«Χαμηλά τη μπάλα» από ντε Γκίντος – «Πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη κατά του πληθωρισμού»

«Χαμηλά τη μπάλα» από ντε Γκίντος – «Πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη κατά του πληθωρισμού»
epa08068213 Vice President of the European Central Bank (ECB), Luis de Guindos, delivers a speech during the Forum Europa breakfast briefing held in Madrid, Spain, 13 December 2019. EPA/LUCA PIERGIOVANNI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι προσεκτικές.

Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν «καλά νέα» και «θετική έκπληξη», αλλά οι όποιες μελλοντικές αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική θα πρέπει να εξαρτηθούν από την πραγματικότητα, δήλωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε στο 2,4% τον περασμένο μήνα, τροφοδοτώντας τα στοιχήματα της αγοράς ότι τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μειωθούν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι δείχνει τώρα η τράπεζα.

Ο ντε Γκίντος δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι προσεκτικές και ότι «είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη», σύμφωνα με το Reuters.

«Υπάρχει ένα αποτέλεσμα βάσης, θα μπορούσε να υπάρξει πιθανή πληθωριστική επίπτωση από την απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων … και οι μισθολογικές εξελίξεις … θα μπορούσαν να έχουν πληθωριστικό αντίκτυπο», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν διευκρίνισε την πορεία των μελλοντικών αποφάσεων για τα επιτόκια, πέραν του ότι τόνισε ότι οι αποφάσεις θα εξαρτώνται από τα δεδομένα, προσθέτοντας ότι το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων, αν διατηρηθεί εγκαίρως, θα πρέπει να είναι αρκετό για να επιστρέψει η ΕΚΤ στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% για τον πληθωρισμό.

Είπε επίσης ότι οι αγορές αναμένουν τόσο μια ήπια προσγείωση όσο και μια παρατεταμένη διαδικασία αποπληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ και προειδοποίησε ότι «μια τέτοια υπόθεση μπορεί να μην επιβεβαιωθεί στην πραγματικότητα λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας».

Οι επενδυτές αναμένουν την πρώτη μείωση τον Απρίλιο και συνολικά κινήσεις 115 μονάδων βάσης το 2024, ακόμη και όταν η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και αρκετοί άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κάνουν λόγο για αρκετά τρίμηνα σταθερών επιτοκίων ώστε να καταπολεμηθούν πλήρως οι πληθωριστικές πιέσεις.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: