Woli: Το πρώτο ψηφιακό πορτοφόλι για παιδιά με εκπαιδευτικό χαρακτήρα

Woli: Το πρώτο ψηφιακό πορτοφόλι για παιδιά με εκπαιδευτικό χαρακτήρα
Woli
Ένα σύγχρονο, έξυπνο και ασφαλές εργαλείο «οικογενειακής τραπεζικής» με στόχο τη χρηματο-οικονομική εκπαίδευση παιδιών και νέων.

Οι νέοι του σήμερα έχουν “γεννηθεί” online, είναι μια πραγματικά digital native γενιά, εξοικειωμένη απόλυτα με τον ψηφιακό κόσμο και τις mobile υπηρεσίες. Ωστόσο, όσον αφορά τις ψηφιακές πληρωμές, πληρώνουν με την κάρτα του γονέα τους, πολλές φορές με τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης αγοράς.

Σε αυτή την πραγματικότητα έρχεται να δώσει λύση το Woliτο πρώτο ψηφιακό πορτοφόλι και Mastercard για παιδιά και νέους 10-18 ετών, συν-διαχειριζόμενο από τους γονείς. Πολύ περισσότερο από μια προπληρωμένη κάρτα, το Woli είναι ένα εργαλείο για τη σύγχρονη οικογένεια που βοηθά στην εκμάθηση οικονομικής διαχείρισης με ένα διασκεδαστικό και ασφαλή τρόπο.

Για τους νέους, το Woli είναι η πρώτη τραπεζική εμπειρία μέσα από την οποία μαθαίνουν τις βασικές αρχές οικονομικής διαχείρισης. Λαμβάνουν αυτόματα το χαρτζιλίκι τους, πληρώνουν online και σε φυσικά καταστήματα με ασφάλεια και ταχύτητα και μπορούν να θέσουν τους δικούς τους στόχους αποταμίευσης. Σύντομα θα παρέχονται μέσα από την εφαρμογή Woli και προσφορές σε αγαπημένα νεανικά brands, αλλά και πρόσβαση στην εκπαιδευτική του πλατφόρμα, ένα quiz-based παιχνίδι οικονομικών γνώσεων – στοιχεία που διαχωρίζουν την εφαρμογή από τον ανταγωνισμό των κλασσικών τραπεζικών λύσεων.

Woli

Για τους γονείς και τη σύγχρονη οικογένεια, το Woli προσφέρει ασφάλεια συναλλαγών και παράλληλα ένα εκπαιδευτικό, βιωματικό εργαλείο γύρω από τα χρήματα. Μέσω της εφαρμογής, οι γονείς αυτοματοποιούν το χαρτζιλίκι, ορίζουν δυναμικά όρια δαπανών, λαμβάνουν ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο, ορίζουν εργασίες με ανταμοιβή και πολλά άλλα.

Έτσι ξεκίνησε η Woli

Η Woli είναι μια εταιρεία οικονομικής τεχνολογίας (fintech) που ιδρύθηκε το 2020 και δραστηριοποιείται στον κλάδο των ψηφιακών πληρωμών. «Ήρθαμε να καλύψουμε το μεγάλο κενό των τραπεζικών υπηρεσιών προς τους νέους με μία καινοτόμα, εκπαιδευτική και διασκεδαστική τραπεζική εμπειρία», δηλώνει στο Fortune Greece, ο Βασίλης Ζούπας, ιδρυτής της Woli.

«Είμαστε αδειοδοτημένοι να παρέχουμε την υπηρεσία μας σε όλη την Ευρωπαϊκή αγορά, ενώ ξεκινήσαμε να λειτουργούμε επίσημα το Σεπτέμβριο του 2021 στην Ελλάδα, όπου ήδη ξεπεράσαμε τις 500 οικογένειες που μας εμπιστεύτηκαν. Στα πλάνα μας για το 2022 είναι η εδραίωσή μας στην ελληνική αγορά και το άνοιγμά μας σε αγορές της Νότιας Ευρώπης», συμπληρώνει.

Αξίζει να αναφερθεί πως η καταναλωτική συμπεριφορά των νέων στην Ελλάδα δεν έχει μετρηθεί ποτέ με ακρίβεια, διότι ποτέ οι νέοι δεν είχαν ένα αξιόπιστο εργαλείο πληρωμής τόσο σε φυσικά σημεία και Online, όπως είναι πλέον η Woli Mastercard.

Βασίλης Ζούπας, Iδρυτής της Woli
Βασίλης Ζούπας, Iδρυτής της Woli

Ήδη, με τα σημερινά στοιχεία της Woli και παρά το σχετικά περιορισμένο δείγμα, παρατηρούμε κάποιες σημαντικές τάσεις που επιβεβαιώνουν τα ενδιαφέροντα των νέων. Συγκεκριμένα, μεγάλο μερίδιο των πληρωμών (τόσο σε αριθμό όσο και σε αξία) πηγαίνει σε food delivery apps. Ακολουθούν με επίσης σημαντικό μερίδιο τα online games (π.χ. PlayStation, Fortnite), αλλά και η ανανέωση κινητής τηλεφωνίας. Σαφώς, οι καθημερινές πληρωμές σε κυλικεία σχολείων, καφέ και αγορές ρούχων ολοκληρώνουν την καταναλωτική συμπεριφορά των νέων.

Το Woli παρέχεται προς το παρόν δωρεάν στην ελληνική αγορά και μέχρι το Μάρτιο 2022 ως μέρος της προωθητικής καμπάνιας γνωριμίας της με το κοινό. Στη συνέχεια, η υπηρεσία θα παρέχεται με μία μηνιαία συνδρομή ανά παιδικό account που θα κυμαίνεται στα 2,99 ευρώ και θα περιλαμβάνει όλα τα τραπεζικά και διαχειριστικά κόστη που συνδέονται με τις υπηρεσίες της εφαρμογής. Με τη συνδρομή αυτή οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση και στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο της Woli, που θεωρείται εξίσου σημαντικό με τη χρηματο-οικονομική λειτουργία.

Η Woli ξεκίνησε το 2020 με μία χρηματοδότηση από ίδια κεφάλαια και επιλεγμένους business angels που την έφεραν μέχρι το go-live και το ξεκίνημα της λειτουργίας της. «Το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα έχουμε κλείσει επίσημα και τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης, με συμμετοχή τόσο εγχώριων επενδυτών, αλλά και VC εξωτερικού με μεγάλη εμπειρία στο χώρο του fintech. Παράλληλα, έχουμε εξαιρετική υποστήριξη τόσο από τη VISA, όπου συμμετείχαμε στον 3ο κύκλο του Innovation Program, αλλά και από τη Mastercard, όπου ήμασταν οι νικητές του πρώτου Fintech Day, αφιερωμένο σε επιλεγμένες νεοφυείς επιχειρήσεις από όλη την Ανατολική Ευρώπη», αναφέρει ο Βασίλης.

Ένα εργαλείο εκπαίδευσης των παιδιών

Η χρηματοοικονομική εκπαίδευση βρίσκεται στον πυρήνα του Woli, αφού από τη φύση του είναι ένας χώρος όπου ένας νέος μπορεί να αναλάβει την ευθύνη των χρημάτων του, να κάνει μικρά λάθη και να μάθει από αυτά.

Σε επίπεδο λειτουργιών, η εφαρμογή υλοποιεί ένα εκπαιδευτικό «παιχνίδι» για νέους γύρω από την χρηματο-οικονομική εκπαίδευση. Η πλατφόρμα αυτή θα είναι διαθέσιμη από το Woli App και θα βοηθάει τα παιδιά να μαθαίνουν έννοιες οικονομικών μέσα από διασκεδαστικά κουίζ. Οι γονείς θα λαμβάνουν ενημέρωση για την πρόοδο των παιδιών και θα μπορούν να τα επιβραβεύουν με μικρές χρηματικές ανταμοιβές μέσα στο Woli.

«Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μας προσπάθειας, έχουμε ξεκινήσει επίσης μία δυνατή συνεργασία με την Ergo Academy, ομάδα εξειδικευμένη στον οικονομικό αλφαβητισμό παιδιών και νεών. Πρώτος καρπός αυτής της συνεργασίας είναι το Woli Academyένα σύνολο από άρθρα που βοηθούν τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς στην επικοινωνία για τα χρήματα μέσα στην οικογένεια», αναφέρει ο Βασίλης.

Woli

Τα επόμενα βήματα

Τα σχέδιά της Woli για το 2022 είναι να προστεθούν πολλές νέες λειτουργίες μέσα στο mobile app που θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την τραπεζική εμπειρία των νέων, αλλά και θα διασφαλίσουν ακόμα καλύτερη εμπειρία συναλλαγών στην καθημερινότητα – εφαρμογές όπως οι μεταφορές μεταξύ φίλων, δώρα από συγγενείς και πολλά άλλα είναι ήδη σε φάση σχεδιασμού από την ομάδα της. Παράλληλα, στα σχέδια της εταιρείας είναι η ανάπτυξη της υπάρχουσας ομάδας, με πυρήνα το γραφείο της στην Αθήνα.

«Στόχος μας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια είναι η Woli να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εταιρείες child banking στην ευρωπαϊκή αγορά, ώστε να βοηθήσουμε πολλούς νέους – και από νωρίς – να αποκτήσουν καλές συνήθειες οικονομικής διαχείρισης πριν έρθουν αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της ενηλικίωσης», κλείνει ο Βασίλης.