WSJ: Η Κίνα απειλεί για την απαγόρευση των Facebook, Instagram και X στο App Store

WSJ: Η Κίνα απειλεί για την απαγόρευση των Facebook, Instagram και X στο App Store
This illustration photo shows the Apple app store logo reflected from an iPhone onto the back of an iMac in Los Angeles, August 26, 2021. - Apple has agreed to loosen payment restrictions on its App Store, a major change announced in a settlement with small developers as the US technology giant faces growing scrutiny and legal challenges over its tightly controlled online marketplace. The change will allow small developers to inform their customers of alternative payment options beyond the official App Store. (Photo by Chris DELMAS / AFP) Photo: AFP
Αυτές οι εφαρμογές έχουν κατέβει από το app store της Apple περισσότερες από 170 εκατ. φορές στην Κίνα κατά την τελευταία δεκαετία.

Εκπρόσωποι της αμερικανικής Apple είχαν συναντήσεις τους τελευταίους μήνες με στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης για να τους εκφράσουν τις ανησυχίες για τις διατάξεις που προωθεί το Πεκίνο και οι οποίες μπορούν να απαγορεύσουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα app εταιρειών της Δύσης στο App Store της Κίνας, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Κινέζοι αξιωματούχοι είπαν στην Apple ότι πρέπει να εφαρμόσει αυστηρά τους κανόνες που απαγορεύουν τις μη καταχωρημένες ξένες εφαρμογές. Οι υπάλληλοι της Apple εξέφρασαν την ανησυχία τους για το πώς οι κανόνες θα εφαρμοστούν και θα επηρεάσουν τους χρήστες της.

Η κίνηση της Κίνας να περιορίσει τις εφαρμογές θα έκλεινε ένα κενό στο «Great Firewall», που επιτρέπει στους Κινέζους χρήστες iPhone να κατεβάζουν δημοφιλή app , όπως το Instagram, το X (πρώην Twitter), το Facebook, το YouTube και το WhatsApp.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ η Κίνα έχει επί χρόνια αποκλείσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε αυτούς τους ιστότοπους, οι χρήστες iPhone που κατεβάζουν τις εφαρμογές των υπηρεσιών μπορούν να συμμετέχουν στις πλατφόρμες, εάν συνδεθούν μέσω ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου ή VPN, το οποίο τους συνδέει με έναν διακομιστή διαδικτύου εκτός της χώρας.

Πολλοί χρήστες, ιδίως οι νεότεροι, το κάνουν αυτό παρόλο που η Κίνα απαγορεύει τη χρήση μη εξουσιοδοτημένων VPN.

Συνδυαστικά, αυτές οι πέντε εφαρμογές έχουν κατέβει από το App Store της Apple περισσότερες από 170 εκατομμύρια φορές στην Κίνα κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Sensor Tower, μιας εταιρείας που ασχολείται με την κατανόηση της αγοράς. Ορισμένες εφαρμογές, όπως το X, χρησιμοποιήθηκαν για τη διάδοση πληροφοριών και βίντεο από τις διαδηλώσεις κατά των lockdown για τον κορονοϊό στην Κίνα που ξέσπασαν στα τέλη του περασμένου έτους.

Η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει επίσημα στην WSJ. Ούτε το κινεζικό υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών ούτε η ρυθμιστική αρχή του διαδικτύου της χώρας, η Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας, απάντησαν σε αιτήματα σχολιασμού.

Το Πεκίνο έχει επεκτείνει την εποπτεία της χρήσης των smartphone και των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας τα τελευταία χρόνια και απαιτεί πλέον από τα app store και τις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας να υποβάλλουν επιχειρηματικά στοιχεία στην κυβέρνηση.

Η ρυθμιστική αρχή του κυβερνοχώρου της Κίνας δημοσίευσε την Τετάρτη τα ονόματα της πρώτης παρτίδας των app κινητής τηλεφωνίας που ολοκλήρωσαν την υποβολή επιχειρηματικών στοιχείων, σηματοδοτώντας ότι έχει αρχίσει να εφαρμόζει τους νέους κανόνες, αλλά το App Store της Apple έλειπε από τη λίστα, ανέφερε το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: wall street journal