ενέτεινε η είδηση της σύλληψης της οικονομικής διευθύντριας της Huawei.

Περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια εξανεμίστηκαν από την αξία των αμερικανικών μετοχών κατά την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, που κατέφθασε με «άγριες διαθέσεις» για τις διεθνείς αγορές. Οι ελπίδες για αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα έσβησαν γρήγορα δίνοντας τη θέση τους στους φόβους ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη οδηγούνται σε μετωπική σύγκρουση ή σε μία παρατεταμένη περίοδο «ψυχρού οικονομικού πολέμου».

Οι φόβοι αυτοί πυροδότησαν μαζικές ρευστοποιήσεις στη Wall Street, με αποτέλεσμα ο Dow Jones να χάσει περισσότερες από 1.000 μονάδες σε μόλις πέντε συνεδριάσεις και να τερματίσει το βράδυ της Παρασκευής στις 24.388,95 μονάδες. Ο S&P 500, o πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης των αμερικανικών μετοχών, ολοκλήρωσε την εβδομάδα με απώλειες της τάξης του 4,6%. Ήταν η χειρότερη εβδομάδα για την αμερικανική αγορά από τον περασμένο Μάρτιο.

Τις ρευστοποιήσεις ενέτεινε η είδηση της σύλληψης της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, καθώς εκτιμάται ότι πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά του εμπορικού πολέμου. Οι τεχνολογικές μετοχές δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι το Πεκίνο θα προβεί σε αντίποινα.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής οι κατασκευάστριες ημιαγωγών Nvidia και Advanced Micro Device είδαν τις μετοχές τους να καταγράφουν πτώση μεγαλύτερη του 6%. Απώλειες άνω του 3% είχαν επίσης οι μετοχές των Netflix, Alphabet (Google) και Amazon.

Στην Ευρώπη μπορεί στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας να είχαμε δυναμική ανάκαμψη, αλλά οι πληγές έχουν ανοίξει εδώ και καιρό. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου η αξία του δείκτη Stoxx 600 Europe έχει συρρικνωθεί κατά 1,4 τρισ. δολάρια. Αναλυτές προειδοποιούν ότι οι πιέσεις θα συνεχιστούν το προσεχές διάστημα, καθώς η αβεβαιότητα για εμπορικές αντιπαραθέσεις, γεωπολιτικές διαμάχες και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχει χτυπήσει κόκκινο.