Ξεκίνησε η μεγάλη γιορτή του σινεμά

Ξεκίνησε η μεγάλη γιορτή του σινεμά

Αρχή με «Ιστορίες για Αγρίους» για τις «Νύχτες Πρεμιέρας».

Η αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών «γέμισε» χθες το βράδυ από το σινεφίλ κοινό που ήρθε για να γιορτάσει τα 20α γενέθλια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. 

Υπό τους ήχους του «Common People» των Pulp και  μέσα σε δυνατό χειροκρότημα ξεκίνησε η προβολή ενός ολιγόλεπτου ηχητικού κλιπ που ταξίδεψε νοερά το κοινό στο παρελθόν, μια αναδρομή σε θρυλικές ταινίες που έμειναν στην εποχή, αλησμόνητες ατάκες και κλασικές μουσικές που σχετίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια με τη διοργάνωση.

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης υποδέχτηκε το κοινό στη γιορτή του κινηματογράφου τονίζοντας τον εορταστικό χαρακτήρα του φετινού 20ου Φεστιβάλ. «Σήμερα γιορτάζουμε. Γιορτάζουμε τα 20 χρόνια των Νυχτών Πρεμιέρας … ήταν το 1995 όταν ο Γιώργος Τζιώτζιος είχε αυτό το τρελό όνειρο. Γιορτάζουμε όμως και τα 25 χρόνια του περιοδικού ”ΣΙΝΕΜΑ”, που κι αυτό ο Τζιώτζιος το ίδρυσε το φθινόπωρο του 1989. Σήμερα γιορτάζουμε τον κινηματογράφο. Αυτήν την απίστευτη, την εκπληκτική περιπέτεια των εικόνων που άρχισε πριν από 115 χρόνια και στοιχειώνει το συλλογικό ασυνείδητο», ενώ συνέχισε λέγοντας «Ο κινηματογράφος άρχισε πριν 115 χρόνια, αλλά στην πραγματικότητα ανάγεται χιλιάδες χρόνια πριν στην εποχή των σπηλαίων όταν οι άνθρωποι ζωγράφιζαν χωρίς την έννοια του πλαισίου και οι θεατές των σπηλαίων έβλεπαν μια μαγική παράσταση που έπαιζε παντού, στα πατώματα, στους τοίχους».

Άλλωστε το πλαίσιο, το φως και η κίνηση ( frame- light, motion) είναι το «μότο» της φετινής διοργάνωσης, που κατακλύζεται από 241 ταινίες- οι 97 είναι ελληνικές μεγάλου και μικρού μήκους-, όλες πανελλήνιες πρεμιέρες, μουσικά αφιερώματα, αφιερώματα σε κινηματογραφιστές, σπάνιες ταινίες, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διαδραστικό χάπενιγκ κ.α.

Τη σκυτάλη πήρε η πρόεδρος της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών κ. Μαρία Μπόμπολα η οποία χαιρέτησε με τη σειρά της τους παρευρισκόμενους. «Ο Πολ Σεζάν είχε πει: “Τα πράγματα εξαφανίζονται. Πρέπει να βιαστούμε αν θέλουμε να δούμε κάτι”. Ο κινηματογράφος είναι κατεξοχήν μια τέχνη μνήμης. Μνήμης και δημιουργίας και όπως και στην αρχιτεκτονική έτσι και στον κινηματογράφο, η ζωή και η τέχνη γίνονται ένα. Σ’ αυτό το φάσμα κινείται η Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών με την Πρώτη Ωρα Σινεμά, το καλοκαιρινό Open Air, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και με όποιες άλλες δράσεις ανάβουμε έναν μικρό φάρο στον χώρο του πολιτισμού», είπε η κυρία Μπόμπολα. Στον χαιρετισμό της τόνισε τη σημασία του πολιτισμού «για ένα καθοριστικό, για ένα φωτεινότερο μέλλον» αλλά και σαν «μια ηθική για τις επόμενες γενιές». «Δίνουμε τη σκυτάλη στους νέους» και «στηρίζουμε τη νέα ελληνική κινηματογραφική παραγωγή» πρόσθεσε. Χαρακτηρίζοντας το φεστιβάλ σαν «ένα παγόβουνο», γύρω από τη δουλειά του οποίου φαίνεται μόνο ένα μικρό μέρος, ευχαρίστησε τους συνεργάτες που κατέστησαν τις Νύχτες Πρεμιέρας θεσμό και υπογράμμισε την καίρια συμβολή και υποστήριξη της εταιρείας «Πήγασος». «Στη σιωπή της σκοτεινής αίθουσας, στον ελάχιστο εκείνο χρόνο πριν αρχίσει το έργο, εκεί που η ζωή σας συναντά τη ζωή της οθόνης, αφήστε τα φτερά του σινεμά να σας παρασύρουν σε ένα νέο ταξίδι», είπε κλείνοντας.

Το κοινό στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, παρακολούθησε την αργεντίνικη μαύρη κωμωδία «Ιστορίες για Αγρίους» του Νταμιάν Σιφρόν, ενώ ταινία λήξης θα είναι «Το κορίτσι που εξαφανίστηκε» του Ντέιβιντ Φίντσερ, με τον Μπεν Αφλεκ και την Ρόζαμουντ Πάικ. Την τελετή έναρξης παρακολούθησαν οι Θέμις Μπαζάκα, Διονύσης Φωτόπουλος, Τάσος Μπουλμέτης κ.α.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεκινάει σήμερα με την προβολή του πολυβραβευμένου δράματος φυλακών του Ντέιβιντ Μακένζι «Starred up: Γροθιές στους τοίχους», καθώς και με το ντοκιμαντέρ «Ο πράσινος πρίγκιπας» του Ναντάν Σίρμαν, που καταγράφει ως αγωνιώδες κατασκοπικό θρίλερ τη στρατολόγηση του γιου ηγετικού στελέχους της Χαμάς από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Η εκκίνηση του διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος του φεστιβάλ γίνεται με το πολυσυζητημένο δράμα «Η απόσταση μεταξύ μας» του Κάρλος Μαρκέτ-Μαρσέτ, που εξιστορεί μια ερωτική ιστορία ανάμεσα στη Βαρκελώνη και στο Λος Αντζελες. Το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα στις πρώτες προβολές των μικρού μήκους ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος. Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το πρόγραμμα. 

Διαβάστε ακόμα:

20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας: Καλύτερο από ποτέ!