Ξεκινάει η «μάχη» με την τρόικα (upd)

Ξεκινάει η «μάχη» με την τρόικα (upd)

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχουμε είναι ρεαλιστικό» αναφέρει ο Γιάννης Στουρνάρας – Η ατζέντα της σημερινής συνάντησης. 

Τελευταία Ενημέρωση: 12:17

Από το υπουργείο Οικονομικών ξεκινάει σήμερα ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα που θα καθορίσει το ύψους των νέων μέτρων για το 2014 αλλά και την καταβολή της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ που ακόμα εκκρεμεί. Πριν λίγο άρχισε η συνάντηση  μεταξύ του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα και των εκπροσώπων της τρόικας Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ βρίσκεται στο εξωτερικό.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών παρά τη χθεσινή διάψευση της Κομισιόν, φαίνεται να επιμένουν ότι απαιτούνται για το επόμενο έτος πρόσθετα μέτρα ύψους 2- 2,5 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του εμφανίζεται πιο αισιόδοξο προσδιορίζοντας το δημοσιονομικό κενό το πολύ στα 500 εκατ. ευρώ για το 2014. Παράλληλα επιδιώκει μεταξύ άλλων, να υπάρξει άμεσα αποδοχή για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους τουλάχιστον 344 εκατ. ευρώ εφέτος.

Την Δευτέρα, ο Γιάννης Στουρνάρας μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε ερώτηση για το αν η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το κακό σενάριο για το δημοσιονομικό κενό είναι το πολύ 500 εκατομμύρια, απάντησε πως τώρα δεν είναι ώρα να μιλήσουμε.

«Εμείς έχουμε καταθέσει έναν προϋπολογισμό, έχουμε καταθέσει ένα προσχέδιο. Έχουμε στείλει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό το προσχέδιο είναι ρεαλιστικό και θα επιμείνουμε σε αυτό», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε σχετικά: Στουρνάρας: «Το προσχέδιο είναι ρεαλιστικό»

«Αγκάθι» παραμένουν έως σήμερα και τα δύο από τα τέσσερα προαπαιτούμενα, βάσει των οποίων θα εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο. Το πρώτο αφορά στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ. Η κυβέρνηση έχει προτείνει τον διαχωρισμό του στρατιωτικού από το πολιτικό σκέλος για τις αμυντικές βιομηχανίες και τη συνέχιση λειτουργίας του πρώτου, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ ζητεί να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, με τη διατήρηση μέρους των εργαζομένων της. Στον αντίποδα, η τρόικα επιζητεί ουσιαστικά το «λουκέτο» για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, αμφισβητώντας την υλοποίηση των παραγγελιών από το εξωτερικό, αλλά και τους λόγους άμυνας που προβάλλει η κυβέρνηση. Για τη ΛΑΡΚΟ, δέχεται την ιδιωτικοποίησή της, αλλά με βάση το «μοντέλο ΕΡΤ».

Στο σκέλος της διαθεσιμότητας, η κυβέρνηση πρέπει, να πείσει την τρόικα ότι αφενός καλύφθηκε ο στόχος των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, με την ένταξη των υπαλλήλων στα ΑΕΙ, ο οποίος και αποτελεί το πρώτο «κύμα» (έπρεπε να έχει υλοποιηθεί, βάσει του Μνημονίου, έως το τέλος του Σεπτεμβρίου). Και αφετέρου, ότι πρέπει να υπάρξει δίμηνη παράταση για το δεύτερο «κύμα» (με επίσης 12.500 δημοσίους υπαλλήλους), που, σύμφωνα επίσης με το Μνημόνιο, πρέπει να υλοποιηθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου.

«Μπρα ντε φερ» κυβέρνησης – τρόικας για το ύψος των νέων μέτρων

Ταυτόχρονα, επιζητεί να προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό των απολύσεων, αυτές των εργαζομένων στην ΕΡΤ, των επίορκων και των υπαλλήλων των ΝΠΙΔ που θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν. Όμως, η τρόικα εμφανίζεται να μην δέχεται τις αιτιάσεις της κυβέρνησης.

Σημειώνεται πως σήμερα το απόγευμα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών. Στη συνάντηση αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να τεθεί το θέμα της μαύρης τρύπας των 500 εκατομμυρίων ευρώ που εμφανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η ηγεσία του υπουργείου έχει επανηλειμμένα διακηρύξει ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις πέραν εκείνων που έχουν ήδη νομοθετηθεί.