Ξεκαθαρίζει το τοπίο της διαμάχης Gazprom-Ε.Ε.

Ξεκαθαρίζει το τοπίο της διαμάχης Gazprom-Ε.Ε.

Μέσα στη βδομάδα αναμένεται να τελειώσει η διαδικασία ελέγχου, δήλωσε ο Επίτροπος Αλμούνια - Επαφές με Σλοβενία για τον αγωγό South Stream.

Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου, Gazprom, υποσχέθηκε να παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα προτάσεις για να τερματισθεί η έρευνα γύρω από τις επιχειρηματικές πρακτικές της που διαρκεί ήδη ένα χρόνο, και να αποφύγει ένα πιθανό πρόστιμο που θα μπορούσε να φθάσει ως και τα 14,3 δισ. δολάρια, δήλωσε σήμερα ο επίτροπος της Ε.Ε. που είναι αρμόδιος για τον ανταγωνισμό, Χοακίν Αλμούνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πέρυσι στην Gazprom ότι ενδέχεται να έχει εμποδίσει την ελεύθερη ροή αερίου στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, να έχει μπλοκάρει αντίπαλους προμηθευτές και να έχει υπερχρεώσει πελάτες συνδέοντας την τιμή του φυσικού αερίου της με εκείνη του πετρελαίου.

Το όργανο της Ε.Ε. που παρακολουθεί τον ανταγωνισμό απείλησε νωρίτερα φέτος να διατυπώσει επίσημες κατηγορίες στην Gazprom, η οποία καλύπτει το ένα τέταρτο των καταναλωτικών αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.

Διαβάστε ακόμη: Η Βουλγαρία στη μέση του ενεργειακού πολέμου Ε.Ε.-Ρωσίας

Υποχωρώντας στην πίεση της Ε.Ε., ο αντιπρόεδρος της Gazprom, Αλεξάντρ Μεντβέντεφ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα προς τον Χοακίν Αλμούνια ότι η εταιρεία είναι πρόθυμη να διακανονίσει την υπόθεση.

«Υποσχέθηκε ότι η πρόταση θα σταλεί στο γραφείο μου αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Αλμούνια προς δημοσιογράφους στο περιθώριο ενός συνεδρίου στο Παρίσι.

Επαφές Σλοβενίας-Ρωσίας για τον αγωγό South Stream
Επίσκεψη εργασίας στη Ρωσία θα πραγματοποιήσει αύριο η πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Αλένκα Μπράτουσεκ, συνοδευόμενη από επιχειρηματική αποστολή.

Η κα Μπράτουσεκ θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό της Ντμίτρι Μενβέντεφ. Στόχος της επίσκεψης είναι η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, ενώ στην ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί και το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που υλοποιεί ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom.

Διαβάστε ακόμη: Κύρωση της συμφωνίας του TAP στην κοινοβουλευτική επιτροπή

Ειδικότερα για τον αγωγό South Stream η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις εξελίξεις, μετά τις ανακοινώσεις εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι οι διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Ρωσία για το έργο με έξι κράτη- μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία και Σλοβενία) αλλά και τη Σερβία, δεν είναι συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία και θα πρέπει να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης.

Βούληση της Σλοβενίας είναι η πραγματοποίηση διμερούς συνάντησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα, όμως δεν έχει λάβει σχετική απάντηση από τις Βρυξέλλες και γι’ αυτό δεν εξετάζει προς το παρόν μία επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Στο μεταξύ, η Gazprom γνωστοποίησε ότι οι κατασκευαστικές εργασίες θα προχωρήσουν κανονικά, καθώς εκτιμά ότι οι διαφορές επί των κανονιστικών ζητημάτων μπορούν να επιλυθούν παράλληλα με αυτές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, STA