Ξεχάστε το αμάξι που ξέρατε

Ξεχάστε το αμάξι που ξέρατε

Τα επτά υπό εξαφάνιση χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου.

Πρόσφατα, η Ford προέβη σε μία ανακοίνωση που έγινε δεκτή με ιδιαίτερη έκπληξη: πρόκειται να επαναφέρει τα κουμπιά χειρισμού του ραδιοφώνου στο hi-tech σύστημα ελέγχου MyFord Touch. Κάτι τέτοιο προφανώς και συνιστά μία επιστροφή σε τεχνολογία παλαιότερων εποχών. Μην περιμένετε όμως να δείτε πολλά τέτοια παρόμοια «κρούσματα» στο μέλλον.

Σε μία προσπάθεια διευκόλυνσης του οδηγού και απόκτησης ενός ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, η Ford εισήγαγε σε κάποια μοντέλα ένα σύστημα φωνητικών εντολών και οθόνης αφής για τις λειτουργίες ήχου και πλοήγησης. Όμως, οι οδηγοί βρήκαν το νέο σύστημα μάλλον δυσλειτουργικό καθώς τους προκαλούσε σύγχυση. Έτσι, η Ford αποφάσισε να αφουγκραστεί τις ανησυχίες των πελατών της και να επιστρέψει στο παρελθόν, εγκαθιστώντας κουμπιά χειρισμού για τον έλεγχο της έντασης του ήχου και της εύρεσης ραδιοσταθμών.

Και τώρα, τι; Μήπως τελικά πρόκειται να γίνουμε μάρτυρες μιας επιστροφής σε αναλογικά ταχύμετρα και παλαιολιθικούς μοχλούς ταχυτήτων; Μάλλον όχι. Στην πραγματικότητα, η αυτοκινητοβιομηχανία κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, και πολλά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου με τα οποία έχετε εξοικειωθεί ως οδηγοί βρίσκονται ήδη υπό μερική ή ολική εξαφάνιση. Ιδού μία ενδεικτική λίστα:

1. Μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων
Τα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων που δεν απαιτούν αμπραγιάζ είναι πλέον πιο «στρωτά», πιο αποτελεσματικά, λιγότερο ακριβά, και πιο αποδοτικά ως προς την κατανάλωση καυσίμου. Τα μηχανικά κιβώτια ως ποσοστό επί του συνόλου των πωληθέντων αυτοκινήτων έχουν μειωθεί στο μισό κατά την τελευταία δεκαετία (3,8%), αν και το 2012 γνώρισαν μία σύντομη ανάκαμψη. Η δημοφιλία των χειρ-αυτόματων (manumatic) κιβωτίων και των αυτόματων κιβωτίων οχτώ ταχυτήτων, όπως αυτό που έχει τοποθετηθεί στο 2014 Jeep Grand Cherokee πρόκειται να μειώσει ακόμα περισσότερο τη ζήτηση για μηχανικά κιβώτια, τα οποία θα περιοριστούν σε πολύ εξειδικευμένα μοντέλα.

Πώς το Πεκίνο επιχειρεί «εισβολή» στην αγορά πολυτελών αυτοκινήτων.

2. Κλειδιά
Εδώ και καιρό έχουν αντικατασταθεί από το μπρελόκ συναγερμού ως ο δημοφιλέστερος τρόπος ξεκλειδώματος των θυρών και του πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου. Σταδιακά, τα κλειδιά καθίστανται άχρηστα και για το άναμμα της μηχανής, εφόσον αυτό πλέον μπορεί να γίνει με το πάτημα ενός κουμπιού. Σε ακόμα πιο ακριβά αυτοκίνητα, το μπρελόκ ξεκλειδώνει την πόρτα μόλις ο κάτοχός του προσεγγίσει το αυτοκίνητο, χωρίς να χρειάζεται να βγει από την τσέπη ή την τσάντα.

Διαβάστε επίσης: Ferrari: Less Is More!

3. Μοχλοί παραθύρων
Μπορείτε να τους βρείτε σε εκδόσεις φτηνών αυτοκινήτων με ελάχιστα αξεσουάρ, αλλά μάλλον πουθενά αλλού. Δεν λείπουν από κανέναν, παρά μόνο απ’ εκείνους που ξεχνούν συνεχώς να κλείσουν τα παράθυρα και έτσι αναγκάζονται να ξαναβάζουν μπρος τη μηχανή.

4. Κεραίες
Η κεραία ραδιοφώνου αποτελεί πλέον παρελθόν. Η λειτουργία της πλέον έχει ενσωματωθεί στο πίσω τζάμι ή στο σημείο όπου αυτό συναντιέται με την οροφή, σε ένα μηχανισμό που μπορεί πλέον να λαμβάνει και σήματα τηλεφώνου και GPS. Η μόνη εξαίρεση είναι τα αστυνομικά αυτοκίνητα, τα οποία συνεχίζουν να έχουν μία σειρά κεραιών για τις ανάγκες επικοινωνίας και πλοήγησης του πληρώματος.

5. Χειρόφρενα
Γνωστά και ως φρένα έκτακτης ανάγκης, τα χειρόφρενα αντικαθίστανται ολοένα και περισσότερο από ηλεκτρικά φρένα που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2001 στο μοντέλο Renault Vel Satis. Με την παρακμή των μηχανικών κιβωτίων, δεν είναι πλέον απαραίτητο το χειρόφρενο για να κρατηθεί το αυτοκίνητο σε έδαφος με κλίση καθώς πατάτε με προσοχή το αμπραγιάζ. Και όταν το αυτοκίνητό σταματήσει καθώς ανηφορίζει, αναλαμβάνει δράση μία νέα λειτουργία που λέγεται «συγκράτηση σε λόφο», η οποία κρατάει το αυτοκίνητο στη θέση του για όση ώρα αυτό σταματήσει και μετά απελευθερώνεται αυτόματα μόλις ο οδηγός πατήσει το γκάζι.

6. Μπροστινά καθίσματα-πάγκοι
Τα καθίσματα-πάγκοι ήταν μέρος του στάνταρντ εξοπλισμού στα αμερικανικά αυτοκίνητα μέχρι την άφιξη μικρότερων και πιο σπορ μοντέλων στα τέλη του 1950. Μέσω της εγκατάστασης δύο μικρότερων καθισμάτων τύπου bucket, οι κατασκευαστές κατάφεραν να αυξήσουν το χώρο για τα πόδια και να επιτρέψουν την εγκατάσταση μοχλού ταχυτήτων στο πάτωμα. Αν και τα καθίσματα τύπου bucket ήταν πιο σπορ, προσέφεραν μεγαλύτερη πλευρική στήριξη και παρείχαν σταθερότερες ζώνες ασφαλείας, τα μπροστινά καθίσματα-πάγκοι διατηρήθηκαν στα μεγαλύτερα αυτοκίνητα για κάμποσα χρόνια ακόμη. Εντελώς εξαφανίστηκαν μόλις το 2013, όταν η Chevrolet Impala αντικαταστάθηκε από ένα νεότερο μοντέλο.

7. Εφεδρικό λάστιχο
Καθώς οι κατασκευαστές ψάχνουν τρόπους μείωσης του κόστους και του βάρους, η ρεζέρβα είναι πλέον είδος υπό εξαφάνιση. Ένα λάστιχο μπορεί βεβαίως και σήμερα να τρυπήσει• κάποιες φορές ο εξοπλισμός του αυτοκινήτου περιλαμβάνει σύνεργα «μπαλώματος», άλλες φορές δεν περιλαμβάνει τίποτα. Πάντως, αν και κανένας δεν απολαμβάνει το να βγάζει μία βρώμικη ρεζέρβα κάτω από το σασί ενός ημιφορτηγού ή να προσπαθεί να βρει πώς λειτουργεί ένας γρύλλος, είναι γεγονός ότι υπήρχε μία αίσθηση ασφάλειας στην ιδέα ότι χάρη στη ρεζέρβα θα μπορούσες πάντα να πας σπίτι σου ύστερα από το σκάσιμο ενός λάστιχου.

Διαβάστε ακόμη: Τζoν Έλκαν: Το φρέσκο πρόσωπο της Fiat