WorkFromGreece: Η Ελλάδα ιδανικός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες

WorkFromGreece: Η Ελλάδα ιδανικός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες
Στο πώς η Ελλάδα θα προσελκύσει περισσότερους ψηφιακούς νομάδες προσπάθησε να απαντήσει το WorkFromGreece Summit, το πρώτο συνέδριο που διοργάνωσε η Marketing Greece.

Ως ιδανικό προορισμό για ψηφιακούς νομάδες χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας πως στα μάτια ενός βορειοευρωπαίου αποτελεί ιδανικό προορισμό, είτε για να εργαστεί, είτε να ζήσει μετά τη σύνταξη του. Γεγονός που αποδεικνύεται και από τις δεκάδες αγορές κατοικιών που πραγματοποιούνται από Ευρωπαίους πολίτες στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Για τον υπουργό Τουρισμού, η Ελλάδα μπορεί να παντρέψει την παραδοσιακή φιλοξενία με τα σύγχρονα εργαλεία μάρκετινγκ που ευνοούν την ανάδειξη νέων τουριστικών προϊόντων. Εξέφρασε δε την επιθυμία στελεχών μεγάλων διεθνών τουριστικών επιχειρήσεων να εργαστούν στην Ελλάδα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας με το κλίμα της βοηθάει στην ψυχολογία των εργαζομένων και την καλύτερη απόδοσή τους.

Προσεχώς η ίδρυση ατομικής επιχείρησης μέσω του Gov.gr

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποκάλυψε ότι σε λίγες εβδομάδες θα γίνει πράξη η ίδρυση ατομικής επιχείρησης μέσω του Gov.gr, κάτι που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην επιχειρηματικότητα. Μάλιστα τις επόμενες εβδομάδες θα μεταφραστούν στα Αγγλικά υπηρεσίες που περιλαμβάνει το Gov.gr, με το ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ψηφιακούς νομάδες που θα έρθουν στην Ελλάδα.

Δίνοντας μια εικόνα του πώς κινούνται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, ανέφερε ότι το 2018 οι ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών ανέρχονταν σε 9 εκατομμύρια και φέτος έχουμε φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Το 50% του ΑΕΠ της Κρήτης προέρχεται από τον τουρισμό

«Θέλουμε να μπορούν να έρχονται στην Κρήτη άνθρωποι από όλο τον κόσμο για να δουλέψουν και παράλληλα να κάνουν διακοπές. Προχωρούν αυτά που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο ψηφιοποίησης και είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε ψηφιακούς νομάδες» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Πρόσθεσε πως στο νησί ένα 50% του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό, όμως, εξίσου σημαντικός, είναι και ο γεωργικός τομέας. Οι τουρίστες παίρνουν ντόπια προϊόντα στον τόπο τους και αυτό είναι η καλύτερη διαφήμιση, μάλιστα το κρητικό λάδι έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο.

«Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί για να αναδείξουμε αποτελεσματικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νησιού. Χρειάζονται συμπράξεις και συνέργιες. Επενδύουμε στον ποιοτικό τουρισμό που φέρνει και περισσότερα χρήματα και αυτό φαίνεται στις επενδύσεις που υλοποιούνται και αφορούν στη δημιουργία 5αστερων ξενοδοχείων».

Η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου δεν απειλεί το κέντρο

Παρών στο συνέδριο ήταν και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος αναγνώρισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ανάδειξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ωστόσο, παραδέχτηκε ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα.

«Η Αθήνα είναι ένας αθλητής που τρέχει σε έναν παγκόσμιο αγώνα ταχύτητας και περιμένει να κερδίσει δυνατά μυαλά, επενδύσεις, τουρίστες και επισκέπτες. Για αρκετά χρόνια δεν ήμασταν παρόντες σε όλο αυτό. Έχουμε ρεκόρ επισκεπτών και τουριστών στην Αθήνα, καλωσορίζουμε τις περισσότερες επενδύσεις στην πόλη που είχαμε πότε με 25 νέα ξενοδοχεία. Νωρίτερα σήμερα είχα συνάντηση με τον πρέσβη του Ισραήλ και μου έλεγε ότι πολλοί Ισραηλινοί έχουν φύγει από τη χώρα τους και έχουν έρθει στην Ελλάδα. Ομολογώ ότι δεν το περίμενα».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε πως η Αθήνα δεν είναι μόνο η Πλάκα, η Ερμού, το Κολωνάκι, το Θησείο και η Ακρόπολη. Είναι 129 περιοχές, είναι πολυθεματική. Έχουμε, όπως είπε, γειτονιές στα όρια του κορεσμού και άλλες που χρειάζονται περισσότερο Airbnb. Πρόσθεσε, ότι έχει φτάσει η ώρα για ένα σωστό ρυθμιστικό πλαίσιο δουλεύοντας από κάτω προς τα πάνω, από γειτονιά σε γειτονιά. «Από την μια έχουμε την ανάπτυξη στο παραλιακό μέτωπο και από την άλλη το κέντρο πόλης. Για εμένα δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού, αλλά συναγωνισμού. Υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος ο ένας πόλος να καταπιεί τον άλλο, αν δεν κινηθούμε σωστά. Η πόλη είχε μείνει παγωμένη για μια δεκαετία και ο γίγαντας πρέπει επιτέλους να ξυπνήσει».

Όσο για τις πρόσφατες ανακοινώσεις εταιρειών που μεταφέρουν τα κεντρικά τους και τους ανθρώπους τους στον Πειραιά, ο Δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε πως το ελληνικό κράτος διαχρονικά επιμένει στην αποκέντρωση.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει υπερτουρισμός. Φέτος θα έχουμε 6,5 με 7 εκατομμύρια επισκέπτες, όταν άλλες πόλεις μικρότερες από την Αθήνα έχουν περισσότερους τουρίστες. Για τα τουριστικά λεωφορεία είμαστε σε επαφή με τους επαγγελματίες και την τροχαία για να βρούμε μια βιώσιμη λύση που θα ανακουφίσει την πόλη. Παράλληλα, εκπονούνται ενέργειες για να αλλάξει το σενάριο φορτοεκφόρτωσης. Να απαγορεύεται από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ να μπουν φορτηγά στο κέντρο της πόλης».

Μνεία έγινε και στο film office, το οποίο, όπως είπε ο κ Μπακογιάννης, έχει φέρει αρκετές ταινίες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. «Η Ομόνοια έχει γίνει πλατεία ξανά, το κάτω κομμάτι του Συντάγματος τελείωσε, η Πανεπιστημίου θα έχει τελειώσει το καλοκαίρι με περισσότερα δέντρα και διαπλάτυνση πεζοδρομίων και εκκρεμεί και η Βασιλίσσης Όλγας» κατέληξε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Έρχεται η ιατρική βίζα

Το στίγμα του έδωσε και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά : «Βλέποντας και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό είναι η στιγμή να κάνουμε πιο ευέλικτη την προσέγγιση μας. Υπήρχαν φόβοι ότι πολλοί θα μπορούσαν να καταχραστούν τη βίζα του ψηφιακού νομά για να μπουν παράνομα σε άλλες χώρες. Υιοθετήσαμε την digital nomad visa, τη student visa και σκεφτόμαστε να κάνουμε κινήσεις για την παροχή ιατρικής βίζα».

Τα δεδομένα για τον κλάδο και τις εταιρείες έχουν αλλάξει

Τη δική τους οπτική παρέθεσαν επαγγελματίες της αγοράς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του real estate και της ξενοδοχίας, αλλά και επιχειρηματίες που προσλαμβάνουν στις εταιρείες τους υπαλλήλους που εργάζονται από απόσταση στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Ιάσωνα Τσάκωνα, Managing Director OLIAROS Property Development, έχει αλλάξει το τοπίο σε όλα τα επίπεδα και πρέπει να προσαρμοστούμε γρήγορα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. «Ότι δεν είναι room to let ή ξενοδοχείο αντιλαμβανόμαστε ότι από εκεί και πέρα υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα. Οι υποδομές, το σύστημα υγείας, αλλά και η παροχή υπηρεσιών (καμαριέρες, υδραυλικοί, σεφ, ηλεκτρολόγοι κ.α.) παραμένουν προτεραιότητα για την ανάπτυξη του τουρισμού. Από το καλοκαίρι υπάρχει μια αντίδραση για το vip tourism, η οποία, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι δικαιολογημένη».

Εξηγώντας τι είναι το residential hospitality, ο κ. Τσάκωνας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καλωσορίζουμε τον ξένο πελάτη στην Ελλάδα στο σπίτι του, αυτό είναι το residential hospitality. Να μοιραστούμε τον τρόπο που ζούμε εμείς στην Ελλάδα με κάποιον που το εκτιμά».

Στο Costa Navarino που αποτελεί case study και έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης digital nomads – κατά κύριο λόγο – c-level στελέχη τα οποία έρχονται για κάποιο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, είτε μόνοι τους, είτε με την οικογένειά τους, αναφέρθηκε ο Ευγένιος Δενδρινός, Real estate Director TEMES.

«Φτιάξαμε έναν προορισμό ο οποίος φέρνει στο προσκήνιο την αυθεντικότητα, τη φύση και τη βιωσιμότητα. Σήμερα αυτές οι τάσεις είναι κυρίαρχες σε αυτό που ονομάζουμε εργασία εξ αποστάσεως και κατ’ επέκταση στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που επιλέγουν ένα τέτοιο μοντέλο απασχόλησης».

Πρόσθεσε πως ο covid επιτάχυνε τη δημιουργία τεχνολογικής υποδομής και λειτούργησε ως proof of concept ότι μπορούμε να δουλέψουμε και εξ αποστάσεως, ενώ κατέστη σαφές πως βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου οι εμπειρίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας.

Τέλος ο Δημήτρης Μανιάτης, CEO της Upstream, μίλησε για την προσωπική του εμπειρία ως εργοδότης digital nomads, αν και, όπως παραδέχτηκε, δεν είναι υπέρμαχος του να δουλεύει όποιος θέλει από όπου θέλει, διότι κάποιες ειδικότητες ή περιοχές απαιτούν τη φυσική παρουσία των εργαζομένων.

«Τα δεδομένα έχουν  αλλάξει. Αρκετοί που έφευγαν για μια καλύτερη δουλειά στο εξωτερικό τώρα το ξανασκέφτονται καθώς έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν για μια ξένη εταιρεία από το σπίτι τους. Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των ίδιων των εταιρειών καθώς η μια παίρνει εύκολα κόσμο από την άλλη».

Να σημειωθεί ότι η Upstream απασχολεί ανθρώπους από 30 διαφορετικές εθνικότητες και διατηρεί γραφεία σε 7 χώρες. Συχνά μάλιστα κάνει relocate κόσμο στην Αθήνα.