Η Fitch «ποντάρει» σε σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων στην Ευρωζώνη το 2024

Η Fitch «ποντάρει» σε σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων στην Ευρωζώνη το 2024
epa03912128 (FILE) A file photograph showing a view of the offices of Fitch Ratings in New York, New York, USA, on 29 April 2010. Reports state on 16 October 2013 that the ratings agency Fitch issued a negative watch on US sovereign debt's AAA rating due to Congress' failure to raise the government's debt ceiling ahead of a Thursday deadline issued by the Treasury Department. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Ο κύκλος της νομισματικής σύσφιξης στην Ευρώπη φαίνεται πως έχει φτάσει στο απόγειο του» εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης.

Η Fitch αναμένει πως η μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2024, θέτοντας τέλος στον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα για τις προοπτικές του αξιόχρεου των μεγάλων οικονομιών της Δυτικής Ευρώπης, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως η «σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής φαίνεται να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της, με τα υψηλότερα επιτόκια να αποδυναμώνουν τη ζήτηση για πιστώσεις από νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε πολλές χώρες».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Fitch εκτιμά πως η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια της κατά 75 μονάδες βάσης από τον Ιούνιο του 2024 σε 3,75% έως το τέλος του 2024.

Πιέσεις στον πληθωρισμό από τους μισθούς

Σχετικά με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, οι αναλυτές της έκθεσης σημειώνουν πως «μετά από μια απότομη πτώση του γενικού πληθωρισμού το 2023, η οποία θα υποβοηθηθεί από τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας, θα υπάρξει μια πιο σταδιακή μείωση το 2024».

Στην έκθεση προστίθεται πως ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- «θα μετριαστεί αλλά θα παραμείνει πιο σταθερός, εν μέρει λόγω των μισθολογικών πιέσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε πως ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κατά τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 2,4%, πλησιάζοντας μετά από αρκετά καιρό τα επίπεδα του 2% που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Για την ανάπτυξη της οικονομίας

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας στις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, η Fitch υποστηρίζει πως η ανάπτυξη θα είναι συγκρατημένη για το 2024 «δεδομένης της ανάκαμψης της κατανάλωσης καθώς ο πληθωρισμός μετριάζεται, της συνεχιζόμενης αύξησης των επενδύσεων και της μέτριας ανάκαμψης της εξωτερικής ζήτησης.

Η εξομάλυνση των ενεργειακών αγορών έχει μειώσει τους κινδύνους περιορισμών στον εφοδιασμό, αλλά οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου σε σχέση με τα επίπεδα πριν από το 2022 θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε ορισμένους τομείς της μεταποίησης» συμπληρώνεται στην έκθεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: