Wristify: Το βραχιόλι που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος

Wristify: Το βραχιόλι που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος

Επιστήμονες από το ΜΙΤ κατασκεύασαν ένα βραχιόλι που θα μπορούσε στο μέλλον να αντικαταστήσει ακόμη και το air-condition.

Αναρρωτιέστε ποτέ γιατί μπορεί να νιώθετε πως κρυώνετε ή ζεσταίνεστε;  Το δέρμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, ακόμη και σε πολύ μικρές και ταχύτατες μεταβολές θερμοκρασίας, κι αυτές έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρο το σώμα μας. Αρκεί μια αλλαγή κατά 0,1 βαθμούς Κελσίου ώστε το ανθρώπινο σώμα να «αισθανθεί» θερμότερο ή ψυχρότερο.

Το φυσικό αυτό φαινόμενο κίνησε την περιέργεια των επιστημόνων του τεχνολογικού πανεπιστημίου των ΗΠΑ, ΜΙΤ, οι οποίοι προχώρησαν στην κατασκευή ενός «έξυπνου» βραχιολιού που έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος.

Το όνομα της νέας πρωτότυπης συσκευής είναι Wristify: πρόκειται για ένα θερμοηλεκτρικό βραχιόλι από κράμα χαλκού, το οποίο ελέγχει συνεχώς τη θερμοκρασία του σώματος, ενώ διαθέτει σύστημα που συγκρίνει τη θερμοκρασία του σώματος με την αντίστοιχη του περιβάλλοντος. Λειτουργεί με μπαταρία ιόντων λιθίου κι έχει αυτονομία οχτώ ωρών.

1/2

Πως λειτουργεί; Ο χρήστης έχει προεπιλέξει την επιθυμητή γι’ αυτόν θερμοκρασία και το βραχιόλι «αντιδρά» ανάλογα, ψυχραίνοντας ή θερμαίνοντας το σημείο του δέρματος, στο οποίο βρίσκεται. Το Wristify έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει την ανθρώπινη θερμοκρασία με δυνατότητα αυξομείωσης κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου ανά δευτερόλεπτο.

Οι επιστήμονες αναμένουν την έγκριση της επαναστατικής αυτής πατέντας από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές κι εργάζονται για να το τελειοποιήσουν, επιδιώκοντας να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή στην αγορά.

Διαβάστε ακόμη: Η κάμερα και το μικρόφωνο των «έξυπνων» κινητών προδίδουν το PIN