Έφτασε η αρχή του τέλους για την Airbnb; Πτώση εσόδων και μειωμένες κρατήσεις

Έφτασε η αρχή του τέλους για την Airbnb; Πτώση εσόδων και μειωμένες κρατήσεις
A 3D printed people's models are seen in front of a displayed Airbnb logo in this illustration taken, June 8, 2016. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration TPX IMAGES OF THE DAY
Ξαφνική αναστροφή πορείας φαίνεται πως αντιμετωπίζει η δημοφιλής πλατφόρμα ενοικιάσεων τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στα ελληνικά δεδομένα.

Τα πρώτα δείγματα συρρίκνωσης της ανάπτυξης της πλατφόρμας ενοικιάσεων Airbnb, όπως και άλλων παρόμοιων ιστοσελίδων δείχνουν περιορισμό τόσο στις κρατήσεις, όσο και στα έσοδα. Σύμφωνα με στοιχεία της AirDna, που δημοσιοποίησε ο «Ελεύθερος Τύπος», η μέση πληρότητα στην Αθήνα τον Μάιο του 2019 ανήλθε στο 65,9%, ποσοστό που καταδεικνύει υποχώρηση κατά 3% από τις επιδόσεις του Μαΐου του 2018.

Την ίδια ώρα, σημαντική είναι και η ετήσια μείωση στα έσοδα ανά δωμάτιο (RevPAR) από μισθώσεις τύπου Airbnb. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι από τα 50 ευρώ τον Μάιο του 2018, το RevPAR έπεσε στα 45,5 ευρώ τον φετινό Μάιο, μια πτώση της τάξης του 9%.

Την στιγμή που τα ενοίκια στην Αθήνα αυξάνονται με τρομακτικούς ρυθμούς, οι ενεργές αγγελίες στις πλατφόρμες του Airbnb και του HomeAway αυξήθηκαν κατά 26%, σε ετήσια βάση, φτάνοντας από τις 8.156 στις 10.281 σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η πτώση των εσόδων εν μέρει επηρεάζεται και από την οξεία αύξηση της προσφοράς των διαθέσιμων καταλυμάτων στην πλατφόρμα. Έτσι, λόγω της ταχύτατης «εισβολής» πλήθους καταλυμάτων στην πλατφόρμα, μετά τη διαπίστωση ότι είναι ένα κλάδος που αποφέρει κέρδη σε όσους δραστηριοποιούνται σε αυτόν, έχει σημειωθεί πτώση στις ημερήσιες τιμές, περίπου κατά 7%.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, προκύπτει ότι το μέσο κόστος για τους επισκέπτες υποχώρησε στα 69 ευρώ, από τα 74 ευρώ του περυσινού Μαΐου.

Όλα αυτά συμβαίνουν στην Αθήνα, την ίδια ώρα που στη Θεσσαλονίκη τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία του AirDNA προκύπτει ότι ο Μάιος του 2019 «έκλεισε» με πληρότητες 55,6% έναντι του 54,8% του Μαΐου του 2018. Επιπλέον, σημαντική αύξηση κατέγραψαν και εκεί τα καταλύματα που προστέθηκαν στις πλατφόρμες ενοικίασης, μέσα σε διάστημα ενός χρόνου. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των καταγεγραμμένων καταλυμάτων διαμορφώθηκε σε 2.086 εφέτος από 1.526 πέρυσι.

Παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, Γιάννης Ρεβύθης, έγραψε πρόσφατα ένα άρθρο, με τίτλο «Είναι οι μισθώσεις τύπου Airbnb η νέα «φούσκα» της κτηματαγοράς;», στο οποίο επισήμανε τα εξής: «Το φαινόμενο ξεκίνησε στη χώρα μας εδώ και περίπου τρία χρόνια και σήμερα βρίσκεται στο απόγειο της ζήτησής του. Ιδιοκτήτες μικρών κατοικιών, που είχαν ετήσιο μίσθωμα από την κατοικία τους με μισθωτική σύμβαση τριών ετών, είδαν πως, όταν νοίκιαζαν το σπίτι τους με την ημέρα, διπλασίαζαν ή τριπλασίαζαν το εισόδημά τους».

Ο κ. Ρεβύθης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «αυτό το πάρτι μισθώσεων δεν ξέρει κανείς εάν θα συνεχίσει. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ υψηλός, η φορολογία μπορεί να φτάσει μέχρι 45%».

Το σχετικό δημοσίευμα σημειώνει ότι τα εισοδήματα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα (Airbnb, Homeway, Booking κ.ό.κ.) φορολογούνται με την κλίμακα των ενοικίων (15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, 35% από 12.000 έως 35.000 και 45% από 35.000 ευρώ και πάνω).

Εάν, δε, παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες -πλην κλινοσκεπασμάτων- το εισόδημα θα λογίζεται ως απόρροια επιχειρηματικής δραστηριότητας και θα φορολογείται με 22% μέχρι τις πρώτες 20.000 ευρώ, 29% στο τμήμα από τις 20.001 ευρώ έως τις 30.000 ευρώ, 37% στο τμήμα από τις 30.001 ευρώ έως τις 40.000 ευρώ και 45% στο τμήμα πάνω από τις 40.000 ευρώ. Τέλος, το εισόδημα, που αποκτάται από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες θα φορολογείται με συντελεστή 29% (επιχειρηματική δραστηριότητα).