Ξαφνικό ράλι των τιμών του πετρελαίου, καθώς πληθαίνουν οι ελπίδες ότι ένα εμβόλιο θα βάλει τέλος στα lockdown

ΑΠΕ-ΜΠΕ

της Katherine Dunn

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωναν ραγδαία αύξηση τη Δευτέρα, καθώς η προοπτική ανάπτυξης ενός εμβολίου για τον COVID-19 – και συνεπαγόμενης λήξης των lockdown σε όλο τον κόσμο – φαίνεται να γεννά την ελπίδα ότι η ζήτηση ίσως ανακάμψει ύστερα από μια άνευ προηγουμένου πτώση φέτος.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, η τιμή του Μπρεντ σημείωνε άνοδο κατά 8,09%, στα 42,64 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια αργού πετρελαίου WTI ανέβαιναν κατά 9,18%, στα 40,55 δολάρια το βαρέλι. Οι αγορές διυλισμένων προϊόντων, όπως βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης, ακολουθούσαν επίσης ανοδική πορεία με ρυθμό 6,6% τουλάχιστον.

Το ράλι αυτό των τιμών δεν συνδέεται με τη νίκη του Biden στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές αλλά με την ανακοίνωση του μεγάλου ποσοστού επιτυχίας στις δοκιμές για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, το οποίο ανακοινώθηκε λίγο πριν ανοίξουν οι αγορές στις ΗΠΑ.

Βεβαίως, μια τέτοια άνοδος μπορεί να είναι εντελώς πρώιμη. Όμως, «στα μάτια των traders, ένα εμβόλιο θα βοηθήσει ώστε να εξαλειφθούν τα lockdown και να έρθουν οι άνθρωποι πίσω στους δρόμους, οδηγώντας σε ανάκαμψη τις οδικές και αεροπορικές μεταφορές» είπε ο Bjornar Tonhaugen, επικεφαλής πετρελαϊκών αγορών στη Rystad Energy με έδρα στο Όσλο.

Τα lockdown της άνοιξης επέδρασαν δραματικά στη ζήτηση για πετρέλαιο, οδηγώντας στον «Μαύρο Απρίλιο» – όρο που χρησιμοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Η κατανάλωση μειώθηκε κατά 29 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε σχέση με την περασμένη χρονιά, καθώς οι μετακινήσεις σταμάτησαν και ελάχιστες πτήσεις συνέχισαν να γίνονται.

Αυτό το φθινόπωρο, η Ευρώπη βυθίζεται ξανά στα lockdown και τα κρούσματα αυξάνονται. Έτσι, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ δεν είχαν καμία επίδραση στις τιμές του πετρελαίου, καθώς η προσοχή της αγοράς παραμένει εστιασμένη αποκλειστικά στον αντίκτυπο της πανδημίας.

Τον περασμένο μήνα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα είναι μειωμένη κατά 8,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος, σε σχέση με πέρυσι.