Χ. Παπαδόπουλος (WITSIDE): «Πολλοί λένε ότι θα επενδύσουν στο ΑΙ, αλλά ελάχιστοι καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται»

Χ. Παπαδόπουλος (WITSIDE): «Πολλοί λένε ότι θα επενδύσουν στο ΑΙ, αλλά ελάχιστοι καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται»
O Χρήστος Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της WITSIDE, μίλησε για την πορεία της εταιρείας, αλλά και για το τοπίο επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη.

Τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης στο σύγχρονο επιχειρείν παρουσίασε η διοίκησης της WITSIDE, η οποία μοιράστηκε την εμπειρία της από την υλοποίηση καινοτόμων έργων σε ορισμένες από τις σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες που αξιοποιούν το ΑΙ και τα Big Data.

«Ο στόχος μας είναι να αξιοποιούμε τα δεδομένα ώστε να αυξάνουμε τις δυνατότητες των ανθρώπων, και τον βαθμό της ελευθερίας τους, στην καθημερινότητά τους. Εξειδικευόμαστε πάνω σε data visualization, advanced analytics και data management ανέφερε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της WITSIDE προσθέτοντας πως το brand εμπιστεύονται πάνω από 350 οργανισμοί και εταιρίες μεταξύ των οποίων Alpha Bank, Cosmote, ΔΕΗ, Ε.Ι. Παπαδόπουλος, Infoquest, Motor Oil, Σκλαβενίτης, Τράπεζα Πειραιώς, Viochalco, κ.α.

Παρουσιάζοντας το υφιστάμενο ψηφιακό τοπίο και επιχειρώντας μια ιστορική αναδρομή στον τρόπο που αυτό εξελίχθηκε, τόνισε ότι παραδοσιακά οι λύσεις που προσφέρουν οι εταιρείες τεχνολογίας εδράζονται στο να βλέπουν ιστορικά δεδομένα, να τα αναλύουν και να τα αξιοποιούν. Από τις απαντήσεις σε ερωτήματα, περάσαμε σε λύσεις που βασίζονται στις προβλέψεις και πλέον βρισκόμαστε στο σημείο όπου μέσω της τεχνητής νοημοσύνης θα είμαστε σε θέση να εισάγουμε υποθέσεις και να παίρνουμε απαντήσεις που θα μας επιτρέπουν να σχεδιάζουμε στρατηγικές που λαμβάνουν υπόψη όλα τα πιθανά σενάρια.

«Οι παραδοσιακές λύσεις business intelligence έχουν μια χρονοκαθυστέρηση και εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στους πελάτες μας να έχουν απευθείας πρόσβαση, real time, στις πληροφορίες που χρειάζονται. Παράλληλα, ηγούμαστε στην αγορά σε λύσεις προβλέψεων και εδώ διακρίνουμε σημαντικό πεδίο ανάπτυξης αν αναλογιστεί κανείς τα στοιχεία της έρευνας της McKinsey, σύμφωνα με τα οποία σήμερα μόλις το 30% των προβλέψεων επιβεβαιώνονται στην πράξη, κοστίζοντας τεράστια πόσα στις εταιρείες».

Αποκαλύπτοντας τα άμεσα σχέδια της WITSIDE, είπε πως εξετάζει την είσοδο σε νέες αγορές με την ανάληψη έργων σε Πολωνία, Ρουμανία και Μαλτα, τα οποία βρίσκονται σε προκαταρκτικές συζητήσεις, ενώ προτεραιότητα παραμένει η ανάπτυξη λύσεων στο πεδίο του ΑΙ και των big data.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Απευθυνόμαστε σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αλλά  δίνουμε έμφαση στον χώρο της ενέργειας και των τροφίμων.

Στο παρελθόν έχουμε υλοποιήσει κάποια έργα για το Δημόσιο, όμως δεν είναι από τις αγορές που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας. Δυστυχώς χάνουμε πολύ χρόνο σε συζητήσεις γιατί δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν τα δεδομένα που απαιτούνται».

Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων το 2023 κινήθηκε με ρυθμό ανάπτυξης 27%, ο κύκλος εργασιών άγγιξε τα 4,05 εκατ. ευρώ και τα EBITDA τις 781.000 ευρώ, με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα χρονιά να τοποθετούν τα νούμερα στα 5,14 εκατ ευρώ και 1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Την αναπτυξιακή τροχιά της WITSIDE επιβεβαιώνει και η αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού, από 40 εργαζόμενους το 2023 σε 48 εργαζόμενους στις αρχές του 2024.

«Επενδύουμε στη διαρκή εκπαίδευση των εργαζομένων μας, διακρινόμαστε για το ισότιμο εργασιακό περιβάλλον και προσφέρουμε αρκετά ανταγωνιστικό πακέτο υποδομών. Έχουμε υψηλή ρευστότητα και μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και η εξαγορά κάποιας startup είναι στο σχεδιασμό μας, αλλά πρώτα πρέπει να ενισχύσουμε την τεχνογνωσία μας για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε σε καινούρια πράγματα».

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως η ιατρική είναι ένας τομέας που μπορεί να βασιστεί στην τεχνητή νοημοσύνη. Ξεχωριστό ενδιαφέρον, προκάλεσε το έργο AI-Patholab που αναλύει ιατρικές εικόνες για να εντοπίσει και να διαγνώσει περιπτώσεις καρκίνου στον προστάτη και το θυρεοειδή. Σε αυτό τον χώρο η εταιρεία του έχει τρέξει για λογαριασμό της Istomedica πρόγραμμα που ενισχύει και βοηθά το έργο των παθολογοανατόμων για περιπτώσεις καρκίνου.

«Σε ειδικότητες που χρειάζεται να διαβάζουν αποτελέσματα, παρατηρείται χαμηλή ζήτηση και τεράστιος όγκος δουλειάς. Πλέον διαβάζουμε ιστολογικές εξετάσεις και πετύχαμε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ακρίβειας που ξεπερνούν το 98%. Στην παρούσα φάση χρησιμοποιούμε το εν λόγω πρόγραμμα για την εκπαίδευση των γιατρών και την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων».

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2023 έτρεξαν επενδύσεις σε αναβάθμιση λογισμικού ύψους 250.000, ενώ σε ετήσια βάση δαπανώνται σε έρευνα και ανάπτυξη περί τις 600.000 ευρώ.

«Πολλοί λένε ότι τα επόμενα χρόνια θα επενδύσουν σημαντικά ποσά στην τεχνητή νοημοσύνη με πολύ μικρό budget γεγονός που δείχνει ότι δεν έχουν καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Δεν σας κρύβω πως σε αρκετές περιπτώσεις έχει τύχει να εγκαταλείψουμε έργα καθώς στην πορεία διαπιστώσαμε ότι ο πελάτης δεν είχε τα σωστά δεδομένα ενώ εκείνος πίστευε πως είχε πλήρη εικόνα, τόσο της εταιρείας του, όσο και του κλάδου του» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: